Lidl Netherlands

Pages: 10 (2717 words) Published: October 29, 2008
Analyseer de historie, ontwikkeling en groei van de onderneming De geschiedenis van Lidl begint in 1930. In dat jaar wordt Josef Schwarz een partner in ‘Südfrüchte Grosshandel Lidl & Co. Dit bedrijf is opgericht door Ludwig Lidl, een gepensioeneerde leraar en is een groothandel in fruit. Dhr. Schwarz ontwikkeld het bedrijf verder naar een algemene voedsel groothandel. Vanaf 1977, onder leiding van Dieter Schwarz(de zoon van Dhr. J. Schwarz) gaat de onderneming zich mee focussen op de zogenaamde discount-markten, grotere supermarkten en ‘cash and carry’ groothandel concepten. De eerste Lidl winkel opent in 1973, wat een kopie was van het concept dat de Aldi reeds gebruikte. Tegen 1977 heeft (de winkel) Lidl 30 filialen. Het probleem van Dieter Schwarz was echter dat hij de naam Lidl wegens rechten niet zomaar mocht gaan voeren. Zijn eigen naam zou vrij vertaald worden naar ‘Zwarte markt’, iets wat vanzelfsprekend niet een goede perceptie van de klant op zal roepen. Daarom koopt hij de rechten voor de naam Lidl voor slechts 1000 marks(ong. €510,-).

Tegenwoordig is de volledige naam Lidl Stiftung & Co. KG, en behoort tot de holding Schwarz, waar ook Kaufland en Handelshof(Duitse Hypermarkten) toe behoren.

In Nederland bestaat Lidl sinds juli ’95, met haar hoofdkantoor in Huizen(NH). Hoewel men in Nederland aanwezig is sinds 1995, opende de eerste winkel 2 jaar later pas in Uden. Binnen het hoofdkantoor zijn de volgende afdelingen gevestigd: -Hoofddirectie

-Administatie
-Personeelszaken
-Inkoop
-Automatisering
-Vastgoed

Daarnaast heeft men in Nederland inmiddels 4 distributiecentra, welke zijn gelokaliseerd in Tiel, Heerenveen, Etten-Leur en Zwaag. Deze 4 centra zijn verantwoordelijk voor de aansturen en bevoorrading voor alle winkels in Nederland. Bovendien huurt Lidl een distributiecentrum in Hazeldonk. Dit districentra word gebruikt voor zowel de Belgische als de Nederlandse markt. Dit centra wordt hoogstwaarschijnlijk gesloten halverwege/ eind 2008, aangezien men een nieuwe centrum in gebruik neemt in Weert.

Lidl is sinds de opening van de eerste winkel in 1973 uitgegroeid tot een grote speler in de supermarktenbranche. In 2007 had Lidl ongeveer 260 fillialen, met nog vele nieuwe geplanned. Wereldwijd is men actief in 17 landen, met een totaal van meer dan 5000 fillialen en een geschatte omzet van 1,2 miljard euro. De Schwarz holding heeft met Kaufland en Handelshof fillialen meer dan 7400 fillialen, en een omzet van meer dan 40 miljard euro.

Identificeer de sterktes en zwaktes van de onderneming
Sterktes
Door de grote omvang van Lidl, komen en al snel een aantal sterktes om de hoek kijken. Ten eerste is men een gecentraliseerde onderneming, wat betekend dat elke onderneming van Lidl hetzelfde oogt. Daarnaast kan men daarom ook elk filliaal(of welke men vanuit het hoofdkantoor kiest) voorzien van hetzelfde assortiment. Dit betekent de 2 sterkte, namelijk het grote voordeel van schaalvoordelen. Doordat men zo groot is, kan men grotere orders plaatsen. Dit leidt logischerwijs naar betere inkoopprijzen welke men kan doorberekenen in de verkoopprijs. Het betekend ook dat men in tijden van recessie, de prijzen kan laten dalen en toch niet te veel hoeven in te teren op de marges die men voert. Lidl gebruikt deze schaalvoordelen slim, en zeer zichtbaar voor de consument. Men heeft maandelijks aanbiedingen, welke op de voorpagina van de winkelfolders staan. Deze folders worden een week voor het ingaan van de aanbiedingen verspreid. Er zijn situaties bekend waarbij de consument in lange rijen voor de deur stond bij het ingaan van de aanbiedingen(bijvoorbeeld in de vorm van computerartikelen). Doordat deze aanbiedingen van een dusdanige prijs/kwaliteit verhouding zijn komen er klanten op af van buiten het servicegebied(mocht er geen ander filliaal in de buurt zijn). Dit zorgt ervoor dat klanten, die normaal trouw zijn aan bijvoorbeeld de Albert Heijn of C1000 ook in een filliaal van Lidl komen....
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Lidl Retail Essay
  • Essay about Lidl Retail Scan
  • Essay on Lidl
  • Essay on LIDL UK
  • The Liberation of Netherlands Essay
  • Essay on Drug Laws of the Netherlands
  • Tolerance in the Netherlands Essay
  • Essay on The Elderly in Netherlands

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free