Design Problems with Solutions

Topics: Concrete, Shear stress, Reinforced concrete Pages: 55 (9601 words) Published: January 11, 2013
DESIGN PROBLEMS WITH SOLUTION

1. A propped beam having a span of 6m. carries a uniform load of 600kN/m. Which one of the following gives the reaction at B?

Solution:
Reaction at B:
-600(6)(3) = 10800
t B/A = 0
t B/A =

R = 1350

2. A 6 m. cantilever retaining wall, with an active pressure which varies from zero at the top of 35 kN/m at the bottom. Assume El is constant. Compute the maximum shear.

Solution:
Maximum shear:
Max. shear:

105 kN

3. The beam shown in the figure carries a triangular load which varies from 12 kN/m at A to 0 at B and a concentrated load of 20 kN at C. Which of the following gives the nearest value of the reaction at B? Solution:

38.67 kN

4. A truck with axle loads of 40 kN and 60 kN on a wheel base of 5 m. rolls across a 10 m. span. Which of the following gives the maximum bending moment?

Solution:
Maximum Bending moment:

Max. M =
Max. M = 40(4)
Max. M = 160 kN.m

5. A 12 mm thick steel tire, has a width of 110 mm and has an internal diameter of 800 mm. The tire is heated and shrunk to a steel wheel 800.5 mm diameter. Modulus of elasticity E = 200 GPa. Determine the tensile stress in the tire.

Solution:
Tensile stress in the tire:

mm

MPa
Tensile stress in the tire St = 125 MPa

6. From the continuous beam shown, it carries a uniform load from A to B and a concentrated load of 720 N at its mid span. Use moment distribution. Compute the fixed end moment due to the uniform load at A.

Solution:
Fixed end moment at A
(FEM)AB =
(FEM)AB =
(FEM)AB = -230.4 kN.m.

7. A rectangular beam has a width of 300 mm and an effective depth of 460 mm. The beam is reinforced with 2 – 28 mm ø at the top. fc’ = 35 MPa,fy = 350 MPa. Compute the balanced steel ratio of the reinforcement.

Solution:
Balanced steel ratio of the reinforcement.

= 0.043

8. A rectangular beam has a width of 300 mm and an effective depth of 460 mm. The beam is reinforced with 2 – 28 mm ø at the top. fc’ = 35 MPa,fy = 350 MPa. Compute the ratio of the depth of the compression block to the distance of the top fiber to the neutral axis. Solution:

Ratio of the depth of the compression block to the distance of the top fiber to the neutral axis. a = depth of compression block
c = distance of top fiber to neutral axis

a = ß C

ß =
ß = 0.85 – 0.008(fc’ - 30)
ß = 0.85 – 0.008(35 – 30)
ß = 0.81

9. A simply reinforced concrete beam has a width of 250 mm and an effective depth of 500 mm. Concrete strength is 28 MPa and steel yield strength Fy = 280 MPa. Which of the following gives the max. allowable steel area As in accordance with the 1992 NSCP strength design specifications.

Solution:
Balances steel ratio :
ß = 0.85 for fc’ < 30 MPa

= 0.0493
= 4.93%

10. The A-36 tension member is made up of an angular section 150 mm x 100 mm x 12.7 mm having a cross sectional area of 3060 mm2. It is connected with 3 – 19 mm ø bolts. Fu = 400 MPa,Fy = 248 MPa

Determine the tensile capacity of the member considering the gross area of the section.

Solution:
Tensile capacity based on gross area of section:
T = 0.60 Fy Ag
T = 0.60(248)(3060)
T = 455328 N
T = 455.3 kN

11. The section shows a double-angle tension for member BC, a web member in a light truss, having a length of 4 m. fasteners will be 19 mm ø A 325 bolts and will connect the double angle member to 9.5 mm gusset plate. Assuming that the strength of the gusset plate will not control. Fy = 250 MPa,Fu = 400 MPa.

Properties of 2 75 x 50 x 6 mm

Ag = 1535 mm2
ry = 22.63 mm
Determine the capacity of the member based on gross area.

Solution:
Capacity based on gross area:
T = 0.60 Fy Ag
T = 0.60(250)(1535)
T = 230250 N
T = 230.25 kN

12. From the given bracket shown, which consists of two plates riveted to the column by 4 – 22 mm ø rivets which is subjected to an eccentric load of 300 kN. Which of the following gives the shearing...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • problem solution Essay
  • Essay on problem and solution
  • Problem Solution Essay
  • Problem Solution Essay
  • Problem solution Essay
  • Steel Design Essay
  • Problem Solution Essays
  • Review Problems 3 Solution Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free