Cell Membrane and Bloom S Category

Topics: Cell membrane, Membrane biology, Membrane protein Pages: 43 (9348 words) Published: June 24, 2013
Test File
to accompany
Life: The Science of Biology, Ninth Edition
Sadava • Hillis • Heller • Berenbaum

Chapter 6: Cell Membranes

TEST FILE QUESTIONS
(By Catherine Ueckert)

Multiple Choice

1. The compounds in biological membranes that form a barrier to the movement of hydrophilic materials across the membrane are a. integral membrane proteins.
b. carbohydrates.
c. lipids.
d. nucleic acids.
e. peripheral membrane proteins.
Answer: c
Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 106
Bloom’s Category: 1. Remembering

2. The plasma membrane of animals contains carbohydrates
a. on the inner side of the membrane, facing the cytosol.
b. on the outer side of the membrane, protruding into the environment. c. on both sides of the membrane.
d. on neither side of the membrane.
e. within the membrane.
Answer: b
Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 106
Bloom’s Category: 1. Remembering

3. Biological membranes are composed of
a. nucleotides and nucleosides.
b. enzymes, electron acceptors, and electron donors.
c. fatty acids.
d. monosaccharides.
e. lipids, proteins, and carbohydrates.
Answer: e
Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 107
Bloom’s Category: 1. Remembering

4. In biological membranes, the phospholipids are arranged in a _______, with the _______. a. bilayer; fatty acids pointing toward each other
b. bilayer; fatty acids facing outward
c. single layer; fatty acids facing the interior of the cell d. single layer; phosphorus-containing region facing the interior of the cell e. bilayer; phosphorus groups in the interior of the membrane Answer: a

Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 107
Bloom’s Category: 1. Remembering

5. Which of the following statements about the proteins of the plasma membrane and the proteins of the inner mitochondrial membrane is true? a. Both membranes have only peripheral proteins.
b. Only the mitochondrial membrane has integral proteins.
c. Only the mitochondrial membrane has peripheral proteins.
d. All of the proteins from both membranes are hydrophilic.
e. The two membranes differ in their lipid composition.
Answer: e
Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 108
Bloom’s Category: 2. Understanding

6. Which of the following statements about cholesterol molecules is true? a. They help hold a membrane together.
b. They transport ions across membranes.
c. They attach to carbohydrates.
d. They disrupt membrane function.
e. They alter the fluidity of the membrane.
Answer: e
Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 108
Bloom’s Category: 2. Understanding

7. Which of the following statements about peripheral membrane proteins is true? a. They have hydrophobic regions within the lipid portion of the bilayer. b. They have hydrophilic regions that protrude in aqueous environments on either side of the membrane. c. They move laterally but not vertically within the bilayer. d. They control the rate of diffusion.

e. Their polar regions interact with similar regions of integral membrane proteins. Answer: e
Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 108
Bloom’s Category: 1. Remembering

8. Houseplants adapted to indoor temperatures may die if they are left outdoors, because in a cold environment their a. DNA cannot function.
b. membranes lack adequate fluidity.
c. photosynthesis is impaired.
d. chloroplasts malfunction.
e. membranes need more cholesterol.
Answer: b
Textbook Reference: 6.1 What Is the Structure of a Biological Membrane? Page: 108
Bloom’s Category: 4. Analyzing

9. A characteristic of plasma membranes that helps them fuse during vesicle formation and phagocytosis is the a. ratio of one protein molecule for every 25 phospholipid molecules. b. capacity of lipids to...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Cell Membrane Essay
  • Cell Membrane Essay
  • Cell Membranes Essay
  • The Cell Membrane Essay
  • Cell Membrane Finished Essay
  • Lab Cell Membrane Essay
  • Hemoglobin and Bloom S Category Essay
  • Essay about 2.03 Cell Membranes and Homeostasis

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free