Dominick10 Tb Ch08 1

Topics: Music industry, EMI, Record label Pages: 7 (1012 words) Published: December 12, 2014
Chapter 8
Sound Recording  
 
 
 
True/False 
 
 
 
1. Thomas Edison, the inventor of the phonograph, thought it would be useful as a  dictation machine. 
Ans: T 
 
 
 
2. When radio began to gain in popularity, sales of records and record players  skyrocketed. 
Ans: F 
 
 
 
3. TV's rising popularity affected radio, but not the recording industry.  Ans: F 
 
 
 
4. Rock music has roots in several musical genres, including rhythm and blues.  Ans: T 
 
 
 
5. The dawn of the '60s brought a new clean­cut breed of rock star, thanks to American  record companies' desires to increase profits. 
Ans: T 
 
 
 
6. Although some American recording artists were prominent during the 1960s, the music  scene became dominated by the "British Invasion." 
Ans: T 
 
 
 
7. Heavy metal music emerged as rock became part of the counterculture.  Ans: T 
 

 
 
8. Downloading ring tones is big business – Billboard magazine even has a chart listing  the most popular ring tone downloads. 
Ans: T 
 
 
 
9. The music industry can be divided into three main segments:  production, distribution,  and consumption. 
Ans: F 
 
 
 
10. Rack jobbers are record distributors who sell directly to the consumer.  Ans: F 
 
 
 
11. Ownership in the recording industry is less concentrated than any other media  industry. 
Ans: F 
 
 
 
12. In the recording industry, the distribution department is responsible for getting music  played on radio stations. 
Ans: F 
Pg: 190 
 
 
 
13. Because legally downloading music is so popular, the recording industry is no longer  concerned about illegal downloads.  
Ans: F 
 
 
 
14. Record companies charge a higher rate to phone companies than they charge online  services to offer songs for downloads.. 
Ans: T 
Pg: 185 
 
 
 

15. The Billboard charts are the recording industry's most significant source of feedback.  Ans: T 
 
 
 
Multiple Choice 
 
 
 
16. The gramophone recorded onto a disk; its predecessor (the graphophone) recorded  onto a: 
A. paper wheel 
B. cylinder 
C. nickelodeon 
D. plastic tube 
E. clay rod 
Ans: B 
 
 
 
17. At the dawn of the 1900s, visitors to penny arcades and amusement parks could pay  five cents and listen to a brief recording through a machine called a _________.  A. jukebox 
B. cylindrical recorder 
C. Berliner 
D. nickelodeon 
E. penny gramophone 
Ans: D 
 
 
 
18. The Great Depression had a severe impact on the recording industry, but thanks to the  ______, the industry again became profitable. 
A. jukebox 
B. merger of RCA and Columbia 
C. sale of sheet music 
D. popularity of dance competitions 
E. evolution of jazz 
Ans: A 
 
 
19. By World War I, record players were commonplace and the recording industry  enjoyed a boom period that lasted until: 
A. radio gained popularity 
B. the Jazz Age 

C. the Great Depression 
D. World War II 
E. the mid 1960s 
Ans: A 
 
 
 
20. By 1960, record companies wanted to clean up rock's image:  A. which had been hurt when Elvis joined the Army  B. even though Payola hadn't done any harm  
C. but couldn't find any musicians that would fit the desired new image  D. because rock had so much money making potential  E. because the RIAA code didn't allow indecency 
Ans: D 
 
 
 
21. The iPod is notable because it: 
A. created a whole new cottage industry (iPod accessories)  B. allowed “podcasts” 
C. has had a cultural impact 
D. gave birth to a new radio format 
E. all of these 
Ans: E 
 
 
 
22. In the recording industry, revenue_____. 
A. has not been affected by illegal downloads 
B. from legal downloads is decreasing 
C. from CD album sales is increasing 
D. all of these 
E. none of these 
Ans: E 
 
 
 
23. Which of the following best fits into the talent segment of the recording industry?  A. audio engineers 
B. promoters 
C. rack jobbers 
D. musicians 
E. packagers 
Ans: D 
 

 
 ...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Dominick10 Tb Ch05 Essay
  • Dominick10 Tb Ch13 Essay
  • Dominick10 tb ch06 3 Essay
  • Dominick10 Tb Ch07 Essay
  • Dominick10 Tb Ch09 Essay
  • Ch08 Essay
  • Chapter 1 TB Essay
  • Essay on Ch08

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free