Standard Deviation and Data

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 68
  • Published : September 20, 2012
Open Document
Text Preview
CHAPTER THREE
DESCRIPTIVE STATISTICS: NUMERICAL MEASURES

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

In the following multiple choice questions, circle the correct answer.

1.Which of the following provides a measure of central location for the data? a.standard deviation
b.mean
c.variance
d.range
Answer: b

2.A numerical value used as a summary measure for a sample, such as sample mean, is known as a
a.population parameter
b.sample parameter
c.sample statistic
d.population mean
Answer: c

3.Since the population size is always larger than the sample size, then the sample statistic
a.can never be larger than the population parameter
b.can never be equal to the population parameter
c.can be smaller, larger, or equal to the population parameter
d.can never be smaller than the population parameter
Answer: c

4.( is an example of a
a.population parameter
b.sample statistic
c.population variance
d.mode
Answer: a

5.The hourly wages of a sample of 130 system analysts are given below.
mean = 60range = 20
mode = 73variance = 324
median = 74
The coefficient of variation equals
a.0.30%
b.30%
c.5.4%
d.54%
Answer: b

6.The variance of a sample of 169 observations equals 576. The standard deviation of the sample equals

a.13
b.24
c.576
d.28,461
Answer: b

7.The median of a sample will always equal the
a.mode
b.mean
c.50th percentile
d.all of the above answers are correct
Answer: c

8.The median is a measure of
a.relative dispersion
b.absolute dispersion
c.central location
d.relative location
Answer: c

9.The 75th percentile is referred to as the
a.first quartile
b.second quartile
c.third quartile
d.fourth quartile
Answer: c

10.The pth percentile is a value such that at least p percent of the observations are
a.less than or equal to this value
b.less than this value
c.more than or equal to this value
d.more than this value
Answer: a

11.The difference between the largest and the smallest data values is the
a.variance
b.interquartile range
c.range
d.coefficient of variation
Answer: c

12.The first quartile
a.contains at least one third of the data elements
b.is the same as the 25th percentile
c.is the same as the 50th percentile
d.is the same as the 75th percentile
Answer: b

13.Which of the following is not a measure of central location?
a.mean
b.median
c.variance
d.mode
Answer: c

14.If a data set has an even number of observations, the median
a.cannot be determined
b.is the average value of the two middle items
c.must be equal to the mean
d.is the average value of the two middle items when all items are arranged in ascending order
Answer: d

15.Which of the following is a measure of dispersion?
a.percentiles
b.quartiles
c.interquartile range
d.all of the above are measures of dispersion
Answer: c

16.The most frequently occurring value of a data set is called the
a.range
b.mode
c.mean
d.median
Answer: b

17.The interquartile range is
a.the 50th percentile
b.another name for the variance
c.the difference between the largest and smallest values
d.the difference between the third quartile and the first quartile
Answer: d

18.If index i (which is used to determine the location of the pth percentile) is not an integer, its value should be a.squared
b.divided by (n – 1)
c.rounded down
d.rounded up
Answer: d

19.When the data are skewed to the right, the measure of Skewness will be a.negative
b.zero
c.positive
d.one
Answer: c

20.When data are positively skewed, the mean will usually be a.greater than the median
b.smaller than the median
c.equal to the median
d....
tracking img