Top-Rated Free Essay

Chapter 8 Practice Exam

Good Essays
Practice Exam Chapter 8
I have put the questions we may not get to for this exam at the end of the practice exam)
1. How many lone pairs of electrons are assigned to the sulfur atom in H2S?
a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

e) 4

2. Which of the following is a correct Lewis structure for nitrous acid, HNO2?

3. The central atom in PH3 is surrounded by
a) three single bonds and no lone pairs of electrons.
b) three single bonds and one lone pair of electrons.
c) three single bonds and two lone pairs of electrons.
d) two single bonds, one double bond, and no lone pairs of electrons.
e) two single bonds, one double bond, and one lone pair of electrons.
4. One resonance structure for OCN- ion is drawn below. What is the formal charge on each atom?

a) O atom = 0, C atom = 0, and N atom = 0
b) O atom = 0, C atom = 0, and N atom = -1
c) O atom = -1, C atom = 0, and N atom = 0
d) O atom = -1, C atom = -1, and N atom = +1
e) O atom = +1, C atom = 0, and N atom = -2

5. Which of the following are resonance structures for nitrite ion, NO2-?

a) 1 and 2

b) 2 and 4

c) 3 and 4

d) 1, 2, and 3

e) 2, 3, and 4

6. . Which of the following elements is able to form a molecular structure that exceeds the octet rule?
a) Ne

b) B

c) O

d) F

e) I

7. Which of the following elements is most likely to form a molecular structure that disobeys the octet rule? a) B

b) C

c) N

d) O

8. What is the correct Lewis structure for IF3?

9. The central atom in PF5 is surrounded by
a) five single bonds and no lone pairs of electrons.
b) five single bonds and one lone pair of electrons.
c) four single bonds, one double bond, and no lone pairs of electrons.
d) four single bonds, one double bond, and one lone pair of electrons.
e) three single bonds, two double bonds, and no lone pairs of electrons.

e) F

10. Which of the following species will have a Lewis structure most like that of ICl4+?
b) SO42-

a) XeF4

c) PF4+

e) IO4-

d) SF4

11. Which of the following compounds has polar covalent bonds: NaBr, Br2, HBr, and CBr4?
a) NaBr only
b) Br2 only
c) HBr only
d) Br2 and HBr
e) HBr and CBr4
12. Use Lewis structures to predict the bond order for a carbon-oxygen bond in carbonate ion, CO32-.
a) 1/2

b) 1

c) 4/3

d) 3/2

e) 2

13. In benzene, C6H6, the six carbon atoms are arranged in a ring. Two equivalent Lewis structures can be drawn for benzene. In both structures, the carbon atoms have a trigonal planar geometry. These two equivalent structures are referred to as ________ structures.

14.

Choose which central atom in the following molecules is most electronegative.
a) PH3

b) CH4

c) H2S

d) H2O

e) NH3

15. Predict which of the following compounds has covalent bond(s) that are the most polar.
a) HF

b) CI4

c) H2S

d) NBr3

e) HI

16. Given the following electronegativity information arrange the following bonds from most to least polar. C–O

C-C

H-F

Electronegativity values C = 2.5

O = 3.5

H=2.1

a) C–O > C-C > H-F
c) C-C > C-O > H-F
e) H-F > C-O > C-C

b) C-C > H-F > C-O
d) H-F > C-C > C-O

F = 4.0

17. Which combination of atoms is most likely to produce a compound with ionic bonds?
a) B and Cl

b) S and H

c) C and N

d) Si and I

e) Al and Br

18. Which of the following statements is/are CORRECT?
1. Ionic bonds form when one or more valence electrons are transferred from one atom to another. 2. Covalent bonds involve sharing of electrons between atoms.
3. In most covalently bonded compounds, electrons are shared equally between the atoms.
a) 1 only
b) 2 only
c) 3 only
d) 1 and 2
e) 1, 2, and 3

19. A selenium atom has ________ valence electrons.
a) 2

b) 6

c) 16

d) 28

e) 34

20. How many lone pairs of electrons are assigned to the carbon atom in carbon monoxide?
a) 0

b) 1

c) 2

d) 3

e) 4

21. How many electrons should be placed in the lewis dot structure of SCN- ________.
22. When heated, azomethane decomposes into nitrogen gas and ethane gas.
CH3N=NCH3(g) → N2(g) + C2H6(g)

Bond

Bond Enthalpy
(kJ/mol·rxn)

Bond

Bond Enthalpy
(kJ/mol·rxn)

C-H

413

N-N

163

C-N

305

N=N

418

C-C

346

NN

945

Using average bond energies, calculate the enthalpy of reaction.
a) -611 kJ

b) -527 kJ

c) -429 kJ

d) -313 kJ

e) -263 kJ

1. c

2. d

3. b

4. b

11. e

5. a

6. e

7. a

8. e

9. a

10. d

is the correct answer

NaBr is ionic. CBr4 is nopolar but it has polar covalent bonds as does HBr
12. c
19. b

13. resonance
20. b

14. d

15. a
21. 16

16. e
22. e

17. e

18. d

You May Also Find These Documents Helpful

  • Good Essays

    Pysch Exam Chapter 8

    • 11806 Words
    • 48 Pages

    Chapter 8 SECTION 1 MULTIPLE-CHOICE QUESTIONS: 1. Psychologists use the term _________ to refer to the ability to store and retrieve information over time. The process of acquiring and using knowledge is called ________. a. learning; perception b. memory; perception c. learning; cognition d. memory; cognition Answer: d; Moderate 2. Psychologists use the term _________ to refer to the ability to store and retrieve information over time. a. learning b. memory c. cognition d. perception Answer:…

