Epigenetics

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 54
  • Published : March 24, 2013
Open Document
Text Preview
40 questions for 40 points
* 1) A majority of genetically engineered crops in production worldwide today have been engineered with a gene that: For 1 Point(s)
Answer:
* A) codes for a protein that improves the nutrient value of the food * B) codes for a protein that allows the plant to thrive in a high-salt environment. * C) codes for a protein which makes the crop resistant to the herbicide Roundup * D) codes for a protein that suppresses the production of allergens in the food * 2) SNPs refer to:

For 1 Point(s)
Answer:
* A) a type of DNA
* B) regions of DNA where differences exist between people * C) regions of DNA that are the same for most people * D) a new type of DNA
* 3) Which of the following hormones has been shown to increase appetite? For 1 Point(s)
Answer:
* A) ghrelin
* B) leptin
* C) endorphins
* D) thyroid hormone
* 4) Normally humans have:
For 1 Point(s)
Answer:
* A) 23 pairs of chromosomes
* B) two sex chromosomes
* C) two alleles for every gene
* D) All of the above are true.
* 5) Use the Karvonen formula to determine the target heart rate for a 24-year-old individual with a resting heart rate of 80 beats per minute who wants to exercise at 60 percent intensity level. Karvonen Formula: THR = (HRmax - RHR) x TI% + RHR Maximum heart rate formula: HRmax = 205.8 - (0.685 × age) For 1 Point(s)

Answer:
* A) approximately 145 beats per minute
* B) approximately 189 beats per minute
* C) approximately 205 beats per minute
* D) approximately 120 beats per minute
* 6) People on a well-planned, strict vegan diet are at risk for a deficiency in which of the following unless they take a supplement? For 1 Point(s)
Answer:
* A) protein
* B) vitamin A
* C) calcium
* D) vitamin B12
* 7) The daily value for iron is set at 18 mg. The nutrition facts label on a bread package says it provides 4 percent daily value of iron per serving. How many milligrams of iron is this? For 1 Point(s)

Answer:
* A) 4.5 mg
* B) 0.72 mg
* C) 72 mg
* D) 45 mg
* 8) A great deal of current genetic research is focused on: For 1 Point(s)
Answer:
* A) the 97 percent of the human genome that is known to code for proteins * B) the 20 percent of the human genome that is known to code for proteins * C) the 3 percent of the human genome that is known to code for proteins * D) the 1.5 percent of the human genome that is known to code for proteins * 9) The human genome refers to:

For 1 Point(s)
Answer:
* A) all of the DNA in a single human
* B) all of the DNA in humanity
* C) all of the known genes in humans
* D) There is no accepted definition of the term the human genome. * 10) The accompanying graph was generated by the U.S. Department of Agriculture's Economic Research Service. Bt stands for Bacillus thuringiensis (for the insect resistant gene) and Ht stands for Herbicide tolerant. The graph shows that: For 1 Point(s)

Enlarge Image
Answer:
* A) by 2011, close to 90 percent of the acreage of corn planted in the United States has been genetically engineered for either the Bt or Ht gene or both * B) b. In 2000, approximately 25 percent of the corn planted in the United States contained either the Bt or Ht gene or both * C) The ratio of acres of corn containing both the Bt and Ht gene to the acres of corn with only one of the genes has increased over the last 10 years * D) All of the above

* 11) ATP is:
For 1 Point(s)
Answer:
* A) produced in the mitochondria of cells
* B) produced in the nucleus of cells
* C) produced outside of the cells
* D) produced only in response to exercise
* 12) Hypertrophy is a term meaning:
For 1 Point(s)...
tracking img