Developmental Psychology and Moderate Ref

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 354
  • Published : May 3, 2013
Open Document
Text Preview
-------------------------------------------------
CHAPTER 1
-------------------------------------------------
UNDERSTANDING LIFESPAN HUMAN DEVELOPMENT

MULTIPLE CHOICE

1.John Tatum
a.| generated the first comprehensive theory of lifespan development.| b.| was the first African-American psychologist.|
c.| won three gold medals at the 2009 National Senior Games.| d.| was the first black soldier to serve in an all-white unit in World War II.|

ANS:CDIF:ModerateREF:1OBJ:1.1

2.Development is best defined as
a.| individual differences in human behavior.|
b.| systematic changes and continuities from conception to death.| c.| the way people change in positive ways across time.|
d.| the systematic unfolding of genetic potential.|

ANS:BDIF:EasyREF:2OBJ:1.1

3.The fact that development often involves continuities speaks to the fact that over time humans tend to a.| remain the same.| c.| become less active.|
b.| become more intelligent.| d.| undergo orderly patterns of change.|

ANS:ADIF:ModerateREF:3OBJ:1.1

4.The three broad domains explored by developmental psychologists are a.| motor, interpersonal, cognitive.| c.| personality, motor, learning.| b.| physical, cognitive, psychosocial.| d.| interpersonal, maturational, learning.|

ANS:BDIF:EasyREF:2-3OBJ:1.1

5.Albert, a developmental psychologist, conducts research on children's emotional reactions to studying math in school. Albert is concerned with children's _____ development. a.| cognitive| c.| physical|

b.| maturational| d.| psychosocial|

ANS:DDIF:ModerateREF:3OBJ:1.1

6.Which is best categorized as being in the cognitive domain of development? a.| Physical maturation of the body| c.| Poor interpersonal skills| b.| A changing personality| d.| Language acquisition|

ANS:DDIF:ModerateREF:2OBJ:1.1

7.Which does NOT belong on a list of key aspects of physical development? a.| Change in motor ability| c.| Change in short-term memory| b.| Change in body organ efficiency| d.| Change in skin tone (e.g., wrinkling)|

ANS:CDIF:ModerateREF:2OBJ:1.1
8.Traditionally, growth has been defined as
a.| physical changes that occur from conception to maturity.| b.| the biological unfolding of genetic potential.|
c.| positive changes across the lifespan.|
d.| gains, changes, and losses at each stage of the lifecycle.|

ANS:ADIF:ModerateREF:3OBJ:1.1

9._____ aging involves the deterioration of an organism that eventually results in
death.
a.| Cognitive| c.| Behavioral|
b.| Psychosocial| d.| Biological|

ANS:DDIF:EasyREF:3OBJ:1.1

10._____ aspects of development follow the “gain-stability-loss” model. a.| All| c.| No|
b.| Some| d.| Only physical|

ANS:BDIF:ModerateREF:3OBJ:1.1

11.Aging is most accurately defined as involving _____ in the maturing organism. a.| only negative changes| c.| both negative and positive changes| b.| only positive changes| d.| neither positive nor negative changes|

ANS:CDIF:ModerateREF:3OBJ:1.1

12.The term age grade refers to
a.| a group of individuals who are all the same mental age.| b.| a socially defined age group, with culture-specific assigned roles, privileges, and responsibilities.| c.| a universally defined age group, with universal roles, privileges, and responsibilities.| d.| a group of children assigned at a specific age to a specific grade in school.|

ANS:BDIF:ModerateREF:4OBJ:1.1

13.“Senior” discounts on meals available only to individuals over age 55 provide an excellent example of a(n) a.| age norm.| c.| age grade.|
b.| social clock.| d.| social convoy.|

ANS:CDIF:ModerateREF:4OBJ:1.1...
tracking img