top-rated free essay

PEX 01 03

By yct06270 Mar 23, 2015 741 Words
Name: Yvette
Exercise 1: Cell Transport Mechanisms and Permeability: Activity 3: Simulating Osmotic Pressure Lab Report Pre-lab Quiz Results
You scored 50% by answering 2 out of 4 questions correctly.
1. Which of the following is true of osmosis?
Your answer : b. Movement is against the concentration gradient of water. Correct answer: c. It is a type of diffusion.
2. Which of the following occurs when a hypertonic solution is added to cells? You correctly answered: d. The cells shrink.
3. The variable that affects osmotic pressure is
Your answer : b. the concentration of diffusing solutes.
Correct answer: a. the concentration of nondiffusing solutes. 4. The net movement of water would be into the cell in a
You correctly answered: b. hypotonic solution.

02/04/15

page 1

Experiment Results
Predict Question:
Predict Question 1: What effect do you think increasing the Na+ Cl- concentration will have? Your answer : a. increased osmotic pressure
Predict Question 2: What do you think will be the pressure result of the current experimental conditions? Your answer : b. pressure above the right beaker
Stop & Think Questions:
Why do you think there is no pressure change?
You correctly answered: b. Sodium is able to diffuse through the pores. Why do you think there was no pressure change?
You correctly answered: c. There is no net movement of water because the solute concentrations are the same. Experiment Data:
Run Number
1
1
1
2
2
2
3
3
3
4
4
4
5
5
5
6
6
6
7
7
7

Solute
Na+ ClAlbumin
Glucose
Na+ ClAlbumin
Glucose
Na+ ClAlbumin
Glucose
Na+ ClAlbumin
Glucose
Na+ ClAlbumin
Glucose
Na+ ClAlbumin
Glucose
Na+ ClAlbumin
Glucose

MWCO
20
20
20
20
20
20
50
50
50
100
100
100
100
100
100
200
200
200
200
200
200

Start Conc. L
5.00
0.00
0.00
10.00
0.00
0.00
10.00
0.00
0.00
0.00
0.00
8.00
0.00
0.00
8.00
0.00
0.00
8.00
0.00
9.00
0.00

02/04/15

Pres. L
170
170
170
340
340
340
0
0
0
136
136
136
0
0
0
0
0
0
153
153
153

page 2

Start Conc. R
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
8.00
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
10.00

Pres. R
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0

Rate
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0167
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0000
0.0036
0.0000
0.0000
0.0044

Post-lab Quiz Results
You scored 50% by answering 2 out of 4 questions correctly.
1. If you double the concentration of a nondiffusible solute that is on one side of a membrane, the osmotic pressure will You correctly answered: c. double.
2. Which membrane did not allow Na+ Cl- to pass through?
You correctly answered: a. 20 MWCO
3. When a solute is able to diffuse through a membrane
Your answer: c. there is net movement of water.
Correct answer: b. equilibrium is reached.
4. Water diffuses
Your answer: a. against its concentration gradient.
Correct answer: c. toward solutes.

02/04/15

page 3

Review Sheet Results
1. Explain the effect that increasing the Na+ Cl- concentration had on osmotic pressure and why it has this effect. How well did the results compare with your prediction?
Your answer:
I was right, increasing the concentration doubled the pressure. This is because there was more net movement as the diffusion process occured.
2. Describe one way in which osmosis is similar to simple diffusion and one way in which it is different. Your answer:
They both transport in the same way down the concentration gradient. They differ though through the fact that simple diffusion doesn't need a carrier.
3. Solutes are sometimes measured in milliosmoles. Explain the statement, “Water chases milliosmoles.” Your answer:
Osmosis is the diffusion of whatever the solvent is and in most cases it is water. The water is going to want to go where the higest concentration of of solute therefore it will "chase" it. 4. The conditions were 9 mM albumin in the left beaker and 10 mM glucose in the right beaker with the 200 MWCO membrane in place. Explain the results. How well did the results compare with your prediction? Your answer:

I was wrong in my conclusion and the pressure increased on the left beaker side with the Albumin.

02/04/15

page 4

Cite This Document

Related Documents

  • PEX 01 02

    ...Name: Kyle Pockl Exercise 1: Cell Transport Mechanisms and Permeability: Activity 2: Simulated Facilitated Diffusion Lab Report Pre-lab Quiz Results You scored 50% by answering 2 out of 4 questions correctly. 1. Molecules need a carrier protein to help them move across a membrane because You correctly answered: d. they are lipid insoluble or the...

    Read More
  • PEX 04 03

    ...Name: Adrianne Zimmerman Exercise 4: Endocrine System Physiology: Activity 3: Hormone Replacement Therapy Lab Report Pre-lab Quiz Results You scored 25% by answering 1 out of 4 questions correctly. 1. Follicle-stimulating hormone (FSH) You correctly answered: d. stimulates ovarian follicle development. 2. Estrogen Your answer : c. is an anterior...

    Read More
  • PEX 05 03

    ...Exercise 5: Cardiovascular Dynamics: Activity 3: Studying the Effect of Blood Vessel Length on Blood Flow Rate Lab Report Pre-lab Quiz Results You scored 100% by answering 4 out of 4 questions correctly. 1. When the length of the blood vessel increases, which of the following also increases? You correctly answered: d. both friction and surface a...

    Read More
  • PEX 02 01

    ...Exercise 2: Skeletal Muscle Physiology: Activity 1: The Muscle Twitch and the Latent Period Lab Report Pre-lab Quiz Results You have not completed the Pre-lab Quiz. 03/21/15 page 1 Experiment Results Predict Question: Predict Question: Will changes to the stimulus voltage alter the duration of the latent period? Your answer : b. No, changing...

    Read More
  • PEX 11 01

    ...Name: dell Exercise 11: Blood Analysis: Activity 1: Hematocrit Determination Lab Report Pre-lab Quiz Results You scored 75% by answering 3 out of 4 questions correctly. 1. Hematocrit You correctly answered: b. of 40 means that 40% of the volume of blood consists of RBCs. 2. A buffy coat layer Your answer : a. consists of WBCs. Correct answer: d....

    Read More
  • PEX 08 01

    ...Which of the following is an end product of starch digestion? Your answer : b. maltose Correct answer: e. maltose and glucose 6. Hydrolases are enzymes that break down large molecules into smaller subunits through the addition of _____________. You correctly answered: b. water 03/19/15 page 1 Experiment Results Predict Question: Predict Ques...

    Read More
  • 01 09 03 Wellness

    ...https://prezi.com/rtycv2jwtwlh/module-one-wellness-plan/ Module One Wellness Plan Fill in all logs and answer the reflection questions completely with supporting details. Section 1: Goals Include your goals for each area of wellness before completing the reflection question. 1. Physical- Stay hydrated throughout the day. Eat healthy and st...

    Read More
  • PEX -10-01

    ...Exercise 10: Acid-Base Balance: Activity 1: Hyperventilation Lab Report Pre-lab Quiz Results You scored 75% by answering 3 out of 4 questions correctly. 1. The fastest compensatory mechanism for maintaining pH homeostasis in the human body is Your answer : a. the renal system. Correct answer: c. the chemical buffering system. 2. An increas...

    Read More

Discover the Best Free Essays on StudyMode

Conquer writer's block once and for all.

High Quality Essays

Our library contains thousands of carefully selected free research papers and essays.

Popular Topics

No matter the topic you're researching, chances are we have it covered.