Exam Key

Topics: Sexual intercourse, Human sexuality, Human sexual behavior Pages: 30 (7362 words) Published: June 23, 2013
Chapter 11 - Sexuality
Multiple Choice

1.The text lists all of the following as reasons why sexuality in adolescence is a particularly important period during the life cycle, except: A.adolescence is the time when erotic feelings first emerge. B.puberty brings on physical changes that allow for sexual reproduction. C.cognitive changes in adolescence have a major impact on sexuality. D.it is not until adolescence that sexual activity begins to take on the social meaning it will continue to have throughout adulthood. Answer: A

2.Sex play that is innocuous during childhood is no longer innocuous during adolescence because: A.children report erotic feelings before puberty.
B.the hormonal changes of puberty result in an increased sex drive in adolescence. C.children are not capable of kissing, petting, masturbating, or sexual intercourse before puberty. D.with puberty, pregnancy becomes a serious possibility.

Answer: D

3.Which of the following is not considered an aspect of positive sexual development that adolescents face? A.becoming comfortable with one’s maturing body
B.reconciling feelings of sexual arousal with one’s religious beliefs C.feeling comfortable in choosing to engage or not to engage in sexual activity D.understanding and practicing safe sex
Answer: B

4.“Sexual socialization” refers to:
A.a person’s sexual orientation.
B.a person’s social skills in sexual relationships.
C.the way in which an individual is educated about sexuality. D.the degree to which an individual is comfortable with his or her sexuality. Answer: C

5.On Steve’s 13th birthday, his father wants to educate him about sex, so they sit down to have a “man to man” talk about the “birds and the bees.” This process is called: A.sociosexual preparation.

B.sexual socialization.
C.permissive communication.
D.human ecology.
Answer: B

6.According to the Ford and Beach sexual socialization research, societies can fall into any of the following categories, except: A. restrictive
B. progressive
C. semirestrictive
D. permissive

Answer: B

7.Ford and Beach found that sexual expressions varied widely from culture to culture. Their findings suggest that: A.biology is the key to understanding adolescent sexuality. B.adolescent sexuality may begin in biology but ends in culture. C.sexuality cannot be fully understood cross-culturally.

D.adolescent sexuality is very uniform within cultures.
Answer: B

8.In the Mandingo tribe, boys and girls are separated until they have completed their religious instruction. This separation also occurs because sexual contact before marriage is strictly forbidden. According to Ford and Beach, this society would be characterized as: A.semi-restrictive.

B.permissive.
C.prohibitive.
D.restrictive.
Answer: D

9.Molly and Lawrence were caught kissing in school and were sent to the principal’s office. He gave them each after-school detention (in separate rooms) and instructed them that this behavior was to cease immediately. However, when the principal saw Lawrence and Molly kissing at the mall on Saturday, he ignored their behavior. This type of attitude toward sexuality is consistent with which type of society? A.semirestrictive

B.permissive
C.prohibitive
D.restrictive
Answer: A

10.In their movement toward more permissive attitudes about premarital intercourse, adolescents in the United States today generally: A.are proponents of “free love.”
B.believe that being emotionally involved with one’s partner is the most important criterion for judging the acceptability of sexual involvement. C.believe that being legally married is the most important criterion for judging the acceptability of sexual involvement. D.accept sexual promiscuity as acceptable so long as the partners engage in safe sex practices. Answer: B

11.Having a series of relationships in which one is always faithful to one’s partner is called:...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Hardwork Is the Key to Success Essay
  • Sarah s Key Essay
  • Reflection and Key Points Essay
  • The Small Key by Paz Latorena Essay
  • Key Skills of Management Essay
  • Sarah's Key Novel vs Film Essay
  • GATTACA: 'Vincent is supposed to be weak. Yet his strength of character is the key to the story.’ Essay
  • Essay about To what extent does Duffy present the body as a key aspect of femal identity

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free