Strategic Management and Strategic Competitiveness Question Paper

Topics: Strategic management, Management, Strategic planning Pages: 54 (11285 words) Published: June 6, 2011
Chapter 1—Strategic Management and Strategic Competitiveness

TRUE/FALSE

1.The Opening Case shows that McDonald’s is one of the few firms able to achieve strategic competitiveness from its founding until the present time.

ANS:FPTS:1DIF:MediumREF:3
OBJ:01-01 TYPE: application
NOT:AACSB: Multicultural & Diversity | Management: Environmental Influence | Dierdorff & Rubin: Managing strategy and innovation

2.By focusing on product innovations and upgrades of its properties, McDonald’s was able to achieve strategic competitiveness and above average returns.

ANS:TPTS:1DIF:MediumREF:3-4
OBJ:01-01 TYPE: application
NOT:AACSB: Business Knowledge and Analytical Skills | Management: Strategy| Dierdorff & Rubin: Managing strategy and innovation

3.Strategic competitiveness is achieved when a firm successfully formulates and implements a value-creating strategy.

ANS:TPTS:1DIF:EasyREF:4
OBJ:01-01 TYPE: knowledge
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Managing strategy & innovation

4.Part of McDonald’s strategy was the choice that it would remain involved in additional food concepts such as Boston Market and Chipotle.

ANS:TPTS:1DIF:EasyREF:4
OBJ:01-01 TYPE: application
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Managing strategy & innovation

5.Alligator Enterprises has earned above-average returns since its founding five years ago. Since no other firm has challenged Alligator in its particular market niche, the firm’s owners can feel secure that Alligator has established a competitive advantage.

ANS:FPTS:1DIF:HardREF:5
OBJ:01-01 TYPE: application
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Managing the task environment

6.The goal of strategic management is to develop a competitive advantage that is permanent.

ANS:FPTS:1DIF:MediumREF:5
OBJ:01-01 TYPE: comprehension
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Managing strategy & innovation

7.Risk in terms of financial returns reflects an investor’s uncertainty about economic gains or losses that will result from a particular investment.

ANS:TPTS:1DIF:EasyREF:5
OBJ:01-01 TYPE: knowledge
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Foundational skills

8.Average returns are returns in excess of what an investor expects to earn from other investments with a similar amount of risk.

ANS:FPTS:1DIF:MediumREF:5
OBJ:01-01 TYPE: knowledge
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Foundational skills

9.Returns can only be measured in accounting terms such as return on assets, return on equity, or return on sales.

ANS:FPTS:1DIF:EasyREF:5
OBJ:01-01 TYPE: knowledge
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Foundational skills

10.Best Buy outperforming Circuit City, and Best Buy’s continuing good performance illustrate that permanent success is possible.

ANS:FPTS:1DIF:MediumREF:6
OBJ:01-01 TYPE: application
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Managing strategy & innovation

11.In the chapter Strategic Focus case, Circuit City did not achieve strategic competitiveness and above-average returns because it failed to successfully implement its strategy.

ANS:TPTS:1DIF:EasyREF:8
OBJ:01-01 TYPE: application
NOT:AACSB: Business Knowledge & Analytical Skills | Management: Strategy | Dierdorff & Rubin: Managing strategy & innovation

12.Economies of scale and huge advertising budgets are just as effective in the new competitive landscape as they were in the past, but they must be...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Strategic Management Paper
  • Essay on Strategic Management
  • Strategic Management and Strategic Competitiveness Essay
  • Strategic Management Essay
  • Strategic Management Essay
  • Strategic Management Essay
  • Strategic Management Essay
  • strategic management Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free