David TIF Ch09 2

Topics: Strategic management, Balanced scorecard Pages: 21 (4028 words) Published: March 17, 2015
CHAPTER 9
Strategy Review, Evaluation and Control

True/False

The Nature of Strategy Evaluation

1. Most strategists believe that an organization’s well being depends on evaluation of the strategic-management process.

Ans: TPage: 337

2. Adequate, timely feedback is important to effective strategy evaluation.

Ans: TPage: 337

3. Too much emphasis on evaluating strategies may be expensive and counterproductive.

Ans: TPage: 337

4. Strategy evaluation should have a long-run focus and avoid a short-run focus.

Ans: FPage: 327

5. According to Richard Rumelt, consonance and consistency are based on a firm’s external assessment.

Ans: FPage: 337

6. According to Rumelt, consistency and feasibility are largely based on a firm’s internal assessment.

Ans: TPage: 337

7. Consistency, distinctiveness, advantage and feasibility are Richard Rumelt’s four criteria for evaluating a strategy.

Ans: FPage: 337

8. Strategy evaluation is becoming increasingly easier with the passage of time, given the technological advances.

Ans: FPage: 337
9. The decreasing time span for which planning can be done with any degree of certainty is a reason strategy evaluation is more difficult today.

Ans: TPage: 337

10. Strategies may be inconsistent if policy problems and issues continue to be brought to the top for resolution.

Ans: TPage: 338

11. Competitive advantages normally are the result of superiority in one of three areas: feasibility, consistency, or consonance.

Ans: FPage: 338

12. Regardless of the size of the organization, a certain amount of management by wandering around at all levels is essential to effective strategy evaluation.

Ans: TPage: 339

13. Because large companies have more at stake, it is more important for large organizations to conduct strategy evaluation than small companies.

Ans: FPage: 339

14. The end of the fiscal year is the best time to do strategy evaluation.

Ans: FPage: 339

A Strategy-Evaluation Framework

15. Changes in the organization’s management, marketing, finance, R&D and CIS strengths and weaknesses should all be the focus of a revised EFE matrix in strategy evaluation.

Ans: FPage: 340

16. In strategy evaluation, a revised IFE matrix should indicate how effective a firm’s strategies have been in response to key opportunities and threats.

Ans: FPage: 340

17. Strengths, weaknesses, opportunities and threats should continually be monitored for change because it is not really a question of whether these factors will change but rather when they will change and in what ways.

Ans: TPage: 341

18. When taking corrective action, you need to compare expected results to actual results.

Ans: FPage: 342

19. Criteria for evaluating strategies should be measurable and easily verifiable.

Ans: TPage: 343

20. Specific financial ratios are rarely used criteria to evaluate strategies.

Ans: FPage: 343

21. Measuring organizational performance includes comparing expected results to actual results, investigating deviations from plans, evaluating individual performance and examining progress being made toward meeting stated objectives.

Ans: TPage: 343

22. Intuitive judgments are almost always involved in deriving quantitative criteria.

Ans: TPage: 343

23. Most quantitative evaluation criteria are geared to long-term objectives rather than annual objectives.

Ans: FPage: 343

24. Measuring organizational performance requires making changes to reposition a firm competitively for the future.

Ans: FPage: 344

25. Taking corrective actions does not necessarily mean that existing strategies will be abandoned, or even that new strategies must be formulated.

Ans: TPage: 344

26. Corrective action in strategy evaluation is necessary to keep an organization on track toward achieving stated objectives.

Ans: TPage: 344

27....
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay on Brs Mdm3 Tif Ch09
  • GEORGE DAVID Essay
  • David Essay
  • unit 2 Essay
  • Essay about Unit 2 Assignment David Schlosser
  • David Jones Essay
  • 2 Essay
  • ch09 Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free