Professional Student

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 1533
  • Published : May 5, 2012
Open Document
Text Preview
Chapter 1: Understanding Sociology
1. The scientific study of social behavior and human groups is known as A.psychology.
B.political science.
C.anthropology.
D.sociology.

Answer: D
2. Sociology
A.is the scientific study of social behavior and human groups. B.focuses primarily on how social relationships influence people’s behavior. C.focuses on how societies develop and change.
D.all of these

Answer: D
3. The awareness that allows people to comprehend the link between their immediate, personal social settings and the remote, impersonal social world is called A.the sociological imagination.
B.anthropology.
C.a theory.
D.verstehen.

Answer: A
4. A key element in the sociological imagination is the ability to view one’s own society A.from the perspective of personal experience.
B.from the perspective of cultural biases.
C.as an outsider.
D.as an insider.

Answer: C
5.A sociologist observing behavior at a college football game would probably focus on A.what books the coach of the team has read during the past year. B.a “fan” who has fallen asleep during the game’s fourth quarter. C.the interaction among fans during the pre-game ritual of tailgate parties. D.the cleanliness of the rest room facilities in the stadium.

Answer: C

6.Which of the following would be an example of cultural capital?
A.knowing all the names of Monster Truck drivers
B.knowledge of great American authors
C.a close network of extended relatives
D.knowledge of Laotian cuisine
Answer: B

7.Which of the following would be an example of social capital?
A.knowledge of fine wines
B.your dad, the janitor
C.deep knowledge of Mozart
D.your uncle, the powerful Senator
Answer: D

8.Which sociological perspective would view society as a living organism in which each part of the organism contributes to its survival and stability? A.functionalist perspective
B.conflict perspective
C.interactionist perspective
D.all of these
Answer: A

9.Which sociologist saw “society as a vast network of connected parts, each of which contributes to the maintenance of the system as a whole?” A.Karl Marx
B.Erving Goffman
C.Max Weber
D.Talcott Parsons
Answer: D

10.Which sociological perspective would suggest that if an aspect of social life does not contribute to a society’s stability, then it does not serve a useful function? A.functionalist perspective

B.conflict perspective
C.interactionist perspective
D.all of these
Answer: A

11.Which sociological perspective would be most likely to argue that the existence of big-city political machines suggests that these political organizations satisfy certain basic social needs? A.functionalist perspective

B.conflict perspective
C.interactionist perspective
D.global perspective
Answer: A

12.According to the functionalist perspective, an aspect of social life is passed on from one generation to the next if it A.can be used by one group to subjugate another group.
B.enhances impression management.
C.promotes value consensus among members of a society.
D.is dysfunctional.
Answer: C

13.Which of the following could be a manifest function of colleges? A.They are a place to meet future husbands or wives.
B.They sometimes fail to teach students how to read or write effectively. C.They help to maintain the economic status quo in the U.S. D.They prepare students for post-college careers.
Answer: D

14.An element or a process of society that may actually disrupt a social system or lead to a decrease in stability is known as a A.latent function.
B.manifest function.
C.dysfunction.
D.conflict function.
Answer: C

15.Children who experience divorce in their family are more likely to experience divorce themselves when they are adults. This is an example of a A.dysfunction of families....
tracking img