top-rated free essay

English 6th Subjective Riqqah

By Asad Khan-tajjoo555 Mar 07, 2015 1570 Words
Unit -1 THE POEM
S#
Words
Meanings
1
Closet
A cupboard
2
Heither and theither
Here and there
3
Shrivel
Shrink
4
Thrust
Push
5
Sparkling
Shining
6
blunted
Not sharp

Q: Answer these questions?
Q1: What is needed for the twigs to become healthy and strong? Ans: Air, water and Sunlight is needed for the twigs to become healthy and strong.

Q2: In what ways will the twigs develop if it is cared for?
Ans: It will develop in to a tall bush with many flower and leaves.

Q3: What is closet? And what might be found there?
Ans: It is a large cabinet and mousetraps and blunted tools might be found there

Q4: Is the closet mentioned in the poem used much? How do we know? Ans: it is not much. We know it by the words mousetraps and blunted tools

Q5: Why will the twigs not grow in a closet?
Ans: The twigs will not grow in a closet because there is no air, water and sunlight.

Q6: What is the twig compared to in the second stanza?
Ans: It is compared to a twisted nail in the second stanza

Q7: What is poet message to the reader?
Ans: The poet message is that we should care of flowers and other things which we use in our daily life Exercise
Q: Find words of the opposite meanings in the poem
S#
Words
Opposites
1
Large
Little
2
Short
Tall
3
Below
Above
4
Few
Many
5
Staleness
Freshness
6
sharpened
Blunted
7
Strengthen
Shrivel
8
Straight
Twisted
9
Still
blowing
Q: Find where these expressions are used in the poem. Explain the underline meanings It is only a little twig.
Meaning: just, merely.

And set it where the sun will.........
Meaning: plant it, place it

Thrust hither , and thither
Meaning: spread here and there.

Clash one upon another.
Meaning: collide with each other.

Q: Pick out the statement, questions, commands, and exclamation 1. It is only a little twig.
Ans: statement
2. Did you plan it?
Ans: Question
3. Water it
Ans: command
4. How fresh it is!
Ans: Exclamation
5. It will grow in to a bush
Ans: Statement
6. Throw it in to the closet
Ans: Command
7. I threw it into the closet
Ans: statement
8. Have you thrown into the closet?
Ans: Question
Q: Give examples of the following
1. Statement: Ali is a nice person.
2. Question: What is this?.
3. Command: Don’t do this
4. Exclamation: Wow! Its a beautiful flower

Unit -2 EVERYTHING HAPPENS FOR OUR OWN GOOD
S#
Words
Meanings
1
Cautious
Careful
2
devour
To eat greedily
3
dungeon
An underground Prison cell
4
ornate
decorated
5
glowered
To stare
6
architect
Somebody whose job is to design buildings
7
hurtle
To move very quickly
8
dismount
To get off a horse

Q: Answer these questions?

Q1:What did the king do when he became angry with someone?
Ans: The King had thrown him in the palace dungeon.

Q2: Why did the Kind compare Nizam Din to a parrot?
Ans: Because NizamDin used to repeat only one sentence “Everything happens for our own good”.

Q3: What made the King so angry before the great debate?
Ans: The injury on king’s finger made him angry.

Q4: Explain the phrase out of sight out of mind’?
Ans: It mean that we remember only those things which remain in front, we often forget that is away from our sight.

Q5: Why were the members of the hunting party relieved when they arrived at the river? Ans: They were tired after a long hot journey so they relived when they reached at the river.

Q6: when the hunting party arrived at the river’ the king set off quickly. What does this tell us about him? AnsIt shows his impatience

Q7: In what way was the king affected by the incident with the tiger? Ans: He was badly shaken and very nervous

Q8: Do you believe that everything happens for our own good? Ans: Yes, I believe that every thing happens for our own good.

______________
Exercise

Q: Fill in the blanks with words from the list

Opinion, devoted, explanation, threatened, vast, avoid

1. The travellers took twenty days to cross the vast sandy desert. 2. The girl gave her teacher a long explanation about why she was late. 3. Hassan was threatened by the man with the gun.
4. In his opinion the Government is doing a fine job.
5. We must avoid the centre of town as it will be very crowded and we will be delayed 6. Mahira is so devoted to her mother that she never leaves her side

Q: Match the following synonyms
S#
Words
Opposites
1
Prison
Dungeon
2
Decorated
Ornate
3
Quickly
Briskly
4
Leave
Depart
5
Furious
Angry
6
Annoy
Irritate
7
understand
Comprehend
8
gash
Cut

Q: Convert the following exclamation in to the statement do not change the meaning

1. What a lovely dress!
Statement: This is a lovely dress
2. How brave you are!
Statement: You are very brave
3. How angry she is !
Statement: She is angry
4. What a fine day it is!
Statement: It is a fine day.
5. How nice of you to come!
Statement: It is nice if you come.

