# College Algebra - Payroll Assignment

Task #1: Weekly pay before deductions or expenses

Job 1: $50,310 / 52 week in a year = $967.50 Job 2: 6 hours a day x 5 days a week x $20.50 = $615.00

Task #2: Weekly payroll deductions

Job 1: $967.50 x 0.15 = $145.13

Job 2: $615 x 0.12 = $73.80

Task #3: Weekly job-related expenses

Job 1:

Daycare: $175.00

After school program: $75.00

Clothing: $25.00

Other work-related expenses: $50.00

Transportation: $0.35 x 45 x 5 =$78.75

TOTAL WEEKLY JOB-RELATED EXPENSES FOR JOB 1: $403.75

Job 2: I want to clarify something for task #3 in this activity. The textbook states that at the part-time job, the daycare, after-school program, and other expenses will all be reduced by $25 per week. That statement is not completely accurate. The clothing expenses for job#2 will remain $25 each week. All of the other expenses mentioned will reduce by $25 each week. Daycare: $150.00

After school program: $50.00

Clothing: $25.00

Other work-related expenses: $25.00

Transportation: $0.35 x 5 x 5 = $8.75

TOTAL WEEKLY JOB-RELATED EXPENSES FOR JOB 2: $258.75

Task 4: How much money is left after deductions and expenses are subtracted from the weekly pay? Job 1:

$967.50 (Weekly pay) - $145.13 (Payroll deduction) - $403.75 (Job-related expenses) = $418.62 Job 2:

$615.00 (Weekly pay) - $73.80 (Payroll deduction) - $258.75 (Job-related expenses) = $282.45

Task 5: What is the “real hourly wage”? Make sure you include the total time spent working and commuting. Job 1: $418.62 / 50 (45 + 5) (Hours at work + commute time) ≈ $8.37 Job 2: $282.45 / 31 (30 + 1) (Hours at work + commute time) ≈ $9.11

Task 6: Which job has the higher “real hourly wage”?

Job 2 has the higher “real hourly wage”.

Task 7:...

Please join StudyMode to read the full document