Case Study 2 Managerial Accounting

Page 1 of 3

Case Study 2 Managerial Accounting

By | Jan. 2013
Page 1 of 3
David Shim Case Study #2

A) What is the break-even point in passengers and revenues per month? Unit CM = $160 – $70= $90

Unit of Sales = 3,150,000 / $90= 35,000 passengers

Unit of Sales = 35,000 x $160= $5,600,000 revenue

B) What is the break-even point in number of passenger train cars per month? Unit of Sales = 35,000/63= 555.5= 556 passenger cars

C) If Springfield Express raises its average passenger fare to $ 190, it is estimated that the average load factor will decrease to 60 percent. What will be the monthly break-even point in number of passenger cars? 90 x .60 = 54

Unit CM = $190 – $70= $120
Unit of Sales = $3,150,000 / $120= 26,250 passengers Unit of Sales = 26,250/54= 486.1 =486 passenger cars

D) (Refer to original data.) Fuel cost is a significant variable cost to any railway. If crude oil increases by $ 20 per barrel, it is estimated that variable cost per passenger will rise to $ 90. What will be the new break-even point in passengers and in number of passenger train cars? Unit CM = 160 – 90= 70

Unit of Sales = 3,150,000 / 70 = 45,000 Passengers Unit of Sales = 45,000/63= 714.2= 714 passenger cars

E) Springfield Express has experienced an increase in variable cost per passenger to $ 85 and an increase in total fixed cost to $ 3,600,000. The company has decided to raise the average fare to $ 205. If the tax rate is 30 percent, how many passengers per month are needed to generate an after-tax profit of $ 750,000? Unit CM = 205 – 85= 120

after-tax profit = 750,000/(1-.30)= 750,000/.70= 1071428.57 205X – 3,600,000 – 85X = 1,071,428.57
(1071428.6+3600)/ (205-85)=8959 passengers

F) Springfield Express is considering offering a...