01: Database Normalization and Ref

Topics: Database normalization, SQL, Data modeling Pages: 13 (3348 words) Published: January 30, 2015
Chapter 1: Overview of Database Concepts

TRUE/FALSE

1.A database is a physical storage device for data.

ANS:FPTS:1REF:2

2.A field is a basic unit of data also referred to as a record.

ANS:FPTS:1REF:3

3.A character is a basic unit of data and can consist of a number, letter, or special symbol.

ANS:TPTS:1REF:3

4.A collection of fields is a file.

ANS:FPTS:1REF:3

5.A collection of records is a file.

ANS:TPTS:1REF:3

6.A field in the logical design of a database corresponds to a row in the physical table of a relational database.

ANS:FPTS:1REF:3

7.A record in the logical design of a database corresponds to a row in the physical table of a relational database.

ANS:TPTS:1REF:3

8.The Systems Development Life Cycle is a series of steps that can be used to guide the development process for a database management system.

ANS:TPTS:1REF:4

9.An entity is represented by a column in the Entity-Relationship Model.

ANS:FPTS:1REF:5

10.Only one type of relationship can be represented in an Entity-Relationship Model.

ANS:FPTS:1REF:5

11.The following types of relationships can be included in an Entity-Relationship Model: one-to-one, one-to-many, many-to-many.

ANS:TPTS:1REF:5-6

12. A one-to-many relationship cannot be included in a relational database.

ANS:FPTS:1REF:6

13.A one-to-many relationship means that an occurrence of a specific entity can only exist once in each table.

ANS:FPTS:1REF:6

14.Data redundancy is created through a process known as normalization.

ANS:FPTS:1REF:7-8

15.If a primary key has been identified for the data, then the data is considered to be in first normal form (1NF).

ANS:FPTS:1REF:9

16.Partial dependency can only exist if the data is uniquely identified by a composite primary key.

ANS:TPTS:1REF:9

17.Transitive dependency can only exist if the data is uniquely identified by a composite primary key.

ANS:FPTS:1REF:11

18.Data is in second normal form (2NF) if it contains no repeating groups and has a primary key to uniquely identify each record.

ANS:FPTS:1REF:9-10

19.Partial dependency means that at least one of the data values is dependent on only a portion of the primary key.

ANS:TPTS:1REF:9

20.The simplest approach to remove a partial dependency is to use each portion of the primary key to create separate tables.

ANS:TPTS:1REF:9

21.A foreign key uniquely identifies each row in a table.

ANS:FPTS:1REF:11

22.A foreign key appears on the many side of a one-to-many relationship.

ANS:TPTS:1REF:11

23.A bridging table can be used to eliminate a many-to-many relationship in a relational database.

ANS:TPTS:1REF:12

24.A many-to-many relationship cannot exist in a relational database.

ANS:TPTS:1REF:12

25.Two tables can be linked or joined together through a common field.

ANS:TPTS:1REF:11

26.Tables can be linked or joined together through their primary keys.

ANS:FPTS:1REF:11

27.A column represents a field in the physical database table.

ANS:TPTS:1REF:3

28.Data mining refers to analyzing historical data stored in a database.

ANS:TPTS:1REF:15

29.The occurrence of data anomalies would indicate an unnormalized database design.

ANS:TPTS:1REF:7

30.Structured Query Language (SQL) is generally used to interact with a database.

ANS:TPTS:1REF:14

MULTIPLE CHOICE

1.Which of the following is used to create and maintain the physical database? a.
Data mining
b.
Database Management System (DBMS)
c.
E-R Model
d.
Systems Development Life Cycle (SDLC)

ANS:BPTS:1REF:4

2.Which of the following terms is considered the basic unit of data in a database? a.
character
c.
record
b.
field
d.
file

ANS:APTS:1REF:3

3.Which of...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay about Normalization to Database
  • Database Normalization Essay
  • Database Normalization Essay
  • What Is Database Normalization Essay
  • Essay on Normalization of Database Management Systems
  • database Essay
  • Database Essay
  • Normalization Research Paper

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free