History of the Internet (Romanian)

Pages: 7 (2097 words) Published: May 5, 2013
1. Istorie Internet. Evaluarea informatiei online. Resurse web pentru jurnalisti 1.1 Internet – Definitie
Exista multe definitii ale internetului de la cele din dictionare pana la cele romantioase (stiti voi). Va las placerea sa va uitati in DEX la Internet dupa definitie. Nu uitati de definitiile nenumarate de pe web. Doua dintre ele: The Internet is an electronic network of computers that includes nearly every university, government, and research facility in the world. Also included are many commercial sites. It started with four interconnected computers in 1969 and was known as ARPAnet. http://en.wikipedia.org/wiki/Internet

The Internet is a global system of interconnected computer networks that use the standard Internet Protocol Suite (TCP/IP) to serve billions of users worldwide. It is a network of networks that consists of millions of private, public, academic, business, and government networks of local to global scope that are linked by a broad array of electronic and optical networking technologies. The Internet carries a vast array of information resources and services, most notably the inter-linked hypertext documents of the World Wide Web (WWW) and the infrastructure to support electronic mail. Definitia care mie mi se pare cea mai apropiata de adevar ar suna cam asa: Internetul este o retea globala de retele de calculatoare interconectate si [este alcatuit si din] oamenii care folosesc aceasta retea. Suna cam ciudat, dar oamenii, adica noi atunci cand “stam, umblam, iesim, ne ducem” pe “net” suntem Internetul. Fara noi, internetul e aproape la fel ca si reteaua de curent electric. 1.2 Istorie

Voi trece repede prin istoria de peste 40 de ani a internetului. E un pas necesar, insa nu unul important. Mai intai as vrea sa amintesc cativa precursori ai internetului. (Intotdeauna cand incerci sa descrii istoria unui fenomen complex asa cum e internetul, e aproape imposibil de ales un punct de start.) 1. Vannevar Bush (March 11, 1890 – June 30, 1974)

Profesor la MIT in anii 30, Bush a imaginat un sistem prin care informatia din biblioteci, stocata pe microfilm (despre care se spunea atunci ca va fi viitorul mediu de stocare a informatiei), putea fi accesata prin intermediul unui dispozitiv pe care el l-a numit MEMEX (Memory Extension). Acest dispozitiv ar fi facilitat cautarea rapida si flexibilia a informatiei, si ar fi permis o abordare mai aproape de functionarea creierului uman. Noi nu gandim asa cum e clasificata informatia la biblioteca (pe domenii si litere/cifre), ci de obicei mintea ne sare de la una la alta prin asocieri de care nu totdeauna suntem mandri. Cam asa vedea si Bush MEMEX-ul. Cine folosea masina la cercetarea unui subiect, efectuand un sir de cautari succesive pe diferite subiecte, putea sa “salveze” acel proiect, astfel incat atunci cand venea un alt cercetator, MEMEX ii afisa si toate ramificatiile subiectului asa cum fusese el explorat mai inainte. Bush publica un articol pe aceasta tema in revista Atlantic Monthly in 1945, articol intitulat “As We May Think” (http://www.ps.uni-sb.de/~duchier/pub/vbush/vbush-all.shtml) 2. Norbert Wiener (November 26, 1894 – March 18, 1964)

Norbert Wiener, dupa ce a inceput studii de medicina, a fost un matematician excelent. El a abandonat studiile medicale deoarece nu reusea sa taie fasii foarte subtiri de tesut pentru microscop. Si asta nu pentru ca i-ar fi tremurat mana ci pentru ca nu vedea foarte bine. Asta i-a dat ideea ca orice actiune nu poate avea succes decat daca este in permanenta controlata. Chiar mai mult, a inteles ca acest fenomen are loc constant in lumea animalelor si la oameni, si astfel a publicat un studiu intitulat: Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine (MIT Press, 1948). El este initiatorul ciberneticii, stiinta care sta intr-un fel la baza cercetarilor legate de informatica. 3. J.C.R Licklider (March 11, 1915 – June 26, 1990)

Unul dintre pionierii Internetului, Inteligentei artificiale si unul...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • history Essay
  • History of the Internet Research Paper
  • History of the Internet Research Paper
  • Essay about History of the Internet
  • History of Internet Essay
  • History of Internet Essay
  • History of Essays
  • HISTORY Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free