Database: Data Management and Ref

Topics: Data management, Database, Database management system Pages: 17 (2439 words) Published: October 8, 2013
Chapter 1: Database Systems

TRUE/FALSE

1.Data and information are essentially the same thing.

ANS:FPTS:1REF:5

2.Data processing can be as simple as organizing data to reveal patterns.

ANS:TPTS:1REF:6

3.We are now said to be entering the “knowledge age.”

ANS:TPTS:1REF:6

4.Information implies familiarity, awareness, and understanding knowledge as it applies to an environment.

ANS:FPTS:1REF:6

5.Data constitute the building blocks of information.

ANS:TPTS:1REF:7

6.Metadata present a more complete picture of the data in the database than the data itself.

ANS:TPTS:1REF:7

7.The only way to access the data in a database is through the DBMS.

ANS:TPTS:1REF:7

8.Database programming languages receive all application requests and translate them into the complex operations required to fulfill those requests.

ANS:FPTS:1REF:7

9.The DBMS reveals much of the database’s internal complexity to the application programs and users.

ANS:FPTS:1REF:7

10.One disadvantage of the DBMS is that it increases the risk of data security breaches.

ANS:FPTS:1REF:8

11.An operational database is sometimes referred to as an enterprise database.

ANS:FPTS:1REF:9

12.A data warehouse can store data derived from many sources.

ANS:TPTS:1REF:10

13.The same data might be simultaneously structured and unstructured depending on the intended processing.

ANS:TPTS:1REF:10

14.Corporations use only structured data.

ANS:FPTS:1REF:10

15.Historically, a manual file system was composed of a system of file folders and filing cabinets.

ANS:TPTS:1REF:13

16.Initially the files within a computer file system were similar to manual files.

ANS:TPTS:1REF:14

17.Structural dependence exists when it is possible to make changes in the file structure without affecting the application program’s ability to access the data.

ANS:FPTS:1REF:18

18.A query language is a procedural language.

ANS:FPTS:1REF:25

19.One disadvantage of a database system over previous data management approaches is increased costs.

ANS:TPTS:1REF:26

20.One advantage of a database system over previous data management approaches is that the database system is considerably less complex.

ANS:FPTS:1REF:26

MULTIPLE CHOICE

1.____ is used to reveal the meaning of data.
|a. |Raw facts |c. |Formatting | |b. |Knowledge |d. |Information |

ANS:DPTS:1REF:7

2.Accurate, relevant, and timely information is the key to ____. |a. |data management |c. |knowledge | |b. |good decision making |d. |understanding |

ANS:BPTS:1REF:7

3.____ is the body of information and facts about a specific subject. |a. |Data |c. |Knowledge | |b. |Information |d. |A database |

ANS:CPTS:1REF:6

4.End-user data is ____.
|a. |raw facts about the end-user | |b. |raw facts of interest to the end-user | |c. |data about data | |d. |accurate, relevant and timely information...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Data Reduncy and other Database Management Issue Essay
  • Database and Data Dictionary Management Essay
  • Essay on Database Management System and Data
  • DATA MANAGEMENT Essay
  • Data Resource Management Essay
  • Database Management Essay
  • Cloud database management system Essay
  • DATABASE MANAGEMENT Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free