business and society

Topics: Natural environment, Sociology, Environment Pages: 12 (1717 words) Published: October 16, 2014

Chapter 1
MULTIPLE CHOICE

1.Which of the following is not listed as a general issue involving social or ethical ramifications within the relationship between business and society? a.downsizing pension programs
b.toxic waste disposal
c.insider trading
d.death penalties

ANS:DPTS:1REF:4
NAT:AACSB Ethics | Ethical Responsibilities

2.The collection of private, commercially oriented organizations, ranging in size from sole proprietorships to large corporations is referred to as a.the third sector.
b.government.
c.business.
d.the free market economy.

ANS:CPTS:1REF:5
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

3.Which of the following characteristics of an industry does not add to the creation of visible and controversial social problems? a.intense advertising
b.creation of pollution
c.geographic location
d.products that affect health

ANS:CPTS:1REF:6
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

4.A community, nation, or broad grouping of people having common traditions, values, institutions, and collective activities and interests is a a.society.
b.culture.
c.population.
d.network.

ANS:APTS:1REF:6
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

5.A purposeful aggregation of people who represent a common cause or share common beliefs is called a(n) a.special interest group.
b.general interest group.
c.interest group.
d.clique.

ANS:CPTS:1REF:6
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

6.Segments of business's macroenvironment include all of the following except a.the social environment.
b.the natural environment.
c.the economic environment.
d.the political environment.

ANS:BPTS:1REF:7
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

7.The demographics, lifestyles, and social values of a society determine the firm's a.social environment.
b.economic environment.
c.political environment.
d.technological environment.

ANS:APTS:1REF:7
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

8.Gross national product, inflation, interest rates, and unemployment rates are included in a firm's a.social environment.
b.economic environment.
c.political environment.
d.technological environment.

ANS:BPTS:1REF:7
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

9.The processes by which laws are enacted and government officials are elected are part of the a.social environment.
b.economic environment.
c.political environment.
d.technological environment.

ANS:CPTS:1REF:7
NAT:AACSB Analytic | Legal Responsibilities

10.Technology-based advancements and progress in the applied sciences that help achieve a practical purpose is part of a firm's a.social environment.
b.political environment.
c.economic environment.
d.technological environment.

ANS:DPTS:1REF:7
NAT:AACSB Technology | Information Technologies

11.Decentralization and diversity of power concentrations leads to a.anarchy.
b.a totalitarian society.
c.a pluralistic society.
d.democracy.

ANS:CPTS:1REF:8
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

12.Strengths of pluralism include all of the following except a.pursuit of self-interest.
b.prevention of concentrations of power.
c.a built-in set of checks and balances.
d.maximization of freedom of expression.

ANS:APTS:1REF:8
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

13.Which of the following is not a weakness of pluralism?
a.prevention of concentrations of power
b.pursuit of self-interest
c.overlapping goals, causing confusion about which groups best serve particular interests d.emphasis on conflict

ANS:APTS:1REF:8-9
NAT:AACSB Analytic | Environmental Influence

14.The sheer numbers of relationships that business has with other segments of society indicate the ____ of its social environment. a.simplicity
b.size
c.divisiveness...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Essay on Business and Society
  • Essay about Business and Society
  • Business and Society Essay
  • Assignment 4 Society and Business Research Paper
  • Business and Society Essay
  • Business Essay
  • Business Essay
  • business Essay

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free