Preview

Botero

Good Essays
Open Document
Open Document
550 Words
Grammar
Grammar
Plagiarism
Plagiarism
Writing
Writing
Score
Score
Botero
[pic]

• Botero Kimdir? Fernando Botero Angulo Kolombiyalı ekspresyonist ressam Colombiyalı sanatçıların en iyisidir. Babası öldüğünde iki yaşındaydı. Çocukluğu bu yüzden ,geleneksel sahne sanatları,müzeler,diğer kültürel altyapılar gibi hayatı izole edilmiş geçti.16 yaşına geldiğinde Kolombiya gazetesinde ilk çizimleri yayınlandı.
1952’de Bogota’da çalıştı ve Kişisel sergiler açtı. 1959’da ilk ödülünü “Salón de Artistas Colombianos”’dan alarak ünlenmiştir.
Botero Fransa’ya Sanat eğitimi almaya gitti.
Ölü Doğa ve Manzara resimleri içeren işler yaptı.Fakat Botero ilk olarak durumsal portrelere yöneldi.Ebatları abartılı ,şişman insan ve hayvan resimleri ve heykelleri yaparak ilk sınavını verdi.
Gençlik yıllarında boğa güreşçisi olmak istiyor ve doğduğu şehir Medellin’de bir matador kursuna gidiyor. Ama 300 kiloluk bir boğa kendisine çarpınca bu sevdadan vazgeçiyor, ressamlığa ve haykeltraşlığa soyunuyor. Ve bir boğa güreşçisini resmederek, ilk yağlı boya çalışmasını gerçekleştiriyor.
Şişman ve yuvarlak hatlar çizmesi ile ünlü olan ressamın yine aynı formatta heykelleri de bulunuyor.

Pera Müzesi’nin üç katına yayılan sergide sanatçının sirk, boğa güreşi, Latin Amerika halkı, Latin Amerika yaşamı, ölüdoğa ve sanat tarihinin geçmiş ustalarından uyarlamaları kapsayan altı kategoride eserleri bulunmakta. Kendine özgü tarzı ve çizimi ile ölümsüzler arasına giren Botero’nun eserlerinde en çok dikkatimi çeken unsur perspektif kullanımı oldu. Yarattığı eserlere mutlaka bir boyut katmış. [pic] Renklerin kullanımı ise ayrıca ilginç. Canlı renklerin hemen hepsini eserlerine yansıtmasına rağmen karmaşık renkler içinde sade resimler çizmeyi başarabilen bir sanatçı Botero. Öte yandan resimlerinde yer alan ayna, kedi, köpek ve sigara izmariti gibi objelere takıntılı olduğunu hissetim. Kendi tarzında şişman insan modeli ile hafızalara kazınan sanatçının eserlerinde dikkatimi çeken bir başka unsur ise, gerçekçi dünyaları

You May Also Find These Documents Helpful