Project Management

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 81
  • Published : April 4, 2013
Open Document
Text Preview
File: ch03, Chapter 3: The Project Manager

Multiple Choice

1. Identify the attribute that is NOT normally associated with the job of functional manager. a) The functional manager is usually a generalist in the area being managed. b) The functional manager is responsible for deciding what resources will be devoted to accomplishing the task. c) The functional manager is administratively responsible for deciding how something will be done. d) The functional manager is responsible for deciding who will do the work.

Ans: a
Response: Refer to the section: Project Management and the Project Manager. Level: easy

2. According to the authors, the analytic method, when applied to systems, focuses on __________. a) assembling the components of a system into an integrated package b) building an array of individually designed and manufactured components c) calculating the cost and schedule requirements

d) dividing the components of a system into smaller and smaller elements

Ans: d
Response: Refer to the section: Project Management and the Project Manager. Level: intermediate

3. The ideal project manager should be __________.
a) a direct, technical supervisor knowledgeable in the technology of the process being used b) both generalist/facilitator and have a high level of technical competence in the science of the project c) a facilitator and specialist with technical credibility

d) a technical specialist competent in principles of robust design

Ans: b
Response: Refer to the section: Project Management and the Project Manager. Level: easy

4. According to the authors, three major questions face the project manager with respect to synthesizing the requirements of a project. Identify the item that is NOT listed as one of the three major questions. a) What needs to be done?

b) Who will actually do the work of the project?
c) When must it be done?
d) How will the required resources be obtained?

Ans: b
Response: Refer to the section: Project Management and the Project Manager. Level: intermediate

5. When managing a project, the project manager is responsible for __________. a) auditing the project
b) executing the project
c) budgeting the project
d) designing the project

Ans: c
Response: Refer to the section: Project Management and the Project Manager. Level: intermediate

6. The project manager's responsibilities are broad and fall primarily into three separate areas. Identify the item that is NOT one of these. a) responsibilities to the parent organization
b) responsibilities to the project and the client
c) responsibilities to the members of the project team
d) responsibilities to special-interest groups

Ans: d
Response: Refer to the section: Project Management and the Project Manager. Level: easy

7. The project manager must make trade-offs between project progress and process. Conceptually, this involves trade-offs between the __________ functions. a) technical and managerial
b) schedule and cost
c) performance and schedule
d) cost and performance

Ans: a
Response: Refer to the section: Special Demands on the Project Manager. Level: intermediate

8. During the __________ stage of the project lifecycle, there is no significant difference in the importance that project managers place on the three goals of cost, time, and performance. a) initiation

b) design
c) buildup
d) final

Ans: b
Response: Refer to the section: Special Demands on the Project Manager. Level: easy

9. According to the authors the project manager should be more skilled at __________. a) general management
b) technology
c) synthesis
d) analysis

Ans: c
Response: Refer to the section: Project Management and the Project Manager. Level: easy

10. According to the authors, of all the characteristics desirable in a project manager, __________ is the most important. a) availability
b) a strong technical background
c) ability to keep the project team...
tracking img