Hemoglobin and Bloom S Category

Topics: Lung, Respiratory physiology, Hemoglobin Pages: 52 (12076 words) Published: June 1, 2014
Principles of Life
Hillis • Sadava • Heller • Price

Test Bank

Chapter 37: Gas Exchange in Animals

TEST BANK QUESTIONS
(By Paul Nolan)

Multiple Choice

1. If you were atop Mt. Everest, how many cubic meters of air would you need to breathe in order to gain the same number of oxygen molecules that you would gain from one cubic meter of air at sea level? a. 2

b. 3
c. 5
d. 9
e. 10
Answer: b
Textbook Reference: 37.0 Introduction
Page: 729
Bloom’s Category: 3. Applying

2. Gas exchange in animals always involves
a. lungs.
b. breathing movements.
c. neural control.
d. diffusion between internal body fluids and the outside medium. e. active transport of gases.
Answer: d
Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730
Bloom’s Category: 2. Understanding

3. Breathing provides the body with the oxygen required to support the energy metabolism of all cells and also eliminates _______, one of the waste products of cell metabolism. a. carbon dioxide
b. carbon monoxide
c. carbon tetrachloride
d. calcium carbonate
e. carbonic acid
Answer: a
Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730
Bloom’s Category: 2. Understanding

4. At sea level, atmospheric pressure is about _______ mm Hg. a. 1
b. 454
c. 760
d. 940
e. 1,000
Answer: c
Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730
Bloom’s Category: 1. Remembering

5. Dry air is about 78 percent nitrogen; therefore, the partial pressure of nitrogen at sea level is about _______ mm Hg. a. 10
b. 234
c. 593
d. 780
e. None of the above
Answer: c
Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730
Bloom’s Category: 3. Applying

6. If a planet were discovered where the barometric pressure was 2,000 mm Hg and the air was 15 percent O2, the partial pressure of its O2 at sea level would be a. 15 percent.
b. 15 mm Hg.
c. 30 percent.
d. 133 mm Hg.
e. 300 mm Hg.
Answer: e
Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730
Bloom’s Category: 3. Applying

7. The rate at which a gas diffuses between two locations is _______ the distance between those locations. a. unrelated to
b. positively related to
c. the square root of
d. negatively related to
e. None of the above
Answer: d
Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730
Bloom’s Category: 3. Applying

8. Oxygen can be exchanged more easily in air than in water because a. the oxygen content of air is higher than that of water.
b. oxygen diffuses more slowly in water than in air.
c. more energy is required to move water than air because water is denser. d. Both a and b
e. All of the above
Answer: e
Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730-731
Bloom’s Category: 2. Understanding

9. Which of the following is not one of the reasons that diffusion of O2 into an animal is more problematic than diffusion of CO2 from an animal? a. CO2 is more soluble in water compared to O2.
b. Cellular respiration produces less CO2 than the O2 that is consumed. c. The CO2 content of air is less than the O2 content.
d. The atmospheric partial pressure of O2 is greater than the atmospheric partial pressure of CO2. e. There is a greater concentration gradient from the cell to the atmosphere for CO2 than for O2. Answer: b

Textbook Reference: Concept 37.1 Fick’s Law of Diffusion Governs Respiratory Gas Exchange Page: 730-732
Bloom’s Category: 5. Evaluating

10. Rapid gas exchange can be accomplished more easily in air than in water because a. the O2 content of water is higher than that of air.
b. the CO2 content of water is higher than that of air.
c. O2 diffuses more rapidly in water than in air.
d. water is more dense and viscous...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Cell Membrane and Bloom S Category Essay
  • Hemoglobin Essay
  • Hemoglobin Essay
  • Bloom s Taxonomy of education Essay
  • Blooms Research Paper
  • Blooms Essay
  • Essay on BLOOM S TAXONOMY OF OBJECTIVES Colored
  • HEMOGLOBIN AND MYOGLOBIN Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free