Judiciary

Only available on StudyMode
  • Topic: Pakistan, Islamabad, Indus River
  • Pages : 7 (696 words )
  • Download(s) : 4
  • Published : January 15, 2013
Open Document
Text Preview
SAMPLE PAPER
JST GENERAL TEST
PAPER DIVISION JST GENERAL TEST

1URDU15 %
2ISLAMIAT15 %
3SINDHI15 %
4ENGLISH25 %
5PAKISTAN STUDIES15 %
6GENERAL KNOWLEDGE15 %

Total
100 %

URDU (اردو)

1.قلیل کا متضاد:

A.کثیر
B.تھوڑا
C.جلیل
D.کم

2.بدعت کے معنی___ ہیں۔

A.پرانی بات کو دھرانا
B.کوئی نئی بات پیدا کرنا
C.سچی بات کرنا
D.جھوٹ بولنا

3.ایسی نظم جس میں اللہ تعالٰی کی تعریف بیان کی جائے____ کہلاتی ہے۔

A.نعت
B.مرثیہ
C.حمد
D.قصیدہ

4.بہار قواعد کی رو سے____ ہے۔

A.اسم ظرف مکان
B.اسم ظرف زمان
C.اسم صفت
D.اسم آلہ

5.پُل سے پُلی اسم____ ہے۔

A.مکبر
B.مصغر
C.آلہ
D.صفت

6.ناخواندہ میں نا____ ہے۔

A.سابقہ
B.لاحقہ
C.صفت نسبتی
D.مرکب عطفی
7.نانِ شبینہ کو___ ہونا۔

A.محتاج
B.محتاط
C.متمنی
D.مشکور

ISLAMIYAT

ENGLISH

Choose the correct answer from choices (A to D).

10.Islam is a religion ____ peace.

A.by
B.of
C.with
D.in

11.I _______ sleeping yesterday.

A.are
B.am
C.was
D.is

Change the voice of the following. (Active & passive voice)

12.The people will make him President.

A.He was made President by the people.
B.By the people he became President.
C.He will be made President by the people.
D.He has been made President by the people.

Identify the word or phrase that needs to be changed for the sentence to be corrected.

13.His uncle looking after him when his parents went to England.
A B C D

Change the narration of the following. (Direct & indirect speech)

14.I said, “I will read.”

A.I said that I shall read.
B.I said that I will read.
C.I said that I would read.
D.I said that, I shall read.

Read the passage to answer questions 15-16

The village life anywhere in the world is closely associated with agriculture. So is a village in Nigeria which is mainly an agricultural country. Nigeria is the largest country of West Africa and is the most thickly populated of all the African countries. Most of its inhabitants are farmers who live in villages. A great part of Nigeria is covered with a dense forest which thins out into bush in the north. The bush consists of scattered trees with heavy undergrowth in the form of thick bushes and grass. The farmers' settlements or villages are scattered in the bush where they cultivate the land.

15.The village life is mainly associated with which of the following all over the world?

A.Industry
B.Agriculture
C.Banking
D.Business

16.The word “scattered” most nearly means:

A.Spread
B.Collected
C.Together
D.Same

PAKISTAN STUDIES

17.Simla conference was held in:

A.June 1925
B.June 1935
C.June 1939
D.June 1945

18.The Potwar Plateau lies between:

A.River Indus and Ravi
B.River Indus and Jhelum
C.River Jhelum and Ravi
D.River Jhelum and Sutlej

19.The basic objective of Faraizi movement was to eliminate the:

A.Un-Islamic customs
B.Democracy
C.Justice
D.Hindus

20.Muhammad Ali Jinnah was given the title of “Quaid-i-Azam” in:

A.1932
B.1938
C.1940
D.1947

GENERAL KNOWLEDGE

21.Federal capital Islamabad is located at the foot of _______.

A.Murree Hills
B.Margalla Hills
C.Shimla Hills
D.Gilyat hills

22.The capital of Turkey is

A.Ankara
B.Istanbul
C.Cyprus
D.Tehran

23.G-15 is a group of:

A.developing countries
B.developed countries
C.non-aligned countries
D.super powers

24.The largest district of the Punjab by area is:

A.Dera Gazi Khan
B.Rajanpur
C.Bahawalpur
D.Rahim Yar Khan

SINDHI (سندھی)

ANSWER KEY

Q #.Right Choice
1A
2B
3C
4B
5B
6A
7A
8D
9A
10B
11C
12C
13A
14C
15B
16A
17D
18B
19A
20B
21B
22A
23A
24C
25D
26B...
tracking img