    • 11806 Words
    • 48 Pages
    Good Essays
  • Good Essays

    Chapter 4 Practice Exam

    • 1052 Words
    • 5 Pages

    Garrison 14e Practice Exam – Chapter 4 Print these pages. Answer each of the following questions, explaining your answers or showing your work, and then compare your solutions to those provided at the end of the practice exam. 1. Hooker Company uses the weighted-average method in its process costing system. The following data about the Packaging Department were taken from the company’s accounting records: • There were no units in the work in process inventory and 150,000 units in the…

    • 1052 Words
    • 5 Pages
    Good Essays
  • Good Essays

    Practice Exam Chapter 4

    • 586 Words
    • 4 Pages

    junctions. B) intermediate junctions. C) tight junctions. D) desmosomes. E) junctional complexes. 7) Epithelial cells exhibit modifications that adapt them for A) contraction. B) conduction. C) secretion. D) circulation. E) support. 8) Which tissue lines the small intestine and the stomach? A) simple squamous epithelium B) simple cuboidal epithelium C) simple columnar epithelium D) pseudostratified ciliated columnar epithelium E) stratified squamous epithelium 9) A layer of…

    • 586 Words
    • 4 Pages
    Good Essays
  • Powerful Essays

    Practice Exam

    • 1925 Words
    • 14 Pages

    Syllabus UGBA 103 Introduction to Finance – Fall 2014 instructor: office: email: office hours: Professor Dmitry Livdan F491 livdan@haas.berkeley.edu Tuesday: 4:00-5:30 PM class time: UGBA103-1 T&TH 11:00AM - 12:30PM C230 UGBA103-2 T&TH 2:00 - 3:30PM C230 GSIs: Yu Man Tam (yuman_tam@haas.berkeley.edu) Sections: 102, 202; OH: Fri 2-3:30PM RM: TBD Ross Trenary (ross_trenary@mba.berkeley.edu) Sections: 203; OH: TBD Rm: TBD Albert Hu (albert_hu@berkeley.edu) Sections: 103; OH:…

    • 1925 Words
    • 14 Pages
    Powerful Essays
  • Good Essays

    Bio 225 Chapter 4 Practice Questions 1. Which of the following is not a distinguishing characteristic of prokaryotic cells? a. Their DNA is not associated with histones. b. They have cell walls containing peptidoglycan. c. They lack membrane-enclosed organelles. d. Their DNA is not enclosed within a membrane. e. None of the above. 2. Which of the following is not true about a gram-positive cell wall? a. It contains teichoic acids. b. It protects the cell in a hypertonic environment…

    • 1632 Words
    • 7 Pages
    Good Essays
  • Powerful Essays

    Exam Practice

    • 7233 Words
    • 29 Pages

    Exam practice: paper 1 (SL and HL) Introduction to paper 1 Paper 1 has the same structure for both standard and higher levels. Paper 1: SL and HL Duration of paper 1 Focus and structure of paper 1 1 hour and 30 minutes Section A focuses on section 1 of the syllabus (microeconomics). Students must answer one question from a choice of two. Section B focuses on section 2 of the syllabus (macroeconomics). Students must answer one question from a choice of two. Structure of questions and marks earned…

    • 7233 Words
    • 29 Pages
    Powerful Essays
  • Satisfactory Essays

    Chapter 8

    • 3515 Words
    • 18 Pages

    Fundamentals of Multinational Finance, 5e (Moffett et al.) Chapter 8 Foreign Exchange Rate Determination Multiple Choice and True/False Questions 8.1 Exchange Rate Determination: The Theoretical Thread 1) The important thing to remember about foreign exchange rate determination is that parity conditions, asset approach, and balance of payments approaches are ________ theories rather than ________ theories. A) competing; complementary B) competing; contemporary C) complementary; contiguous…

    • 3515 Words
    • 18 Pages
    Satisfactory Essays
  • Satisfactory Essays

    practice exam

    • 761 Words
    • 8 Pages

    Name___________________________________________ Chem 111 Practice Exam 1 Summer 2014 (60 points) MULTIPLE CHOICE. Choose the answer that best completes the statement or answers the question. 1) Round off 807509 to four significant figures. a. 8076 b. 00 81 c. 8100 d. 8.075 × 105 2) Convert 5.100 × 10-3 to ordinary notation. a. 5100 b. 0.0005100 c. 510.0 d. 0.005100 3) To the correct number of significant figures, an automobile traveling at 28…

    • 761 Words
    • 8 Pages
    Satisfactory Essays
  • Satisfactory Essays

    Chapter 8

    • 259 Words
    • 2 Pages

    Chapter 8: What is buy-side e-commerce? What is sell e-commerce? State two reason for the steady growth of online purchases as a percent of total retail sales. What is a key benefit for producers of using B2C e-commerce to sell directly to the consumer, thus eliminating middlemen? Identify the six stages consumers experience in the sales life cycle that must be supported by a successful e-commerce system. Identify three key challenges that an organization must overcome to convert its business…

    • 259 Words
    • 2 Pages
    Satisfactory Essays
  • Satisfactory Essays

    Chapter 8

    • 491 Words
    • 5 Pages

    Chapter 8 • Question 1 0 out of 3 points A ____ layout is an arrangement based on self-contained groups of equipment needed to produce a particular set of goods or services. Answer Selected Answer: Product Correct Answer: Cellular • Question 2 3 out of 3 points The determination of specific job tasks and responsibilities is called ____. Answer Selected Answer: Job design Correct Answer: Job design • Question 3 3 out of 3 points…

    • 491 Words
    • 5 Pages
    Satisfactory Essays