Ssc Tire 1 Sample Paper

Only available on StudyMode
  • Topic: Smallpox, Following, Smallpox vaccine
  • Pages : 23 (3516 words )
  • Download(s) : 409
  • Published : June 28, 2011
Open Document
Text Preview
General Awareness  
(Exam Held on 16-5-2010) 

1. India attained ‘Dominion Status’ on—
(A) 15th January, 1947
(B) 15th August, 1947
(C) 15th August, 1950
(D) 15th October, 1947
Ans : (B)

2. Despotism is possible in a—
(A) One party state
(B) Two party state
(C) Multi party state
(D) Two and multi party state
Ans : (A)

3. Marx belonged to—
(A) Germany
(B) Holland
(C) France
(D) Britain
Ans : (A)

4. Which one of the following is the guardian of Fundamental Rights ? (A) Legislature
(B) Executive
(C) Political parties
(D) Judiciary
Ans : (D)

5. Sarkaria Commission was concerned with—
(A) Administrative Reforms
(B) Electoral Reforms
(C) Financial Reforms
(D) Centre-State relations
Ans : (D)

6. The Speaker of the Lok Sabha has to address his/her letter of resignation to— (A) Prime Minister of India
(B) President of India
(C) Deputy Speaker of Lok Sabha
(D) Minister of Parliamentary Affairs
Ans : (C)

7. A want becomes a demand only when it is backed by the—
(A) Ability to purchase
(B) Necessity to buy
(C) Desire to buy
(D) Utility of the product
Ans : (D)

8. The terms ‘Micro Economics’ and ‘Macro Economics’ were coined by— (A) Alfred Marshall
(B) Ragner Nurkse
(C) Ragner Frisch
(D) J.M. Keynes
Ans : (C)

9. During period of inflation, tax rates should—
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain constant
(D) Fluctuate
Ans : (A)

10. Which is the biggest tax paying sector in India ?
(A) Agriculture sector
(B) Industrial sector
(C) Transport sector
(D) Banking sector
Ans : (D)

11. “Economics is what it ought to be.”—This statement refers to— (A) Normative economics
(B) Positive economics
(C) Monetary economics
(D) Fiscal economics
Ans : (A)

12. The excess of price a person is to pay rather than forego the consumption of the commodity is called— (A) Price
(B) Profit
(C) Producers’ surplus
(D) Consumers’ surplus
Ans : (C)

13. Silver halides are used in photographic plates because they are— (A) Oxidised in air
(B) Soluble in hyposolution
(C) Reduced by light
(D) Totally colourless
Ans : (B)

14. Tetra Ethyl Lead (TEL) is—
(A) A catalyst in burning fossil fuel
(B) An antioxidant
(C) A reductant
(D) An antiknock compound
Ans : (D)

15. Curie point is the temperature at which—
(A) Matter becomes radioactive
(B) A metal loses magnetic properties
(C) A metal loses conductivity
(D) Transmutation of metal occurs
Ans : (D)

16. The isotope used for the production of atomic energy is— (A) U-235
(B) U-238
(C) U-234
(D) U-236
Ans : (A)

17. The acceleration due to gravity at the equator—
(A) Is less than that at the poles
(B) Is greater than that at the poles
(C) Is equal to that at the poles
(D) Does not depend on the earth’s centripetal acceleration Ans : (A)

18. Which of the following is not a nucleon ?
(A) Proton
(B) Neutron
(C) Electron
(D) Positron
Ans : (C)

19. The material used in the manufacture of lead pencil is— (A) Graphite
(B) Lead
(C) Carbon
(D) Mica
Ans : (A)

20. Angle of friction and angle of repose are—
(A) Equal to each other
(B) Not equal to each other
(C) Proportional to each other
(D) None of the above
Ans : (A)

21. Processor’s speed of a computer is measured in—
(C) Baud
(D) Hertz
Ans : (D)

22. ‘C’ language is a—
(A) Low level language
(B) High level language
(C) Machine level language
(D) Assembly level language
Ans : (B)

23. What happens to a person who receives the wrong type of blood ? (A) All the arteries constrict
(B) All the arteries dialates
(C) The RBCs agglutinate
(D) The spleen and lymphnodes deteriorate
Ans : (C)

24. NIS stands for—
(A) National Infectious diseases Seminar
(B) National Irrigation Schedule
(C) National Immunisation Schedule
(D) National Information Sector
Ans : (C)

25. If all bullets could not be removed from gun shot injury of a man, it may cause poisoning by— (A) Mercury
(B) Lead
(C) Iron
(D) Arsenic
Ans :...
tracking img