Env Sci Help

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 874
  • Published : February 13, 2012
Open Document
Text Preview
WRIGHT, Environmental Science
Chapter 21 Atmospheric Pollution

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question. 1) Acid precipitation refers
A) to any precipitation which is more acidic than neutral.
B) to any precipitation which is more acidic than normal.
C) only to precipitation which is strongly acidic.
D) to a new kind of irrigation.
E) to a precipitation which causes particularly severe erosion. Answer: B
Diff: 2

2) The chemical component which is responsible for BASIC properties is A) hydroxyl ions (OH-).
B) sulfur oxide (SO).
C) hydrogen ions (H+).
D) nitrogen oxide (NO).
E) carbon dioxide.
Answer: A
Diff: 2

3) The pH of normal precipitation is
A) slightly acidic.
B) slightly basic.
C) exactly neutral.
D) strongly basic.
E) not known.
Answer: A
Diff: 1

4) Acid precipitation
A) is always limited to an area within a mile or so of the source of emissions. B) is generally limited to an area within a few (3 - 5) miles of the source of emissions. C) is generally limited to an area within several (6 - 15) miles from the source of emissions. D) may occur hundreds of miles from the source of emissions. E) affects the whole globe uniformly.

Answer: D
Diff: 2

5) Which of the following statements is/are NOT TRUE?
A) There are already hundreds of lakes in the northeastern United States and eastern Canada which are lifeless. B) It is predicted that by the year 2005, the "production" of acid rain will have diminished. C) Forests in many regions of the eastern United States show signs of damage and reduced growth. D) More research is needed to prove acid precipitation exists. E) All of the above are true.

Answer: D
Diff: 1

6) Which of the following is the major contributor to the formation of acid rain? A) ozone
B) methane
C) sulfur dioxide
D) carbon dioxide
E) hydrocarbons
Answer: C
Diff: 1

7) The major source of sulfur dioxide emissions affecting the eastern United States and Canada has been identified as A) some 50 coal burning power plants.
B) some 50 nuclear power plants.
C) cars and trucks.
D) coming from the many auto and truck plants in the region. E) none of the above
Answer: A
Diff: 1

8) Adverse effects of air pollution and/or acid rain on the environment are currently being documented in such findings as A) decline of fish populations in increasing numbers of lakes and rivers. B) decline of growth rate of forests.

C) dieoff of forests in some regions.
D) loss of buffering capacity for some aquatic ecosystems.
E) all of the above
Answer: E
Diff: 3

9) Acid precipitation is likely to have the greatest economic impact on humans through A) adverse health effects caused by direct contact.
B) adverse health effects caused by mobilization of toxic elements. C) dieoffs of forests and aquatic ecosystems.
D) dieoffs of agricultural crops.
E) deterioration of building materials.
Answer: C
Diff: 1

10) Two lakes are close to each other and receive roughly the same acidic precipitation. One lake has turned acidic in recent years while the other lake is still neutral. This can best be explained by A) acidification due to an acidic spring feeding one but not the other. B) acidification due to midnight dumping.

C) difference in buffering capacity of the two lakes.
D) wind patterns moving over hills and mountains.
E) none of the above
Answer: C
Diff: 2

11) The greenhouse effect refers to
A) warming of the Earth's atmosphere.
B) the removal of air pollutants by passing the air through greenhouses. C) increased albedo due to greenhouses.
D) the growth of crops in greenhouses using hydroponics.
E) the principle on which a new solar heating device is based. Answer: A
Diff: 1

12) The principal gaseous product produced in the combustion of coal, oil, and natural gas is A) carbon dioxide.
B) sulfur dioxide.
C) ozone.
D) nitrogen oxides.
E) hydrocarbons.
Answer: A
Diff: 1

13) A...
tracking img