Q: Pick out the statement, questions, commands, and exclamation 9. It is only a little twig.
Ans: statement
10. Did you plan it?
Ans: Question
11. Water it
Ans: command
12. How fresh it is!
Ans: Exclamation
13. It will grow in to a bush
Ans: Statement
14. Throw it in to the closet
Ans: Command
15. I threw it into the closet
Ans: statement
16. Have you thrown into the closet?
Ans: Question
Q: Give examples of the following
5. Statement: Ali is a nice person.
6. Question: What is this?.
7. Command: Don’t do this
8. Exclamation: Wow! Its a beautiful flower

Q: underline the adjectives of the following
The sleeping woman was woken up by the noisy children
Adjective: Sleeping, Noisy

Their teacher is strict but also very popular
Adjective: strict, popular
The frightened puppy hid behind the old chair.
Adjective: frightened, old
We were happy to meet some old friends at the party
Adjective: happy, old
Their new car was very comfortable
Adjective: new, comfortable
It was a beautiful day of summer.
Adjective: beautiful
Q: Add suitable adjectives phrases to the following
1. I left my books on the table.
2. This is a shirt made by lamb’s wool
3. I looked at the sky with sharp eyes
4. He heard the tiger roaring loudly
5. They saw the fox running here and there
Q: Give short answers to the following questions:
1. Can you fly?
Ans: No, I can’t
2. Will she make a speech?
Ans: No, I won’t
3. Do you live in Switzerland?
Ans: No, I don’t
4. Did you break your arm?
Ans: No, I didn’t
5. Have you been to the North Pole?
Ans: No, I haven’t
6. Has he gone yet?
Ans: No, he hasn’t

Unit -4 RAIN IN SUMMER
Q1: What is the difference between a street and a Lane?
Ans: Street is simply a road and lane is a narrow road.
Q2: What is it like before it rains?
Ans: Before the rain there are dust and heat.
Q3: Does the rain flow out of the spout easily?
Ans: Yes, the rain flows out of the spout easily.
Q4: Is the rain light or heavy? Which words tell us?
Ans: The rain is heavy, overflow of water in the tube tell us that the rain is heavy Q5: What does the phrase muddy tide mean?
Ans: Phrase muddy tide mean” dirty flood “because of rain. Q6: How do you know that the speaker is pleased to see the rain? Ans: “The welcome rain” phrase tells us the speaker is pleased to see the rain.

Q : Find words with the same spelling pattern that rhyme with the following

Words
Rhymes
Pain
Rain
Pane
Lane
Heat
Meat
Sheet
Feet
Poor
Tour
Pour
sure
Write down first word you think of when you see the following words Words
2nd word
Words
2nd word
Doctor
patient
Hospital
Doctor
Engine
Car
Tiger
Jungle
Beautiful
Flower
Cruel
King
exciting
games
sleep
Well

Unit -5 THE THOUSAND –RUPEE NOTE
Q1: Why did the man shake his wife gently?
Ans: The man shook his wife gently to wake her up.
Q2: Did the lady get up immediately?
Ans: No, she did not get up immediately
Q3: What kinds of containers being carried on the bus?
Ans: The bus was carrying baskets, sacks, boxes and trunks.
Q4: Where did the lady sit?
Ans: The lady sat on the edge of seat next to a very heavy woman Q5: why did the bus stopped immediately?
Ans: A box on the roof fell off the bus, so the bus stopped for it Q6: Why did the lady open the woman’s bag?
Ans: the lady opened the woman’s bag to look for her thousand rupee note. Q7: Who helped the lady?
Ans: A young boy helped the lady with bag and parcels.
Q8: Why did the woman look so upset?
Ans: The woman looked so upset because her thousand rupee note was stolen Q9: Why did the man scratch his head and look puzzled?
Ans: The woman looked so upset because her thousand rupee note was stolen

Cite This Document

Related Documents

  • english

    ...“A PERFECT WORLD IS A WORLD WITHOUT DISCRIMINATION” I partially disagree about this topic “a perfect world is a world without discrimination”. Discrimination is treating people by their differences. We all need a world with good discrimination, not bad discrimination. In this Essay I’m going to discuss three reasons to support my...

    Read More
  • english

    ...Choose 4 poems that are about the experience of parent/child relationships. Compare and contrast the situations in the poems and the poets' attitudes to them. (You must include at least one poem from each of the Gillian Clarke, Seamus Heaney and pre-1914 banks) The poems I will be looking at are "Catrin" and "Cold Knap Lake" by Gillian Cla...

    Read More
  • English

    ...1. Conflict of conscience can be just as difficult as conflict between people. (VCAA 2013 Exam) I have written this piece in order to demonstrate that inner conflict is often underestimated and the wars that are within some individuals can be much worse than physical or external conflict between people. We interact with people on a daily b...

    Read More
  • english

    ...sector and even at supermarkets for instance by setting up fair and exhibitions. In addition to local dress code and food culture, language is another culture that can be menaced by media. Firstly, the national language has been threatened because of promotion of English use with the development of media. Second, information by media is limit...

    Read More
  • english

    ...1 of 2 " THE ENGLISH LANGUAGE IS FULL! " In the last few years, the English language has undergone many changes. Dubbed the international language, English has become the language that most people wish to learn. Many reasons explain such a choice but none explains it better than the fact that the strongest economy still remains the U...

    Read More
  • english

    ... How to Save a Life As human beings, we live in this world for a short period of time compared to the age of the earth. Anytime soon, we will have to leave this life. So, leaving behind us unforgettable memories and good achievements will make us feel accomplished and fulfilled. “To save a person’s life is like saving all mankind”(c...

    Read More
  • English

    ...suggest to do with Hamlet's mother? Please remember to label your work with your first/last name, course code, module number and activity number. The Module and Activity number must be in the Subject line.  Work that has not been appropriately labelled shall be returned.     Part C: Communication/Application Find 2 literary analysis webs...

    Read More
  • English

    ...9/4/2014 Cause English The first time I read a book in English, and honestly a book in general, was in 5th grade. I grew up in the Republic of Georgia, went to a public school for most of my first four years, with teachers that didn’t really care if I paid attention or really, if I was there at all. It was hard for me to care when they di...

    Read More

Discover the Best Free Essays on StudyMode

Conquer writer's block once and for all.

High Quality Essays

Our library contains thousands of carefully selected free research papers and essays.

Popular Topics

No matter the topic you're researching, chances are we have it covered.