Macroeconomics Quiz & Answers

Only available on StudyMode
  • Download(s) : 2475
  • Published : July 22, 2012
Open Document
Text Preview
Chapter 1 : Introduction to Macroeconomics

1) Which of the following is NOT a topic studied in Macroeconomics? A) gross domestic product
B) the unemployment rate
C) the price of IBM computers
D) the inflation rate
Answer: C
.
2) Which of the following is a topic studied in Macroeconomics? A) gross domestic product
B) the wage of auto workers
C) the price of IBM computers
D) the amount of pizza produced
Answer: A

3) Which of the following is a topic studied in Macroeconomics? A) the functioning of individual industries
B) aggregate behavior of households and industries
C) the behavior of individual households
D) the decision- making behavior of individual business firms Answer: B

4) Prices that do not always adjust rapidly to maintain equality between quantity supplied and quantity demanded are A) administered prices.
B) sticky prices.
C) regulatory prices.
D) market prices.
Answer: B

5) The demand for corn has increased in May without any change in supply. Eight months later there still has been no change in corn prices. This is an example of a A) price floor.
B) price control.
C) sticky price.
D) macroeconomic price.
Answer: C

6) The demand for massage therapists declined in the spring of 2007, but the starting wages paid to massage therapists was still the same at the end of 2007. This is an example of a A) sticky price.

B) flexible price.
C) highly regulated market.
D) price control.
Answer: A

7) An increase in the overall price level is known as
A) deflation.
B) recession.
C) inflation.
D) stagflation.
Answer: C

8) Aggregate behavior is
A) the behavior of each household and firm.
B) the behavior of each individual.
C) the behavior of all households and firms together.
D) none of the above.
Answer: C

9) Inflation is a(n)
A) decrease in the overall price level.
B) decrease in the overall level of economic activity.
C) increase in the overall price level.
D) increase in the overall level of economic activity.
Answer: C

10) Deflation occurs when
A) the average price level declines.
B) economic activity declines.
C) the economic growth rate declines.
D) the unemployment rate declines.
Answer: A

11) A period of very rapid increase in the overall price level is known as A) stagnation.
B) hyperinflation.
C) stagflation.
D) depression.
Answer: B

12) The trend of the economy is
A) the long run growth path of the economy.
B) the long run inflation rate.
C) the long run unemployment rate.
D) the short run production capacity of an economy.
Answer: A

13) The term business cycle refers to the
A) short- term ups and downs in the price level.
B) long- term trends in the price level.
C) short- term ups and downs in the level of economic activity. D) long- term trends in the level of economic activity.
Answer: C

14) A period during which aggregate output rises is known as a(n) A) recession.
B) inflation.
C) hyperinflation.
D) expansion.
Answer: D

15) A period when the economy shrinks is known as
A) a recession.
B) a contraction.
C) a slump.
D) all of the above.
Answer: D

16) In a business cycle, a peak represents the end of________ and a trough represents the end of ________.
A) an expansion; a recession
B) a depression; an expansion
C) a trough; a peak
D) a recession; an expansion
Answer: A

17) In a business cycle, a peak represents the end of
A) an expansion.
B) a depression.
C) trough.
D) a recession
Answer: A

18) In a business cycle, a trough represents the end of
A) an expansion.
B) an inflation.
C) a peak
D) a recession.
Answer: D

19) It has become conventional to classify an economic downturn as a recession when aggregate output declines for
A) three consecutive quarters.
B) two consecutive quarters.
C) a year.
D) six consecutive quarters.
Answer: B

20) If the labor force is 500 and employment is 450, then the unemployment rate is A) 100%.
B) 90%.
C) 10%.
D) 0%.
Answer: C...
tracking img