Profesia de Medic

Only available on StudyMode
  • Pages(s): 6 (1471 words)
  • Download(s): 2413
  • Published: March 23, 2011
Read full document
Text Preview
Profesia de medic

Profesia este specialitatea obtinuta prin studii, complexul de cunostinte si deprinderi practice care definesc pregatirea individului.

Meseria de medic este una dintre cele mai vechi din lume. Fie ca i s-a spus doctor, vraci, vindecator, doftor, medicul a fost si a ramas o persoana importanta in viata societatii, fiind printre cei mai respectati oameni ai comunitatii. Cateva lucruri despre ce inseamna sa fii medic, puteti citi in randurile care urmeaza.

"Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea si Panacea si pe toti zeii si zeitele, pe care ii iau ca martori, ca voi indeplini acest juramant si poruncile lui, pe cat ma ajuta fortele si ratiunea: sa respect pe cel care m-a invatat aceasta arta la fel ca pe propriii mei parinti, sa impart cu el cele ce-mi apartin si sa am grija de el la nevoie; sa-i consider pe descendentii lui ca frati si sa-i invat aceasta arta, daca ei o doresc, fara obligatii si fara a fi platit.

Sa transmit mai departe invataturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu si numai acelor discipoli care au jurat dupa obiceiul medicilor, si nimanui altuia. Atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta. Nu voi prescrie niciodata o substanta cu efecte mortale, chiar daca mi se cere, si nici nu voi da vreun sfat in aceasta privinta. Tot asa nu voi da unei femei un remediu avortiv.

Sacra si curata imi voi pastra arta si imi voi conduce viata. Nu voi opera piatra din basica, ci voi lasa aceasta operatie celor care fac aceasta meserie. In orice casa voi intra, o voi face numai spre folosul si bunastarea bolnavilor, ma voi tine departe de orice actiune daunatoare si de contacte intime cu femei sau barbati, cu oameni liberi sau sclavi.

Orice voi vedea sau voi auzi in timpul unui tratament voi pastra in secret, pentru ca aici tacerea este o datorie. Daca voi respecta acest...
tracking img