Brs Mdm3 Tif Ch12

Topics: Inventory, Economic order quantity, Total order Pages: 13 (1687 words) Published: January 11, 2015

Managerial Decision Modeling w/ Spreadsheets, 3e (Balakrishnan/Render/Stair) Chapter 12 Inventory Control Models

12.1 Chapter Questions

Use this information to answer the following questions.

A bakery buys sugar in 15-pound bags. The bakery uses 5000 bags of sugar each year. Carrying costs are $20 per bag per year. Ordering costs are estimated at $5 per order. Assume that the bakery is open 250 days a year and its daily demand is estimated at 20 bags. It takes 5 days for each order of sugar to be filled.

1) Refer to the information above. What is the optimal EOQ?
A) 200 bags
B) 5000 bags
C) 2500 bags
D) 100 bags
E) 50 bags
Answer: E
Page Ref: 12-7
Topic: Economic Order Quantity: Determining How Much to Order Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

2) Refer to the information above. What is the maximum inventory held in a given EOQ cycle? A) 5000 bags
B) 200 bags
C) 50
D) 100 bags
E) 15 bags
Answer: C
Page Ref: 12-6
Topic: Economic Order Quantity: Determining How Much to Order Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

3) Refer to the information above. What is the minimum inventory held in a given EOQ cycle? A) 0 bags
B) 2500 bags
C) 50 bags
D) 25 bags
E) 100 bags
Answer: A
Page Ref: 12-6
Topic: Economic Order Quantity: Determining How Much to Order Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills
4) Refer to the information above. What is the total cost of ordering and carrying sugar? A) $50
B) $100
C) $25
D) $1000
E) $500
Answer: D
Page Ref: 12-6
Topic: Economic Order Quantity: Determining How Much to Order Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

5) Refer to the information above. What is the optimal number of orders per year? A) 200
B) 100
C) 500
D) 300
E) 400
Answer: B
Page Ref: 12-6
Topic: Economic Order Quantity: Determining How Much to Order Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

6) Refer to the information above. What is the average inventory held in a given cycle? A) 0
B) 50
C) 25
D) 100
E) 75
Answer: C
Page Ref: 12-6
Topic: Economic Order Quantity: Determining How Much to Order Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills
7) Refer to the information above. What are the total annual holding costs? A) $500
B) $1000
C) $20
D) $750
E) $250
Answer: A
Page Ref: 12-7
Topic: Economic Order Quantity: Determining How Much to Order Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

8) Refer to the information above. What is the Reorder point (ROP)? A) 20
B) 100
C) 5
D) 500
E) 15
Answer: B
Page Ref: 12-12
Topic: Reorder Point: Determining When to Order
Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

Use this information to answer the following questions.

A cake factory can produce cakes at the rate of 500 per day. The factory supplies its cakes to local grocery stores at a rate of 250 per day. The cost to prepare the equipment for producing the cakes is $20. Annual holding costs are $2 per cake. Assume that the factory operates 250 days a year.

9) Refer to the information above. What is the optimal EPQ?
A) 1389
B) 1425.68
C) 1250.27
D) 1000
E) 1581.14
Answer: E
Page Ref: 12-15
Topic: Economic Production Quantity: Determining When to Produce Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills
10) Refer to the information above. What is the optimal number of yearly setups? A) 43.25
B) 37
C) 45
D) 47.94
E) 39.53
Answer: E
Page Ref: 12-15
Topic: Economic Production Quantity: Determining When to Produce Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

11) Refer to the information above. What is the maximum inventory held in a given cycle? A) 825.56
B) 790.57
C) 800
D) 900.39
E) 750.44
Answer: B
Page Ref: 12-15
Topic: Economic Production Quantity: Determining When to Produce Difficulty: Moderate
AACSB: Analytic Skills

12) Refer to the information above. What is the length of a production cycle in days? A) 3.2
B) 4.1
C) 2.7
D) 5.3
E) 4.9
Answer: A...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay on Brs Mdm3 Tif Ch08
  • Brs Mdm3 Tif Ch04 Research Paper
  • Essay on Brs Mdm3 Tif Ch09
  • Essay on Brs Mdm3 Tif Ch11
  • Essay about Brs Mdm3 Tif Ch07
  • Brs Mdm3 Tif Ch05 Research Paper
  • pinto pm2 tif ch12 Research Paper
  • Ch12 Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free