top-rated free essay

Economic: Economics and Managerial Behavior. Ans

By London8 Feb 10, 2013 780 Words
CHAPTER 1—INTRODUCTION

MULTIPLE CHOICE

1.The primary virtue of managerial economics lies in its:
a.|logic.|
b.|usefulness.|
c.|consistency.|
d.|mathematical rigor.|

ANS:B

2.Managerial economics cannot be used to identify:
a.|how macroeconomic forces affect the organization.|
b.|goals of the organization.|
c.|ways to efficiently achieve the organization's goals.|
d.|microeconomic consequences of managerial behavior.|

ANS:B

3.The value-maximizing organization design does not involve the: a.|assignment of decision rights.|
b.|matching of worker incentives with managerial motives.|
c.|development of mechanisms for decision management and control.| d.|establishment of the regulatory environment.|

ANS:D

4.Business profit is:
a.|the residual of sales revenue minus the explicit accounting costs of doing business.| b.|a normal rate of return.|
c.|economic profit.|
d.|the return on stockholders' equity.|

ANS:A

5.In a free market economy, the optimal quality of goods and services is determined by: a.|workers.|
b.|firms.|
c.|government.|
d.|customers.|

ANS:D

6.Managers who seek satisfactory rather than optimal results: a.|take actions that benefit parties other than stockholders.| b.|are insensitive to social constraints.|
c.|are insensitive to self-imposed constraints.|
d.|increase allocative efficiency.|

ANS:A

7.Nonvalue-maximizing behavior is most common:
a.|in vigorously competitive markets.|
b.|when shareholders are poorly informed.|
c.|when managers own a significant ownership interest.|
d.|in the production of goods rather than services.|

ANS:B

8.Government regulation is important because government:
a.|regulation reduces public-sector employment.|
b.|produces most of society's services output.|
c.|produces most of society's material output.|
d.|uses scarce resources.|

ANS:D

9.The share of revenues paid to suppliers does not depend upon: a.|resource scarcity.|
b.|input market competition.|
c.|output market competition.|
d.|relative productivity.|

ANS:C

10.Warren Buffett looks for "wonderful businesses" that feature: a.|ongoing innovation.|
b.|large capital investment.|
c.|consistent earnings growth.|
d.|complicated business strategies.|

ANS:C

11.To maximize value, management must:
a.|maximize short run revenue.|
b.|minimize short run average profit.|
c.|maximize long run profit.|
d.|maximize short run profit.|

ANS:C

12.Value maximization is broader than profit maximization because it considers: a.|total revenues.|
b.|total costs.|
c.|real-world constraints.|
d.|interest rates.|

ANS:D

13.Industry profits can be increased by constraints on:
a.|natural resources.|
b.|imports.|
c.|skilled labor.|
d.|worker health and safety.|

ANS:B

14.Managers display less than optimal behavior if they seek: a.|to maximize leisure.|
b.|to maximize community well-being.|
c.|to maximize employee welfare.|
d.|an industry-average profit rate.|

ANS:D

15.Unfriendly takeovers have the greatest potential to enhance the market price of companies whose managers: a.|maximize short-run profits.|
b.|maximize the value of the firm.|
c.|satisfice.|
d.|maximize long-run profits.|

ANS:C

16.Value maximization theory fails to address the problem of: a.|risk.|
b.|uncertainty.|
c.|sluggish growth.|
d.|self-serving management.|

ANS:D

17.Constrained optimization techniques are not designed to deal with the problem of: a.|self-serving management.|
b.|contractual requirements.|
c.|scarce investment funds.|
d.|limited availability of essential inputs.|

ANS:A

18.Economic profit equals:
a.|normal profits plus opportunity costs.|
b.|business profits minus implicit costs.|
c.|business profits plus implicit costs.|
d.|normal profits minus opportunity costs.|

ANS:B

19.The return to owner-provided inputs is an:
a.|implicit cost.|
b.|economic rent.|
c.|entrepreneurial profit.|
d.|explicit cost.|

ANS:A

20.To be useful, the theory of the firm must:
a.|refrain from abstraction.|
b.|only consider quantitative factors.|
c.|accurately predict real-world phenomena.|
d.|rely upon realistic assumptions.|

