Stats Quiz Answers

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 835
  • Published : May 5, 2013
Open Document
Text Preview
CHAPTER 10

HYPOTHESIS TESTING

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

In the following multiple-choice questions, please circle the correct answer.

1. If a researcher takes a large enough sample, he/she will almost always obtain:

a. virtually significant results
b. practically significant results
c. consequentially significant results
d. statistically significant results
ANSWER:d

2. The null and alternative hypotheses divide all possibilities into:

a. two sets that overlap
b. two non-overlapping sets
c. two sets that may or may not overlap
d. as many sets as necessary to cover all possibilities ANSWER:b

3. Which of the following is true of the null and alternative hypotheses?

a. Exactly one hypothesis must be true
b. both hypotheses must be true
c. It is possible for both hypotheses to be true
d. It is possible for neither hypothesis to be true
ANSWER:a

4. One-tailed alternatives are phrased in terms of:

a. (
b. < or >
c. ( or =
d. [pic]
ANSWER:b

5. The chi-square goodness-of-fit test can be used to test for:

a. significance of sample statistics
b. difference between population means
c. normality
d. probability
ANSWER:c

6. A type II error occurs when:

a. the null hypothesis is incorrectly accepted when it is false b. the null hypothesis is incorrectly rejected when it is true c. the sample mean differs from the population mean
d. the test is biased
ANSWER:a

7. Of type I and type II error, which is traditionally regarded as more serious?

a. Type I
b. Type II
c. They are equally serious
d. Neither is serious
ANSWER:a

8. You conduct a hypothesis test and you observe values for the sample mean and sample standard deviation when n = 25 that do not lead to the rejection of [pic]. You calculate a p-value of 0.0667. What will happen to the p-value if you observe the same sample mean and standard deviation for a sample > 25?

a. Increase
b. Decrease
c. Stay the same
d. May either increase or decrease
ANSWER:b

9. The form of the alternative hypothesis can be:

a. one-tailed
b. two-tailed
c. neither one nor two-tailed
d. one or two-tailed
ANSWER:d

10. A two-tailed test is one where:

a. results in only one direction can lead to rejection of the null hypothesis b. negative sample means lead to rejection of the null hypothesis c. results in either of two directions can lead to rejection of the null hypothesis d. no results lead to the rejection of the null hypothesis ANSWER:c

11. The value set for [pic] is known as:

a. the rejection level
b. the acceptance level
c. the significance level
d. the error in the hypothesis test
ANSWER:c

12. A study in which randomly selected groups are observed and the results are analyzed without explicitly controlling for other factors is called:

a. an observational study
b. a controlled study
c. a field test
d. a simple study
ANSWER:a

13. The null hypothesis usually represents:

a. the theory the researcher would like to prove.
b. the preconceived ideas of the researcher
c. the perceptions of the sample population
d. the status quo
ANSWER:d

14. The ANOVA test is based on which assumptions?

I. the sample are randomly selected
II. the population variances are all equal to some common variance III. the populations are normally distributed
IV. the populations are statistically significant

a. All of the above
b. II and III only
c. I, II, and III only
d. I, and III only
ANSWER:b

15. In statistical...
tracking img