General knowledge

Topics: Salicylic acid, India, States and territories of India Pages: 8 (1097 words) Published: February 12, 2014
1. The creator of Sherlock Holmes' was-
(a) Shakespeare (b) Dr. Watson
(c) Ian Fleming (d) Arthur Conan Doyle
Answer : (d)

2. Which of the following is not written by Munshi Premchand ? (a) Gaban (b) Godan
(c) Mansarovar (d) Guide
Answer : (c)

3. The Parliament of Afghanistan is-
(a) Senate (b) Majlis
(c) Shora (d) National Assembly
Answer : (c)

4. Amnesty International has its headquarters at-
(a) New York (b) London (NDA
(c) Washington (d) Berlin
Answer :(b)

5. The first Secretary General of UNO was-
(a) U. Thant (b) Trygve Lie
(c) Kurtt Waldheim (d) Dag Hamarskjoeld
Answer :(b)

6. The first multipurpose project of India is-
(a) Damodar Valley Project (b) Rihand Project
(c) Bhakra-Nangal Project (d) Hirakund Project
Answer :(a)

7. The International Rice Research Institute is located in- (a) Malaysia (b) Thailand
(c) Indonesia (d) Philippines
Answer :(d)

8. The Yellow Stone National Park is in-
(a) U. S. A. (b) France
(c) China (d) Maldives
Answer :(a)

9. World Resources Institute is located at-
(a) Oslo (b) Brussels
(c) New York (d) None of these
Answer : (d)

10. Which of the following cities was known earlier as 'Pearl of the An tiles' ? (a) Mumbai (b) Cuba
(c) Manila (d) Shanghai
Answer :(b)

11. The famous Sphinx is located at-
(a) Saudi Arabia (b) Egypt
(c) Italy (d) Thailand
Answer : (b)

12. First Olympic games were held in-
(a) 776 B. C. (b) 798 B. C.
(c) 876 B. C. (d) 898 B. C.
Answer : (a)

13. With which sport the term 'Caddie' is associated ?
(a) Polo (b) Golf
(c) Bridge (d) Billiards
Answer :(b)

14. India first took part of the Olympic Games in the year- (a) 1920 (b) 1928
(c) 1972 (d) 1974
Answer : (a)

15. R. K. Laxman is a renowned-
(a) Journalist (b) Writer
(c) Cartoonist (d) None of these
Answer : (c)

16. Which of the following animals was not native to India ? (a) Elephant (b) Horse
(c) Rhinoceros (d) Tiger
Answer : (b)

17. Which of the following states is highly flood prone as well as drought prone ? (a) West Bengal (b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh (d) Bihar
Answer :(d)

18. Which one of the following is known as the "Manchester of India" ? (a) Ahmadabad (b) Sholapur
(c) Coimbator (d) Mumbai
Answer : (a)

19. In which city the telephone instruments manufactured ?
(a) Hyderabad (b) Chennai
(c) Bangalore (d) Patna
Answer :(c)

20. The largest coal producing state in India is-
(a) Jharkhand (b) West Bengal
(c) Bihar (d) Orissa
Answer :(a)

21. Which of the following rivers flows through a rift valley ? (a) Cauvery (b) Narmada
(c) Kosi (d) Godavari
Answer : (b)

22. Which of the following countries is the largest producer of coal ? (a) Russia (b) China
(c) S. Africa (d) India
Answer : (a)

23. The average elevation of Tibetan Plateau above sea level is- (a) 2 Km (b) 3 Km
(c) 4 Km (d) 5 Km
Answer : (c)

24. The equator passes through which of the following continents ? (a) Africa (b) Australia
(c) Europe (d) North America
Answer : (a)

25. The smallest country in the south America is-
(a) Uruguay (b) Guiana
(c) Surinam (d) Equador
Answer : (c)

26. The strait which separates Africa from Europe is-
(a) Hook strait (b) Strait of Gibralter
(c) Palk strait (d) Bering strait
Answer : (b)

27. Days and Nights are equal throughout the globe when the sun is above- (a) Poles (b) Tropic of cancer
(c) Equator (d) Tropic of Capricorn
Answer : (c)

28. In which of the following industries is the maximum number of women employed in India ? (a) Textiles (b) Jute
(c) Tea (d) Coal
Answer : (c)

29. Seasonal unemployment refers to-
(a) Banks (b) Agriculture
(c) Public Sector (d) Private Sector
Answer :(b)

30. Bank rate policy is a component of-
(a) Trade Policy (b) Fiscal Policy
(c) Monetary Policy (d) None of these
Answer :(b)

31. The goals of monetary policy do not include-
(a) price stability...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Knowledge and Wisdom Essay
  • Experience Is Knowledge Essay
  • The Importance of Knowledge Essay
  • Knowledge and Assessment Essay
  • Knowledge Is Power vs. Knowledge Is Pain Essay
  • Knowledge and Assessment Essay
  • theory of knowledge Essay
  • knowledge is power Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free