General Knowedge

Topics: Mughal Empire, Delhi, Edwin Lutyens Pages: 5 (702 words) Published: August 26, 2013
GENERAL KNOWEDGE

India Gate to Gholkoda Fort Part
India Gate :- Sir Edwin Lutyens (1931)
New Delhi :- Sir Edwin Lutyens ,Herbert Baker
Rastrapathi Bhavan :- Sir Edwin Lutyens
Secretariat (SansadBhavan) :- Sir Herbert Baker
Konnaught Place :- Robert torr Russell
Purana Quila :- Humayun
Humayun Tomb :- Mirak Mirza Ghiyas
Jami Masjid :- Shajahan
Red Fort :- Shajahan
Khooni Darwaza :- Sher Shah
Qutab Minar :- Qutab-ub-din-Aibak --- Iltutmish
Suarjkund Lake :- Suraj Pal of Tomar dynasty
Amrthsar :- Ramdas (Forth Sikh Guru)
Akal Takht :- Guru Gobind Sing Completed
Agra Fort :- Akbar
Taj Mahal :- Shajahan
Grant Trank Road :- Sher Shah Suri
Panch Mahal (in Fatehpur Sikri) :- Akbar
Fatehpur Sikri :- Akbar
Bara Imambara (Lucknow) :- Asaf-ul-Daula
Sher Shah Mausoleum (Tomb of Sher Shah Suri ) :- Aliwal Khan Mahabodhi Temple :- Ashoka
Chanderi Fort (Keerthi Durgam) :- Pratihara Kings
Bhopal city :- Raja Boja Paramar
Great Stupa of Sanji :- Ashoka
Jahas Mahal (Mandu,Mlava,Madhya Pradesh) :- Giyas-ud-din
Q1. Which movie has won best movie award at 14th IIFA-2013?
Ans. Barfi

Q2. Recently, which state has launched the “Phulwari” scheme to tackle malnutrition? Ans. Chhattisgarh

Q3. What is the frequency range of Ultra High Frequency band? Ans. 300 to 3000 Megahertz

Q4. Which date is observed as Independence Day in United States of America? Ans. July 4

Q5. India’s first commercial “Prototype Fast Breeder Reactor”is being developed at which place? Ans. Kalpakkam

Q6. As per the latest ICC Test rankings (July 2013), which country is in top position? Ans. South Africa

Q7. Who has been appointed as coach of “Indian women’s Basketball Team”? Ans. Francisco Garcia

Q8. Who are the winners of Men’s and Women’s single title in Wimbledon Tennis -2013? Ans. Andy Murray, Marion Bartoli

Q9. Recently, which country has given final approval to join Eurozone? Ans. Latvia

Q10. Which country ranked top in the “Global Innovation Index-2013”? Ans. Switzerland

Q11. In which year, Nelson Mandel was awarded with “Bharat Ratna” ? Ans. 1990

Q12. Which country is not a part of “Regional Comprehensive Economic Partnership Agreement” of ASEAN? Ans. Russia

Q13. Which company has emerged as country’s most admired company? Ans. TCS replacing Tata steel

Q14. Niyamgiri Hills in Odisha is most famous for which ore? Ans. Bauxite

Q15. Who has been selected for Tagore Award for Cultural Harmony-2013? Ans. Zubin Mehta

Q16. Recently, which state government has launched “Anna Bhagya” scheme an initiative to supply 30 kg of rice at Rs 1 per kilogram? Ans. Karnataka

Q17. As per the latest study, which country is set to have the highest internet protocol traffic growth between 2012 and 2017? Ans. India

Q18. Which institution in India awards the Premchand Fellowships? Ans. Sahitya Akademi

Q19. Who is the Chairman of the panel for drafting of the National Sports Development Bill? Ans. Mukul Mudgal

Q20. Which are the three new districts added to National Capital Region recently? Ans. Mahendragarh, Bhiwani and Bharatpur

2013 World Chess
Championship -India
* 2014 Asian Games - Incheon
(s.korea )
* 2014 Commonwealth Games -
Glagow (scotland)
* 2014 World Cup Football - Brazil
* 2013 Confederation Cup -Brazil
* 2016 - Euro Cup - France
* 2015 World Cup cricket -
Australi& Newzealand
* 2014 20 -20 world cup-
Bangladesh
* 2016 Summer OlYmpics - Reo De
Genero (Brazil)
* 2014 Winter Olympics - Sochi
(Rassia)
* 2014 Youth Olympics - Nanjing
(china)
* 2014 Hockey world Cup - Hague
(Netherlan d)

Abbreviation of major IT
companies.......!!!
GOOGLE :- Global Organisation
Of Oriented Group Language of
Earth
APPLE:- Asian Passenger
Payload Experiment
HP :- Hewlett-Packard
IBM:- International Business
Machines Corporation
HCL:-Hindustan Computer
Limited
WIPRO:- Western India Product
Limited
GE:-General Electronics
INFOSYS:-Information System
TCS:- Tata Consultancy...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • General Motors Essay
  • General Motors Research Paper
  • Dollar General Essay
  • General Surgeon Essay
  • General Motors Essay
  • Essay about General Electric
  • General motor Essay
  • Dollar General Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free