Test Bank Ch1

Only available on StudyMode
  • Topic: Bit, Binary numeral system, Computer arithmetic
  • Pages : 15 (2610 words )
  • Download(s) : 705
  • Published : March 26, 2013
Open Document
Text Preview
Test Bank—Chapter One (Data Representation)

Multiple Choice Questions

1. Which of the following Boolean operations produces the output 1 for the fewest number of input patterns?

A. ANDB. ORC. XOR

ANSWER: A

2. Which of the following best describes the NOR operation?

A. An XOR followed by a NOTB. An OR followed by a NOT C. A NOT followed by a NOTC. An AND followed by a NOT

ANSWER: B

3. Which of the following bit patterns cannot be expressed in hexadecimal notation?

A. 11111111B. 1001C. 110011D. 100000000001

ANSWER: C

4. Which of the following is the binary representation of 4 5/8?

A. 100.11B. 10.011C. 110.101D. 100.101

ANSWER: D

5. Which of the following bit patterns represents the value 5 in two’s complement notation?

A. 00011010B. 11111011C. 00000101D. 11111011

ANSWER: C

6. Which of the following bit patterns represents the value -5 in two’s complement notation?

A. 00011010 B. 11111011C. 00000101 D. 11111011

ANSWER: D

7. In which of the following addition problems (using two’s complement notation) does an overflow error occur?

A. 0011 B. 0100 C. 1100
+ 1010 + 0100 + 1100

ANSWER: B

8. Which of the following representations in two’s complement notation represents the largest value?

A. 00000010B. 11111111C. 00000001D. 11111110

ANSWER: A

9. Which of the following bit patterns (represented in hexadecimal notation) represents a negative number in two’s complement notation?

A. 7FB. 55C. A6D. 08

ANSWER: C

10. What value is represented by the bit pattern 01011100 when interpreted using floating-point format in which the most significant bit is the sign bit, the next three bits represent the exponent field in excess notation, and the last four bits represent the mantissa?

A. -1 1/2 B. 1 1/2C. -3/8 D. 3/8

ANSWER: B

11. Which of the following values cannot be stored accurately using a floating-point format in which the most significant bit is the sign bit, the next three bits represent the exponent field in excess notation, and the last four bits represent the mantissa?

A. 2 1/2B. 3/16C. 7D. 6 1/4

ANSWER: D

121. Which of the following bit-patterns represents the smallest value using the floating-point format in which the most significant bit is the sign bit, the next three bits represent the exponent field in excess notation, and the last four bits represent the mantissa?

A. 01001000B. 01011000C. 00101000D. 01111000

ANSWER: C

13. Which of the following data storage systems provides the most efficient random access to individual data items?

A. Main memoryB. Magnetic diskC. Optical CDs and DVDs

ANSWER: A

14. Which of the following storage systems is best suited for storing and retrieving long strings of data that are processed in their sequential order?

A. Main memoryB. Magnetic diskC. Optical CDs and DVDs

ANSWER: C

15. Which of the following mass storage system does not require physical motion?

A. Magnetic tapeB. Magnetic diskC. DVDsD. Flash drives

ANSWER: D

16. Assuming that each of the following bit patterns originally had even parity, which one contains an error?

A. 10110100B. 11000011C. 00011000 D. 10001001

ANSWER: D

17. How many errors per pattern could be corrected when using an error-correcting code in which any two code patterns differ by a Hamming distance of 8?

A. 3B. 4C. 5D. 6

ANSWER: A

18. Which of the following is a possible LZW compression of the message “xyz xyz xyz”?

A. 1234B. 1234545C. 232D. 12

ANSWER: B

19. How many different symbols can be encoded using Unicode?

A. 256B. 4,096C. 65,536D. 1,046,476

ANSWER: C

20. Which of the following systems is least efficient when encoding numeric values?

A. Two’s complement notationB. Excess notation
C. ASCIID....
tracking img