Biology 10 Testbank and Answers

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 813
  • Published : December 19, 2011
Open Document
Text Preview
Cahpter 10 Biology, 7e (Campbell)
Chapter 10: Photosynthesis

Chapter Questions

1) Organisms that can exist with light as an energy source and an inorganic form of carbon and other raw materials A) are called photoautotrophs.
B) do not exist in nature.
C) are called heterotrophs.
D) are best classified as decomposers.
E) both C and D
Answer: A
Topic: Overview
Skill: Knowledge

2) Which type of organism obtains energy by metabolizing molecules produced by other organisms? A) autotrophs
B) heterotrophs
C) decomposers
D) B and C
E) A, B, and C
Answer: D
Topic: Concept 10.1
Skill: Knowledge

3) The early suggestion that the oxygen (O2) liberated from plants during photosynthesis comes from water was A) first proposed by C.B. van Niel of Stanford University.
B) confirmed by experiments using oxygen-18 (18O).
C) made following the discovery of photorespiration because of rubisco's sensitivity to oxygen. D) A and B
E) A, B, and C
Answer: D
Topic: Concept 10.1
Skill: Application

4) If photosynthesizing green algae are provided with CO2 synthesized with heavy oxygen (18O), later analysis will show that all but one of the following compounds produced by the algae contain the 18O label. That one exception is A) PGA.

B) PGAL.
C) glucose.
D) RuBP.
E) O2.
Answer: E
Topic: Concept 10.1
Skill: Comprehension

5) Which of the following are products of the light reactions of photosynthesis that are utilized in the Calvin cycle? A) CO2 and glucose
B) H2O and O2
C) ADP, Pi, and NADP+
D) electrons and H+
E) ATP and NADPH
Answer: E
Topic: Concept 10.1
Skill: Comprehension

6) What is the primary function of the light reactions of photosynthesis? A) to produce energy-rich glucose from carbon dioxide and water B) to produce ATP and NADPH
C) to produce NADPH used in respiration
D) to convert light energy to the chemical energy of PGAL
E) to use ATP to make glucose
Answer: B
Topic: Concept 10.1
Skill: Comprehension

7) What are the products of the light reactions that are subsequently used by the Calvin cycle? A) oxygen and carbon dioxide
B) carbon dioxide and RuBP
C) water and carbon
D) electrons and photons
E) ATP and NADPH
Answer: E
Topic: Concept 10.1
Skill: Knowledge

8) Where does the Calvin cycle take place?
A) stroma of the chloroplast
B) thylakoid membrane
C) cytoplasm surrounding the chloroplast
D) chlorophyll molecule
E) outer membrane of the chloroplast
Answer: A
Topic: Concept 10.1
Skill: Knowledge

9) A plant has a unique photosynthetic pigment. The leaves of this plant appear to be reddish yellow. What wavelengths of visible light are not being absorbed by this pigment? A) red and yellow

B) blue and violet
C) green and yellow
D) blue, green, and red
E) green, blue, and violet
Answer: A
Topic: Concept 10.2
Skill: Comprehension

10) During photosynthesis, visible light has enough energy to A) force electrons closer to the nucleus.
B) excite electrons.
C) split a water molecule into hydrogen and oxygen.
D) B and C only.
E) A, B, and C.
Answer: B
Topic: Concept 10.2
Skill: Knowledge

Use the following information to answer the questions below.

Theodor W. Engelmann illuminated a filament of algae with light that passed through a prism, thus exposing different segments of algae to different wavelengths of light. He added aerobic bacteria and then noted in which areas the bacteria congregated. He noted that the largest groups were found in the areas illuminated by the red and blue light.

11) What did Engelmann conclude about the congregation of bacteria in the red and blue areas? A) Bacteria released excess carbon dioxide in these areas.
B) Bacteria congregated in these areas due to an increase in the temperature of the red and blue light. C) Bacteria congregated in these areas because these areas had the most oxygen being released. D) Bacteria are...
tracking img