Bio202 Exam 1 Sample Questions

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 222
  • Published : March 17, 2013
Open Document
Text Preview
Human Anatomy & Physiology, 8e (Marieb/Hoehn)
Chapter 16 The Endocrine System

Matching Questions

Figure 16.1

Using Figure 16.1, match the following:
1) Produces the hormones that promote the development of the female secondary sexual characteristics at puberty.
Answer: D
Diff: 1Page Ref: 623; Fig. 16.1

2) Storehouse for the hormones produced by the hypothalamus of the brain.
Answer: B
Diff: 1Page Ref: 605; Fig. 16.1

3) Produces the hormones that direct the production of the secondary male sex characteristics.
Answer: E
Diff: 1Page Ref: 623; Fig. 16.1

4) Produce steroid hormones and glucocorticoids and mineralocorticoids.
Answer: C
Diff: 1Page Ref: 614; Fig. 16.1

5) Produces hormones and is considered a neuroendocrine organ.
Answer: A
Diff: 1Page Ref: 601; Fig. 16.1

Figure 16.2

Using Figure 16.2, match the following hypothalamic hormones with the pituitary hormone targets:
6) Growth hormone-releasing hormone (GHRH).
Answer: A
Diff: 1Page Ref: 603-604

7) Gonadotropin-releasing hormone (GnRH).
Answer: C
Diff: 1Page Ref: 605

8) Prolactin-releasing hormone (PRH).
Answer: B
Diff: 1Page Ref: 605

9) Corticotropin-releasing hormone (CRH).
Answer: E
Diff: 1Page Ref: 605
10) Thyrotropin-releasing hormone (TRH).
Answer: D
Diff: 1Page Ref: 605

Match the following:

A) Addison's disease
B) Acromegaly
C) Diabetes mellitus
D) Pituitary dwarfism
E) Graves' disease

11) An autoimmune problem involving the thyroid gland.
Diff: 1Page Ref: 611

12) Hyposecretion of growth hormone.
Diff: 1Page Ref: 604

13) Hyposecretion of the pancreas.
Diff: 1Page Ref: 622

14) Hyposecretion of the adrenal cortex.
Diff: 1Page Ref: 618

15) Hypersecretion of growth hormone.
Diff: 2Page Ref: 604

Answers: 11) E 12) D 13) C 14) A 15) B

Match the following:

A) Cushing's disease
B) Myxedema
C) Acromegaly
D) Cretinism

16) Hyposecretion of the thyroid in adults.
Diff: 1Page Ref: 611

17) Hypersecretion of the adrenal cortex.
Diff: 1Page Ref: 617-618

18) Hypersecretion of growth hormone.
Diff: 1Page Ref: 604

19) Hyposecretion of the thyroid in infants.
Diff: 1Page Ref: 611

Answers: 16) B 17) A 18) C 19) D

Match the following:

A) Thyroid
B) Adrenal medulla
C) Hypophysis
D) Parathyroid
E) Pancreas

20) The size and shape of a pea; produces hormones that stimulate other endocrine glands.
Diff: 1Page Ref: 601

21) The gland that controls the fight-or-flight reaction.
Diff: 1Page Ref: 619; Fig. 16.16

22) Produces hormones that regulate glucose levels in the body.
Diff: 1Page Ref: 621; Fig. 16.18

23) Produces a hormone that controls blood levels of calcium and potassium by their removal from bone tissue.
Diff: 1Page Ref: 612; Fig. 16.12

24) Produces the body's major metabolic hormones.
Diff: 1Page Ref: 609; Tbl. 16.2

Answers: 20) C 21) B 22) E 23) D 24) A

Figure 16.3

Using Figure 16.3, match the following:
25) Produces glucocorticoids.
Answer: B
Diff: 2Page Ref: 614; Fig. 16.13

26) Produces epinephrine.
Answer: D
Diff: 1Page Ref: 618; Fig. 16.13

27) Produces aldosterone.
Answer: A
Diff: 2Page Ref: 614; Fig. 16.13

28) Excess hormone levels result in Cushing’s syndrome.
Answer: A
Diff: 2Page Ref: 617; Fig. 16.13

29) Hormones mimic sympathetic nervous system neurotransmitters.
Answer: D
Diff: 2Page Ref: 619; Fig. 16.13

30) Produces androgens.
Answer: C
Diff: 2Page Ref: 614; Fig. 16.13

True/False Questions

1) In humans, melatonin may inhibit sexual maturation.
Answer: TRUE
Diff: 2Page Ref: 620

2) The antagonistic hormones that regulate the blood calcium level are calcitonin-parathormone.
Answer: TRUE
Diff: 1Page Ref: 611-613

3) The hormone that raises blood...
tracking img