Subliminalna Poruka

Pages: 3 (873 words) Published: October 16, 2009
| |

Subliminalana poruka je signal ili poruka koja je dizajnirana da prodje ispod praga normalne ljudske percepcije, tako da je covek nije svestan, ali poruka moze ostvariti uticaj na podsvest, pozitivno ili negativno. Izraz sumliminalna poruka potice od latinskih reci sub-ispod i limen-donji prag percepcije.

Pitanje na koje treba obratiti paznju jeste da li se i na koji nacin mogu procesirati informacije vezane za stimulus koji se ne moze identifikovati i jos vaznije kakose od njih odbraniti?

Iako su vrsena istrazivanja sa razlicitim zakljucima, 1957 godina je veoma znacajna za ovu oblast. James Vicary, istrazivac trzista, je skovao termin SUBLIMINALA PROPAGANDA i na konferenciji objavio formiranje nove korporacije koja ce biti oformljena da eksploatise najveci prodor u propagandi, tj. Subliminalnu stimulaciju. Objavio je rezultate istrazivanja koje je trajalo 6 nedelja u jednom bioskopu, u kome je navodno ucestvovalo oko 45000 ljudi. Za vreme filma, gledaocima su se pomocu subliminalnog projektora pustale poruke „jedite kokice” i „pijte Coca colu”. Trajanje ovih poruka je bilo jako kratko 1/3000 sec,tako da niko od gledalaca nije bio svestan opazanja, a poruke su pustane na svakih 5 sec. Kao zastrasujuci rezultat ovog istrazivanja, on je objavio da je prodaja kokica porasla za skoro 58%,a Coca cole za 18%. Istovremeno je objavljena i knjiga Vance Packard-a SKRIVENI UBEDJIVACI koja je u sebi imala mnostvo prica sa podsvesnim uticajem na potrosace pomocu reklama, sto je zajedno sa Vicary-jevim rezultatima istrazivanja dovelo do nacionalne histerije po ovom pitanju, straha od filmova, televizije, bilbiorada....

Medjutim, da ne bude sve tako crno po nas, kasnija istrazivanja nisu donela iste rezultate. Potvrdili su da ona postoji ( na taj nacin su cak za vreme II svetskog rata trenirani vojnici da prepoznaju neprijateljske avione), ali ne i da ima uticaja na nase ponasanje u razmerama kao sto je tvrdio Vicary.

Posto se interesovanje za ovu...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free