Profesia de Medic

Pages: 5 (1471 words) Published: March 23, 2011
Profesia de medic

Profesia este specialitatea obtinuta prin studii, complexul de cunostinte si deprinderi practice care definesc pregatirea individului.

Meseria de medic este una dintre cele mai vechi din lume. Fie ca i s-a spus doctor, vraci, vindecator, doftor, medicul a fost si a ramas o persoana importanta in viata societatii, fiind printre cei mai respectati oameni ai comunitatii. Cateva lucruri despre ce inseamna sa fii medic, puteti citi in randurile care urmeaza.

"Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea si Panacea si pe toti zeii si zeitele, pe care ii iau ca martori, ca voi indeplini acest juramant si poruncile lui, pe cat ma ajuta fortele si ratiunea: sa respect pe cel care m-a invatat aceasta arta la fel ca pe propriii mei parinti, sa impart cu el cele ce-mi apartin si sa am grija de el la nevoie; sa-i consider pe descendentii lui ca frati si sa-i invat aceasta arta, daca ei o doresc, fara obligatii si fara a fi platit.

Sa transmit mai departe invataturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu si numai acelor discipoli care au jurat dupa obiceiul medicilor, si nimanui altuia. Atat cat ma ajuta fortele si ratiunea, prescriptiunile mele sa fie facute numai spre folosul si buna stare a bolnavilor, sa-i feresc de orice dauna sau violenta. Nu voi prescrie niciodata o substanta cu efecte mortale, chiar daca mi se cere, si nici nu voi da vreun sfat in aceasta privinta. Tot asa nu voi da unei femei un remediu avortiv.

Sacra si curata imi voi pastra arta si imi voi conduce viata. Nu voi opera piatra din basica, ci voi lasa aceasta operatie celor care fac aceasta meserie. In orice casa voi intra, o voi face numai spre folosul si bunastarea bolnavilor, ma voi tine departe de orice actiune daunatoare si de contacte intime cu femei sau barbati, cu oameni liberi sau sclavi.

Orice voi vedea sau voi auzi in timpul unui tratament voi pastra in secret, pentru ca aici tacerea este o datorie. Daca voi respecta acest juramant si nu il voi calca, viata si arta mea sa se bucure de renume si respect din partea tuturor oamenilor; daca il voi trada devenind sperjur, atunci contrariul".

Acesta este juramantul cu care absolventii de medicina isi incep meseria, cunoscut sub numele de juramantul lui Hippocrate si reprezinta codul etic al acestei meserii.

Ce inseamna totusi sa fii medic?

Daca ar fi sa cautam o definitie a cuvantului “medic” ea ar fi una al carei inceput se afla undeva in Grecia antica. Archiatros sau archiater, asa cum a devenit dupa latinizare, cuvantul desemna persoana considerata tamaduitorul principal, sau pe cel ce se cel ce se ocupa cu preventia, recunoasterea (diagnoza), terapia si urmarile bolilor si accidentelor.

Cariera unui medic incepe cu facultatea de medicina si continua cu alte cateva etape care conduc spre titlul de medic primar. “Eu cred ca de fapt meseria de medic incepe cu mult inainte de a termina facultatea de medicina, undeva prin generala sau chiar in copilarie, atunci cand iti spui pentru prima data ca vrei sa te faci doctor. Pe parcurs iti vine sa renunti de cateva ori, insa de fapt cred ca in etapele alea se cern adevaratii medici de restul. Etapele astea inseamna sa te apuci sa te pregatesti pentru facultate, cand stii ca de fapt vei invata toata viata, inseamna primele ore de anatomie la morga si orele practice in spitale, inseamna sesiunile cu examene la materii care ti se par imposibile, dar si stagiatura, examenul de rezidentiat si rezidentiatul. Toate acestea impreuna de fapt cred ca spun de fapt ca unii au “talentul de medic” in sange, altii incearca sa il capete prin invatare si incapatanare”, spune Iulia, medic rezident in Iasi.

Specialistul, rezultatul etapelor

Medicina presupune mai multe discipline, tocmai de aceea medicii pot alege mai multe specializari, devenind astfel specialisti in disciplina respectiva, cum ar fi de exemplu medicina generala, neurologie, endocrinologie, oftalmologie etc....
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay on Combat Medics
  • Essay on Concepto de estrategia
  • Modelos de Toma de Decisiones Essay
  • Definiciones de Metodología de Investigación Essay
  • DE FINAL Essay
  • Essay on des stat
  • De Beers Essay
  • De-Marketing Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free