Stat Exam

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 192
  • Published : March 4, 2012
Open Document
Text Preview
CHAPTER 1: INTRODUCTION AND DATA COLLECTION

1.The process of using sample statistics to draw conclusions about true population parameters is called a)statistical inference.
b)the scientific method.
c)sampling.
d)descriptive statistics.

ANSWER:
a
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: inferential statistics

2.Those methods involving the collection, presentation, and characterization of a set of data in order to properly describe the various features of that set of data are called a)statistical inference.

b)the scientific method.
c)sampling.
d)descriptive statistics.

ANSWER:
d
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: descriptive statistics

3.The collection and summarization of the socioeconomic and physical characteristics of the employees of a particular firm is an example of a)inferential statistics.
b)descriptive statistics.
c)a parameter.
d)a statistic.

ANSWER:
b
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: descriptive statistics

4.The estimation of the population average family expenditure on food based on the sample average expenditure of 1,000 families is an example of a)inferential statistics.
b)descriptive statistics.
c)a parameter.
d)a statistic.

ANSWER:
a
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: inferential statistics

5.The universe or "totality of items or things" under consideration is called a)a sample.
b)a population.
c)a parameter.
d)a statistic.

ANSWER:
b
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: population

6. The portion of the universe that has been selected for analysis is called a)a sample.
b)a frame.
c)a parameter.
d)a statistic.

ANSWER:
a
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: sample

7.A summary measure that is computed to describe a characteristic from only a sample of the population is called a)a parameter.
b)a census.
c)a statistic.
d)the scientific method.

ANSWER:
c
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: statistic

8.A summary measure that is computed to describe a characteristic of an entire population is called a)a parameter.
b)a census.
c)a statistic.
d)the scientific method.

ANSWER:
a
TYPE: MC DIFFICULTY: Easy
KEYWORDS: parameter

9.Which of the following is most likely a population as opposed to a sample? a)respondents to a newspaper survey
b)the first 5 students completing an assignment
c)every third person to arrive at the bank
d)registered voters in a county

ANSWER:
d
TYPE: MC DIFFICULTY: Moderate
KEYWORDS: population, sample

10.Which of the following is most likely a parameter as opposed to a statistic? a)the average score of the first five students completing an assignment b)the proportion of females registered to vote in a county

c)the average height of people randomly selected from a database d)the proportion of trucks stopped yesterday that were cited for bad brakes

ANSWER:
b
TYPE: MC DIFFICULTY: Moderate
KEYWORDS: parameter, statistic

11.Which of the following is not an element of descriptive statistical problems? a)an inference made about the population based on the sample b)the population or sample of interest
c)tables, graphs, or numerical summary tools
d)identification of patterns in the data

ANSWER:
a
TYPE: MC DIFFICULTY: Moderate
KEYWORDS: descriptive statistics

12.Which of the following is NOT a reason for the need for sampling? a)It is usually too costly to study the whole population.
b)It is usually too time consuming to look at the whole population. c)It is sometimes destructive to observe the entire population. d)It is always more informative to investigate a sample than the entire population.

ANSWER:
d
TYPE: MC DIFFICULTY: Moderate
KEYWORDS: reasons for sampling

13.Which of the following is NOT a reason for drawing a sample? a)A sample is less time consuming than a census.
b)A sample is less costly to administer than a census.
c)A sample is usually not a good...
tracking img