Database Concepts

Only available on StudyMode
  • Topic: SQL, Database, Relational database
  • Pages : 10 (1636 words )
  • Download(s) : 430
  • Published : September 12, 2012
Open Document
Text Preview
Database Concepts, 4e (Kroenke)
Chapter 1 Getting Started

1) The purpose of a database is to help people keep track of things. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 4

2) A possible problem with keeping data in lists is that if you delete a row of data from a list you may also delete some data items that you want to keep. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 4

3) An advantage of keeping data in lists is that if you update a data value in one row of data in a list, other occurrences of the same data item in other rows will be automatically updated as well. Answer: FALSE

Diff: 1 Page Ref: 4

4) An advantage of keeping data in lists is that if you add a new row of data to the list you will never have null values occurring for any data item in the row. Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 5

5) One problem with storing duplicated data is the potential for inconsistent values. Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 4

6) A relational database stores data in the form of lists.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 6

7) Usually, a database table containing both rows and columns is designed to store data for exactly two themes. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 6

8) By separating data into tables containing data on only one theme each, making changes to the data is simplified. Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 7

9) SQL stands for Structural Question Language.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 12

10) Relational database tables are commonly combined, queried, and processed using Structured Query Language (SQL). Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 12

11) Although users use database systems, they are not considered part of a database system. Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 13

12) A database is a set of one or more computer programs that serves as an intermediary between the users and the database management system (DBMS). Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 13

13) A relational database can be defined as a self-describing collection of related tables. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 13

14) A database is self-describing because the user maintains a record of the database structure outside the database itself. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 13

15) Metadata is the user data stored in the database.
Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 14

16) Most organizations create and use their own database management system (DBMS) products. Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 14

17) The DBMS is used to create the database itself.
Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 14

18) Referential integrity constraints must be enforced by the application program. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 15

19) Application programs are responsible for creating, maintaining, and supporting database backup and recovery systems. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 15

20) The DBMS receives data update requests from the application program. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 15-16

21) In the general division of labor between database applications and the DBMS, the processing of forms is considered a DBMS task. Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: 15

22) In the general division of labor between database applications and the DBMS, the application program determines which tables need to be modified. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 15

23) In the general division of labor between database applications and the DBMS, the application program formats the results of a query into a report. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 16-17

24) Personal DBMS products, such as Microsoft Access, create a clear distinction between the DBMS and the database application. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 18

25) There is no reason for serious database developers to learn many aspects of database processing technology because DBMS products like Microsoft Access hide these aspects. Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 18...
tracking img