Psychology

Topics: Brain, Nervous system, Neuron Pages: 10 (3848 words) Published: November 3, 2014

Chapter 1

1. Correct Psychology is the study of behavior andYour answer: mental processes.

2. Correct The processes involved in learning, memory, sensation, perception, and cognition are investigated by which type of psychologists?Your answer: experimental

3. Correct The scientific method isYour answer: an approach to gaining knowledge that relies on collecting data and hypothesis testing.

4. Correct Which of the following is NOT one of the enduring issues in psychology?Your answer: the Chicken-Egg problem.

5. Correct An hypothesis isYour answer: a testable prediction derived from a theory.

6. Incorrect The basic units of experience and their combinations were the foundation ofYour answer: functionalism.The correct answer: structuralism.

7. Incorrect Functionalists emphasize thatYour answer: research should be done through objective introspection.The correct answer: consciousness is a continuous flow.

8. Correct Consciousness as a continuous flow is an important concept toYour answer: functionalism.

9. Correct According to Freud, which of the following has the most control over our behavior?Your answer: unconscious desires

10. Correct What research method was used by Freud?Your answer: case study method

11. Correct Freud believed that adult problems usuallyYour answer: can be traced back to critical stages during childhood

12. Correct Which describes the Behaviorist school of thought?Your answer: Studies observable and measurable actions.

13. Correct Gestalt theory emphasizesYour answer: our tendency to see patterns.

14. Incorrect Which of the following was a prominent woman early in the history of psychologyYour answer: Mary JemisonThe correct answer: Christine Ladd-Franklin

15. Correct What do you call research that records behavior in its actual setting without controlling anything?Your answer: naturalistic observation

16. Incorrect In an experiment to test the effects of stress on performance, the independent variable isYour answer: the age of the person.The correct answer: stress.

17. Correct The amount of association between two or more variables isYour answer: correlation.

18. Correct In an experiment, which group does not receive the treatment and is used for comparison?Your answer: control

19. Correct Subjects in Milgram's studies were TOLD they were taking part in studies onYour answer: learning.

20. Incorrect Which of the following is specifically trained to assess and treat mental, emotional, and behavioral disorders?Your answer: PsychiatristThe correct answer: Clinical psychologis1. Correct About half of all psychologists work in which area?Your answer: clinical or counseling50% of all psychologists work in the areas of clinical and counseling psychology.

2. Incorrect A _____ psychologist studies the biological basis of behavior, thoughts, and emotions.Your answer: experimentalThe correct answer: physiological Experimental psychologists study our perceptions, behaviors, and emotions.

3. Correct A hypothesis isYour answer: a testable prediction derived from a theory. Yes, a hypothesis is a testable prediction.

4. Correct Which of these psychologists opened the first psychology lab?Your answer: Wundt Wundt opened the first psychology lab.

5. Correct Structuralism emphasizesYour answer: the basic units of experience and their combinations. Structuralism emphasizes basic units of experience and their combinations.

6. Correct Who founded Behaviorism?Your answer: Watson
Watson founded behaviorism.

7. Correct The tangible goods and the values, attitudes, behaviors and beliefs that are passed from one generation to another is Your answer: culture. Yes, it is culture.

8. Correct Research which observed behavior in its actual setting without controlling anything is calledYour answer: naturalistic observation. Yes, naturalistic observation involves watching a research subject in the natural setting.

9. Correct The research method used...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Discuss the Biological Approach in Psychology Essay
  • Psychology Chapters 1-2 Notes Essay
  • Foundations of Psychology Essay
  • Essay on Foundations of psychology
  • psychology Essay
  • Essay on Foundations of Psychology
  • Essay on Biological Psychology
  • Psychology Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free