Database and Page Ref

Topics: Database, Concurrency control, ACID Pages: 15 (4307 words) Published: April 15, 2015
Database Processing, 13e (Kroenke/Auer)
Chapter 9: Managing Multiuser Databases

1) Database administration tasks have to be performed for single-user, personal databases. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 396

2) Database administration is more important but less difficult in multiuser database systems than in single-user database systems. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 396

3) In general, the overall responsibility of the DBA is to facilitate the development and use of the database system. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 396

4) The DBA has to find a balance between the conflicting goals of maximizing availability of the database to users and protecting the database. Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 396

5) The DBA is responsible for managing changes to the database structure, but is rarely involved in the original design of the structure. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 396

6) Changes in the database structure usually involve only one application. Answer: FALSE
Diff: 3 Page Ref: 396

7) The database is most vulnerable to failure after a change to its structure. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 397

8) One important reason for documenting changes to the database structure is for diagnosing errors. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 397

9) Concurrency control measures are taken to ensure that one user's work has absolutely no influence on another user's work. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 397

10) A transaction is sometimes called atomic because it is performed as a unit. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 398
11) A transaction is a series of actions to be taken on the database such that either all of them are performed successfully or none of them is performed at all. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 398

12) A transaction is a group of alternative database actions, from which the database can choose to perform only one of them. Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 398

13) The size of a lock is referred to as the lock granularity. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 401

14) An exclusive lock locks the item from access of any type. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 401

15) An exclusive lock locks the item from change but not from read access. Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 402

16) Resource locking is one remedy to the lost update problem. Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 401

17) Locks placed by a command issued to the DBMS from the application program are called explicit locks. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 401

18) Locks placed automatically by the DBMS are called implicit locks. Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 401

19) Explicit locks are locks that are placed automatically by the DBMS. Answer: FALSE
Diff: 1 Page Ref: 401

20) Locks with large granularity are easy for the DBMS to administer but frequently cause conflicts. Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 401

21) Two-phased locking is a scheme for achieving serializability of transactions. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 402

22) Two-phased locking has a growing phase and a shrinking phase. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 402
23) In two-phase locking, all locks are obtained during the growing phase. Answer: TRUE
Diff: 2 Page Ref: 402

24) In two-phase locking, all locks are released during the contracting phase. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 402

25) Resource locking must be carefully planned because most DBMS products cannot detect a deadlock condition. Answer: FALSE
Diff: 2 Page Ref: 402-403

26) Requiring all application programs to lock resources in the same order is one way of preventing a deadlock condition. Answer: TRUE
Diff: 3 Page Ref: 402-403

27) With optimistic locking, the assumption is made that no conflict will occur. Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 403

28) With pessimistic locking, the assumption is made that a conflict will occur....
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Database Essay
  • Surround Sound and Page Ref Essay
  • Essay about Database: Data Management and Ref
  • Essay on Database concepts
  • Essay about 01: Database Normalization and Ref
  • Essay about Marketing and Page Ref
  • Business and Page Ref Essay
  • Electronic Commerce and Page Ref Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free