Chapter 14 Managing Projects

Topics: Project management, Management, Information systems Pages: 10 (2403 words) Published: June 24, 2013
Management Information Systems Test Bank
Chapter 14 Managing Projects
1 True-False Questions

1) An information system project's scope is directly related to its business requirements. Answer: TRUE

2) An information systems plan contains a statement of corporate goals and specifies how information technology will support the attainment of those goals. Answer: TRUE

3) If an intended benefit of an IT project is improved decision making, managers should develop a set of metrics to quantify the value of an improved decision. Answer: TRUE

4) Scoring models are used most commonly to support decisions rather than as the final arbiters of system selection. Answer: TRUE

5) Transaction and clerical systems that displace labor and save space typically produce more measurable, tangible benefits than management information systems. Answer: TRUE

6) More timely information is a tangible benefit of information systems. Answer: FALSE

7) Intangible benefits cannot be immediately quantified but may lead to quantifiable gains in the long run. Answer: TRUE

8) A benefit of using TCO analysis to evaluate an information technology investment is that it is able to incorporate intangible and "soft" factors such as benefits and complexity costs. Answer: FALSE

9) Real options pricing models use the concept of options valuation borrowed from the financial industry. Answer: TRUE

10) The relationship between users and information systems specialists has traditionally been a problem area for information systems implementation efforts. Answer: TRUE

2 Multiple-Choice Questions

1) The major variables in project management are
A) scope, time, cost, and performance.
B) scope, time, cost, quality, and risk.
C) time, cost, quality, performance, and risk.
D) time, cost, scope, and performance.
Answer: B

2) At the top of the management structure for information systems projects in a large company is A) project management.B) the CIO.
C) the corporate strategic planning group.D) the IS steering committee. Answer: C

3) The ________ is directly responsible for the individual systems project. A) project management group
B) project team
C) IS steering committee
D) corporate strategic planning committee
Answer: B

4) The ________ reviews and approves plans for systems in all divisions. A) project management groupB) project team
C) IS steering committeeD) corporate strategic planning committee Answer: C

5) The ________ consists of systems analysts, specialists from the relevant end-user business areas, application programmers, and perhaps database specialists. A) project management groupB) project team

C) IS steering committeeD) corporate strategic planning committee Answer: B

6) A CSF approach to establishing an enterprise's information requirements is especially suitable for A) distinguishing between individual and organizational objectives. B) identifying the key entities and attributes of the organization's data. C) understanding how organizational units define critical data. D) the development of DSSs and ESSs.

Answer: D

7) A road map indicating the direction of systems development, the rationale, the current systems, new developments to consider, the management strategy, the implementation plan, and the budget is called a(n) A) project plan.B) portfolio analysis.

C) information systems plan.D) enterprise analysis.
Answer: C

8) The principle method used in CFS analysis is to
A) inventory all of the organization's information systems projects and assets and assign risk levels. B) perform a weighted comparison of the criteria used to evaluate a system. C) survey a large sample of managers on their objectives, decision-making process, and uses and needs for data and information. D) interview a small number of top managers to identify their goals and criteria for achieving success. Answer: D

9) The central method used in a portfolio analysis is to
A)...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Managing Projects Essay
  • Essay on Managing Project
  • Chapter 14 Essay
  • chapter 14 Essay
  • Managing Project Essay
  • Managing Projects Essay
  • Essay on Managing Project Quality and Project Risk
  • Chapter 14 Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free