Abnormal Psychology and Page Reference

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 74
  • Published : April 14, 2013
Open Document
Text Preview
Chapter: 01, Chapter 1: Defining Abnormality: What is Psychopathology?

Multiple choice items

1. Abnormal psychology is the study of:
A) how abnormal behavior can be defined, classified, explained, and treated B) the abnormalities that exist within social and political organizations. C) the variations in normal thought content, behaviors, and emotions. D) how genes and the environment influence physical health and diseases.

Ans: A
Page reference: See page 3 of your text.

2. Demographic context includes:
A) gender
B) age
C) culture
D) all of the above

Ans: D
Page reference: See page 5 of your text.

3. Julie feels pressured by society to be thin; this pressure contributes to the development of an eating disorder. This example demonstrates which core concept? A) the continuum between normality and abnormality

B) the advantages and limitations of diagnoses
C) the importance of context in defining and understanding abnormality D) the connection between mind and body in abnormality

Ans: C
Page reference: See page 5 of your text.

4. Which of the following best explains the continuum between normality and abnormality? A) abnormal behavior is uncommon and normal behavior is common. B) abnormal behavior is an exaggeration of normal behavior. C) abnormal behavior breaks societal norms but normal behavior does not. D) abnormal behavior is categorically different from normal behavior.

Ans: B
Page reference: See page 5 of your text.

5. Which core concept relies upon the idea that abnormal behavior is an exaggeration of normal behavior? A) the principle of multiple causality
B) the role of cultural and historical relativism
C) the advantages and limitations of diagnoses
D) the continuum between normality and abnormality

Ans: D
Page reference: See page 5 of your text.

6. Occasionally, Orlando feels anxious in social situations, but the anxiety does not last for very long and it does not interfere with his life. Orlando’s friend Carlos regularly feels anxious in social situations. This anxiety has become so prevalent that it impairs Carlos’ relationships and his ability to function in school. This example demonstrates which core concept? A) the connection between mind and body in abnormality

B) the advantages and limitations of diagnoses
C) the principle of multiple causality
D) the continuum between normality and abnormality

Ans: D
Page reference: See page 5 of your text.

7. In the U.S., homosexuality was classified as a mental illness until 1973; today it is considered a normal variant of human sexuality. This example demonstrates which core concept? A) the principle of multiple causality

B) the role of cultural and historical relativism in defining and classifying abnormality C) the importance of context in defining and understanding abnormality D) the connection between mind and body in abnormality

Ans: B
Page reference: See page 6 of your text.

8. In some cultures, it is considered normal to fall into a trance during religious ceremonies, but other cultures would consider this abnormal at all times. This example demonstrates which core concept? A) the principle of multiple causality

B) the role of cultural and historical relativism in defining and classifying abnormality C) the importance of context in defining and understanding abnormality D) the connection between mind and body in abnormality

Ans: B
Page reference: See page 6 of your text.

9. Stanley is diagnosed with panic disorder. If panic disorder is the accurate diagnosis for him, then the classification system used to diagnosis Stanley is: A) reliable
B) valid
C) both reliable and valid
D) neither reliable nor valid

Ans: B
Page reference: See page 6 of your text.

10. Stella is diagnosed with somatization disorder, but that diagnosis does not accurately capture what is happening with Stella) Therefore, this diagnosis is not: A) relativistic
B)...
tracking img