Gadget Toys Case Write-Up

Topics: Project management, Critical path method, Advertising Pages: 3 (540 words) Published: September 17, 2013
Gadget Toys Case Write-Up
Gadget Toy Company is faced with a choice between two options to reduce project time for their new toy line. Gadget must cut down project time in order to meet their Christmas deadline that is 19 weeks away. Analysis shows that there are two critical paths for the current process, which is 20 weeks long and includes the following critical activities: obtain funding approval (A), finalize engineering (B), build dies/tools (D), raw material delivery (K), initial production run (L), ship product (M), train workers (F), and de-bug process (G). See figure below. Gadget’s first option is to reduce the amount of product advertising. Although this might reduce cost, advertising (J) is not a critical activity and won’t reduce the total project time. Beyond that, cutting six weeks of advertising – the maximum amount – will result in an estimated 30% decrease in sales. This is hardly worth the lower costs for a new product launch, and advertising is necessary if Gadget wants the children’s toy line to be popular beyond the Christmas season. Gadget’s second option is to ask the production manager to work weekends for faster tool building (D). Although this would cost the company $5000, Gadget Toy Co. should accept the offer. Tool building is a critical activity and the bottleneck in the process flow. The next longest path in the process flow is 16 weeks, resulting in a slack time of four weeks. By accepting the offer from the tool builder the critical paths can be reduced to 18 weeks and the product can be launched within the 19-week deadline. Process Paths Before Decision:

AHJM = 1 + 1 + 12 + 1 = 15 weeks
AHIKLM = 1 + 1 + 2 + 2 + 3 + 1 = 10 weeks
ABDKLM = 1 + 1 + 12 + 2 + 3 + 1 = 20 weeks (critical path)
ABDFGLM = 1 + 1 + 12 + 1 + 1 + 3 + 1 = 20 weeks (critical path) ACEFGLM = 1 + 8 + 1 + 1 + 1 + 3 + 1 = 16 weeks
Process Paths Before Decision:
AHJM = 1 + 1 + 12 + 1 = 15 weeks
AHIKLM = 1 + 1 + 2 + 2 + 3 + 1 = 10 weeks
ABDKLM = 1 +...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay about Spin Masters Toys Case Write-Up
  • Zara Case Write-Up Research Paper
  • Case Write-Up Essay
  • Essay about Wintel Case Write up
  • BioPure Case Write Up Essay
  • Case Write Up 1 Research Paper
  • Jones Case Write-Up Essay
  • Case Write Up 3 Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free