Multiple Choice Question Paper: Fundamental Equilibrium Concept

Topics: Chemical equilibrium, Equilibrium constant, Chemical reaction Pages: 32 (4185 words) Published: June 20, 2013
15.1 Multiple-Choice and Bimodal Questions

1) The value of [pic] for the equilibrium

[pic]

is 794 at 25 °C. What is the value of [pic] for the equilibrium below?

[pic]

A) 397
B) 0.035
C) 28
D) 1588
E) 0.0013

Answer: C
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.3

2) The value of [pic] for the equilibrium

[pic]

is 794 at 25 °C. At this temperature, what is the value of [pic] for the equilibrium below?

[pic]

A) 1588
B) 28
C) 397
D) 0.035
E) 0.0013

Answer: D
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.3
3) The value of [pic] for the equilibrium

[pic]

is 54.0 at 427 °C. What is the value of [pic] for the equilibrium below?

[pic]

A) 27
B) 7.35
C) 0.136
D) [pic]
E) [pic]

Answer: C
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.3

4) Consider the following chemical reaction:

[pic]

At equilibrium in a particular experiment, the concentrations of[pic], [pic], and HI were [pic] [pic] and [pic] respectively. The value of [pic] for this reaction is __________.

A) 23
B) 111
C) [pic]
D) 6.1
E) 61

Answer: E
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.5
5) A reaction vessel is charged with hydrogen iodide, which partially decomposes to molecular hydrogen and iodine:

[pic]

When the system comes to equilibrium at 425 °C, [pic], and [pic] The value of Kp at this temperature is __________.

A) [pic]
B) [pic]
C) Kp cannot be calculated for this gas reaction when the volume of the reaction vessel is not given. D) 54.3
E) [pic]

Answer: E
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.5

6) Acetic acid is a weak acid that dissociates into the acetate ion and a proton in aqueous solution:

[pic]

At equilibrium at 25 °C a 0.100 M solution of acetic acid has the following concentrations: [pic][pic] and [pic] The equilibrium constant, [pic], for the ionization of acetic acid at [pic] is __________.

A)[pic]
B) 0.100
C) [pic]
D) [pic]
E) [pic]

Answer: D
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.5
7) At elevated temperatures, molecular hydrogen and molecular bromine react to partially form hydrogen bromide:

[pic]

A mixture of 0.682 mol of [pic] and 0.440 mol of [pic] is combined in a reaction vessel with a volume of 2.00 L. At equilibrium at 700 K, there are 0.566 mol of [pic] present. At equilibrium, there are __________ mol of [pic] present in the reaction vessel.

A) 0.000
B) 0.440
C) 0.566
D) 0.232
E) 0.324

Answer: E
Diff: 2
Page Ref: Sec. 15.5

8) Dinitrogentetraoxide partially decomposes according to the following equilibrium:

[pic]

A 1.00-L flask is charged with[pic] of[pic]. At equilibrium at 373 K, 0.0055 mol of [pic] remains. [pic]for this reaction is __________.

A) [pic]
B) 13
C) 0.22
D) 0.022
E) 0.87

Answer: E
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.5
9) At 22 °C, Kp = 0.070 for the equilibrium:

[pic]

A sample of solid [pic] is placed in a closed vessel and allowed to equilibrate. Calculate the equilibrium partial pressure (atm) of ammonia, assuming that some solid [pic] remains.

A) 0.26
B) 0.070
C) 0.52
D) [pic]
E) 3.8

Answer: A
Diff: 4
Page Ref: Sec. 15.5

10) In the coal-gasification process, carbon monoxide is converted to carbon dioxide via the following reaction:

[pic]

In an experiment, 0.35 mol of CO and 0.40 mol of [pic] were placed in a 1.00-L reaction vessel. At equilibrium, there were 0.19 mol of CO remaining. [pic]at the temperature of the experiment is __________.

A) 5.47
B) 0.75
C) 1.78
D) 0.56
E) 1.0

Answer: D
Diff: 4
Page Ref: Sec. 15.5
11) A sealed 1.0 L flask is charged with 0.500 mol of [pic] and 0.500 mol of[pic]. An equilibrium reaction ensues:

[pic]

When the container contents achieve equilibrium, the flask contains 0.84 mol of IBr. The value of [pic] is __________.

A) 11
B) 4.0
C) 110
D) 6.1
E) 2.8

Answer: C
Diff: 3
Page Ref: Sec. 15.5

12) The equilibrium constant (Kp) for the interconversion of [pic]and [pic]is 0.0121:

[pic]

A vessel is charged with[pic], giving an...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Chemistry Multiple Choice Questions Essay
  • ANM420 multiple-choice question Essay
  • Communism and Multiple Choice Questions Essay
  • Multiple Choice Questions on Accounting Essay
  • Essay on Multiple Choice Questions on Greece
  • Costs and Multiple-choice Questions Essay
  • Evolution and Multiple Choice Questions Essay
  • Psychology: Multiple Choice Questions Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free