ANS:C

21.The value of a firm is equal to:
a.|the present value of tangible assets.|
b.|the present value of all future revenues.|
c.|the present value of all future cash flows.|
d.|current revenues less current costs.|

ANS:C

22.The value of the firm decreases with a decrease in:
a.|total revenue.|
b.|the discount rate.|
c.|the cost of capital.|
d.|total cost.|

ANS:A

23.Direct regulation of business has the potential to yield economic benefits to society when: a.|barriers to entry are absent.|
b.|there are no good substitutes for a product.|
c.|many firms serve a given market.|
d.|smaller firms are most efficient.|

ANS:B

24.Monopoly exploitation is reduced by regulation that:
a.|enhances product-market competition.|
b.|increases the bargaining power of workers.|
c.|increases the bargaining power of employers.|
d.|restricts output.|

ANS:A

25.A typical annual rate of return on invested capital is: a.|5%.|
b.|10%.|
c.|15%.|
d.|20%.|

ANS:B

Cite This Document

Related Documents

  • Economics

    ... Economics 1 Assignment Name: Shaun Neo Wei Qiang Student CT NO. : CT0209608 Date : 18th April 2014 Module : Economics 1 Lecturer : Mr Wong Hean Hoo Outline 1) Introduction 2 2) Relating to the Article – Inflation 3 3) Some of the causes for inflation 4 4) Managing inflation 5 5) ...

    Read More
  • Economics

    ...Elasticity is a measure of the sensitivity of one thing, to another (Bannock, 2011, p.116). It could be divided into price, income and cross-price elasticity of demand and supply and they are known as PED, YED ,XED and PES. They can be used to measure how the change in demand and supply of a product responds to the change in price, income a...

    Read More
  • Economics

    ...1. Below is a list of topics in usually studied in economics. Determine whether each topic deals under the area of microeconomics or macroeconomics. a. How Bangko Sentral ng Pilipinas influences the consumer spending in the Philippines. b. How a household decides what LPG brand to buy. c. How a firm decides whether to continue business or ...

    Read More
  • The Concepts of the Science of Managerial Economics

    ...Consider the Concepts of the Science of Managerial Economics Running successful businesses requires involvement of well experienced and talented managers; all companies’ stakeholders concern, in running companies, is to make profits and expectation is on managers’ part to make such desire become the fact of reality. One of the tools ma...

    Read More
  • business economics

    ...THE NATURE OF RESOURCE COST STRUCTURE AND THE PRACTICAL SIGNIFICANCE OF DIFFERENT COSTS 2.2 THE FACTORS INFLUENCING OPTIMUM SIZE AND THE SIGNIFICANCE OF DEMAND AND SUPPLY RELATIONSHIPS 2.3 UNDERSTANDING OF THE RELEVANCE AND LIMITATIONS OF ECONOMIC THEORY TO MANAGE DECISIONS 3. CONCLUSION   1. INTRODUCTION: From the economic pe...

    Read More
  • ECONOMICS

    ... ECONOMICS the branch of knowledge concerned with the production, consumption, and transfer of wealth. the social science that studies economic activity to gain an understanding of the processes that govern the production, distribution and consumption of goods and services in an exchange economy. SCARCITY: THE NEED TO CHOOSE Scarci...

    Read More
  • economics

    ... Managerial Economics Final Project Fajwa’s Apparel Outlets Iqra Fayyaz (10223004) Malik Usman Khan (10223001) Sufyan Adil (10223024) Jabbar Ahmed(10223006) Mohd. Salman (08110104) Instructor: Dr. Tasneem Akhtar GIFT Business School GIFT University ACKNOWLEDGMENT In the name of ALLHA ALMIGHITY the lord of the world wh...

    Read More
  • economics

    ...rate in south Africa over the past five years has been fairly unstable, It is can be seen from graph from the decreasing and increasing trends over the quarters. South Africa experienced a rapidly increasing inflation rate in 2008, the inflation rate percentage was in the range of 11.5%, in 2009, the inflation rate decreased to 7.1%,in 2010 the ...

    Read More

Discover the Best Free Essays on StudyMode

Conquer writer's block once and for all.

High Quality Essays

Our library contains thousands of carefully selected free research papers and essays.

Popular Topics

No matter the topic you're researching, chances are we have it covered.