Ethics and Ans

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 221
  • Published : March 15, 2013
Open Document
Text Preview
True or False

1. Discarding the few “bad apples” will solve all of the ethical problems within an organization.

Ans: False
Response: See page 10.

2. Good character is the main factor determining whether an individual acts ethically within an organization.

Ans: False
Response: See page 11.

3. Federal laws define what is ethical. Therefore, all unethical behavior is considered unlawful.

Ans: False
Response: See page 17.

4. Both characteristics of the organization and the individual contribute to unethical behavior.

Ans: True
Response: See page 15.

5. Ethical dilemmas represent conflicts in values.

Ans: True
Response: See page 3.

Directions: Please fill in the blank. Provide answer in… (Ans: space below) Then choose if statement is true or false (1pt ea) Total points (3pts)

6. (Blank) at the top levels of an organization report feeling the most pressured to compromise their ethics.

Ans: Mangers
Response: See page 4.

7. The interest in (blank) ethics is just a fad that has only recently been created by popular scandals (i.e. Enron, WorldCom, etc.) reported in the news.

Ans: business
Response: See page 7.

8. According to the authors, most people are guided by a strict internal (blank) compass and will not be swayed by organization factors.

Ans: moral
Response: See page 10.

Directions: Please fill in the blank via the (Ans: space provided below) (.5pt ea) Total points (1pts)

Fill-in-the-Blank

9. In the ethical decision-making process, ___________ refers to recognizing the existence of an ethical dilemma.

Ans: moral awareness
Response: See page 16.

10. In the ethical decision-making process, ____________ is the process of deciding what is right.

Ans: moral judgment
Response: See page 16.

Multiple Choice: Please choose your answer in letter format provided in the (ans: space) (.5ea pts) Possible points (1 pt)

11. _________ students may need more ethics training because research has found that they rank lower in moral reasoning than other students.

a) philosophy
b) political science
c) business
d) medicine

Ans: a
Response: See page 12.

12. Ethical behavior can be influenced by:

a) an individual’s religion
b) an organization’s culture
c) ethical training
d) an individual’s personality
e) all of the above

Ans: e

13. Which of the following are the correct steps and order of steps in the ethical decision-making process?

a) moral judgment, moral awareness, and moral behavior
b) moral awareness, moral cognition, and moral behavior
c) moral awareness, moral judgment, and moral behavior
d) moral awareness, moral behavior, and moral cognition
e) moral consideration, moral decision, and moral behavior

Ans: c (should it be moral awareness, moral judgment, and ethical behavior instead of moral behavior?) Response: See page 16.

Directions: Please provide answer via (ans: space provided below) (.5 pt ea) Possible points (3pts)

14. Federal law prohibits discrimination against individuals with specific characteristics. Which of the following characteristics is not on that list (i.e. not protected under Federal law)?

a) Religion
b) Sex
c) Pregnancy
d) Mental ability

Ans: d
Response: See page 155.

15. As a manager of ABC Corporation, you are in a tough situation. You must send an employee to work with your new client in Europe and Sam is clearly the most qualified candidate. However, ABC Corporation is located in an area where several people of Sam’s race have been violently attacked. You must choose to send Sam or Tonya. What should you do?

a) Automatically send Tonya to Europe without telling Sam he was considered. b) Automatically send Sam to Europe because he is clearly the most qualified. c) Ask Sam if he wants to go to Europe and discuss the situation. d) Assign Sam to a new task and send the Tonya to Europe.

Ans: c
Response: See pages 155 to 156.

16. Which of the following is...
tracking img