Pysch Exam Chapter 8

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 338
  • Published : August 15, 2011
Open Document
Text Preview
Chapter 8
SECTION 1
MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS:

1. Psychologists use the term _________ to refer to the ability to store and retrieve information over time. The process of acquiring and using knowledge is called ________. a. learning; perception

b. memory; perception
c. learning; cognition
d. memory; cognition
Answer: d; Moderate

2. Psychologists use the term _________ to refer to the ability to store and retrieve information over time. a. learning
b. memory
c. cognition
d. perception
Answer: c; Easy

3. The process of acquiring and using knowledge is called ________. a. learning
b. cognition
c. sensation
d. perception
Answer: b; Easy

4. Which of the following scientists could be considered a cognitive psychologist? a. Dr. Abdalla, who investigates problem solving
b. Dr. Braithwaite, who studies formal reasoning processes
c. Dr. Clark, who examines how people encode information from the environment d. All three scientists could be considered cognitive psychologists Answer: d; Moderate

5. According to your text, the cognitive approach became the most important school of psychology in the ____. a. 1940s
b. 1950s
c. 1960s
d. 1970s
Answer: c; Moderate

6. Which of these statements does NOT accurately identify a general difference between computers and the human brain? a. Computers process information in a parallel fashion, whereas the brain processes information in a serial fashion. b. The brain processes information slower than computers do. c. Whereas computers distinguish between memory and processing, the brain does not. d. The brain is more powerful than any computer.

Answer: a; Difficult

7. Which of these statements does NOT accurately identify a general difference between computers and the human brain? a. Computers process information in a serial fashion, whereas the brain processes information in a parallel fashion. b. The brain processes information faster than computers do. c. Whereas computers distinguish between memory and processing, the brain does not. d. The brain is more powerful than any computer.

Answer: b; Difficult

8. Which alternative correctly identifies a type of memory, a memory stage, or a memory process? a. retrieval – memory stage
b. encoding – memory process
c. sensory memory – type of memory
d. implicit memory – memory stage
e. short-term memory – type of memory
Answer: b; Moderate

9. Which of the following describes explicit memory?
a. Knowledge or experiences that can be consciously remembered b. Memory of the first-hand experiences that we have had
c. Memory of facts and concepts about the world
d. The influence of experience on behavior, even when we are not aware of the effect Answer: a; Easy

10. Which of the following describes episodic memory?
a. Knowledge or experiences that can be consciously remembered b. Memory of the first-hand experiences that we have had
c. Memory of facts and concepts about the world
d. The influence of experience on behavior, even when we are not aware of the effect Answer: b; Easy

11. Which of the following describes semantic memory?
a. Knowledge or experiences that can be consciously remembered b. Memory of the first-hand experiences that we have had
c. Memory of facts and concepts about the world
d. The influence of experience on behavior, even when we are not aware of the effect Answer: c; Easy

12. Which of the following describes implicit memory?
a. Knowledge or experiences that can be consciously remembered b. Memory of the first-hand experiences that we have had
c. Memory of facts and concepts about the world
d. The influence of experience on behavior, even when we are not aware of the effect Answer: d; Easy

13. It is 10:15 a.m. on a mid-semester Wednesday. Three sections of introductory psychology are meeting on the second floor of Old Main. In Room 201, Ms. Romero is describing implicit memory. Across the hall in 204, Dr. Darby’s...
tracking img