Top-Rated Free Essay

Biology Worksheet

Good Essays
Chapter 9

1. Organisms that can manufacture their own chemical energy sources are called _____________.

2. ________ depend on energy stored in chemical bonds by autotrophs for their food energy.

3. Simple molecules are further broken down in cells in a process called _________, during which energy stored in their chemical bonds is used to power the production of ATP.

4. Glucose is broken down to carbon dioxide and water in organisms which breathe air in a process called as ________ respiration.

5. In glycolysis, a major portion of the energy remains in the final product, which is called ________.

6. For further derivation of energy, aerobic cells must convert pyruvate into acetyl coenzyme A by stripping off a C02 molecule. This process is known as ___________.

7. All of the reactions of glucose oxidation that follow glycolysis involving the transfer of electrons to their final acceptor, oxygen, take place in eukaryotic cells in the ___________.

8. Because the chemical formation of ATP is driven by a diffusion force similar to osmosis, this process is referred to as ___________.

9. The return of the protons into the mitochondrial matrix through mitochondrial membrane channels occurs by the process of _________.

10. The amino acids must be first __________ before they can be used in catabolic reactions.

11. Fats undergo a process called ____ oxidation, in which the products are acetyl coenzyme molecules.

12. The first stage of cellular respiration,______________, occurs with or without oxygen present.

13. When oxygen is limiting, during heavy exercise, muscle cells revert to ________________ fermentation for energy production.

14. A molecule that stores energy by linking charged phosphate groups near each other is called A. ATP B. NADH C. FADH D. cyclic AMP E. pyruvate

15. An electron carrier that is used in harvesting energy from glucose molecules in a series of gradual steps in the cytoplasm is A. pyruvate B. cyclic AMP C. ATP D. NAD+ E. NADH

16. In eukaryotes, the glycolytic reactions take place in the A. mitochondria of the cell B. cytoplasm of the cell C. ribosomes of the cell D. endoplasmic reticulium of each cell E. Golgi bodies of the cell

17. The first stage of cellular respiration, and the oldest in terms of evolution is A. decarboxylation B. deamination C. fermentation D. chemiosmosis E. glycolysis

18. In the absence of oxygen, hydrogen atoms generated by glycolysis are donated to organic molecules in a process called A. fermentation B. decarboxylation C. chemiosmosis D. electron transport chain reactions E. acetyl-CoA formation

19. At least 90% of organisms on the earth are heterotrophs. Examples include all of the following except A. plants B. fungi C. most eubacteria D. animals E. most protists

20. In digestion, which is a prelude to metabolism, all of the following occur except A. carbohydrates are degraded to sugars B. proteins are degraded into amino acids C. lipids are degraded to fatty acids D. water is degraded into hydrogen and oxygen E. all of these occur

21. Fermentation can be described as a process A. that takes place only in the absence of oxygen B. in which the recipient of hydrogen atoms is an organic molecule C. in which water is not one of the by-products D. in which the Krebs cycle and electron transfer through ETS do not occur E. all of the above are true

22. Chemiosmotic generation of ATP is driven by A. phosphate transfer through the plasma membrane B. sodium, potassium pump C. a difference in H+ concentration on the two sides of the mitochondrial membrane D. osmosis of macromolecules E. large quantities of ADP

23. The reaction, C6H6O6 + 6O2 = 6 CO2 + 6 H2O, when it occurs in living cells is known as A. aerobic fermentation B. anaerobic fermentation C. aerobic respiration D. glycolysis E. oxidative phosphorylation

24. Out of the total amount of free energy potentially available from total oxidation of glucose, the number of ATP made by cells is equal to an energy efficiency of about A. 2% B. 25% C. 32% D. 75% E. 90%

25. In oxidative respiration, energy is harvested from glucose molecules in a sequence of four major pathways. Which of the following is not one of these four pathways? A. Krebs cycle B. glycolysis C. electron transfer through the transport chain D. beta oxidation E. pyruvate oxidation

26. In which of the following steps of glycolysis, 2 ATP molecules are required? A. cleavage and rearrangement B. glucose priming C. oxidation D. pyruvate formation E. acetyl-CoA formation

27. A process common to all living organisms, aerobic and anaerobic, is A. glycolysis B. fermentation C. the Krebs cycle D. electron transport chain reactions E. pyruvate oxidation

28. All of the following are the end products of glycolysis except A. pyruvate B. ATP C. NADH D. NAD+ E. energy

29. The fate of the end-product of glycolysis depends on the type of organism. The name of the end-product is A. ATP B. NAD+ C. alcohol D. ADP E. pyruvate

30. The enzymes catalyzing the reactions of glycolysis occur in the A. mitochondria B. cytoplasm C. chloroplasts D. nucleus E. Golgi apparatus
Answer Key
|No. on Test |Correct |
| |Answer |
|1 |autotrophs |
|2 |Heterotrophs |
|3 |catabolism |
|4 |oxidative |
|5 |pyruvate |
|6 |decarboxylation |
|7 |mitochondrion |
|8 |chemiosmosis |
|9 |diffusion |
|10 |deaminated |
|11 |beta |
|12 |glycolysis |
|13 |lactic acid |
|14 |A |
|15 |D |
|16 |B |
|17 |E |
|18 |A |
|19 |A |
|20 |E |
|21 |E |
|22 |C |
|23 |C |
|24 |C |
|25 |D |
|26 |B |
|27 |A |
|28 |D |
|29 |E |
|30 |B |

You May Also Find These Documents Helpful

  • Good Essays

    Biology Worksheet

    • 647 Words
    • 3 Pages

    Cells: The Basic Unit of Life Directions: Define the key terms and then complete the following Section Reviews after reading through Sections 5.1 through 5.3. You will complete your answers on a separate sheet of paper and then staple this worksheet on top. Vocabulary Words: Cells Cell Wall Prokaryote Chromosome Cell Theory Nucleus Nuclear Envelope Cytoplasm Cell Membrane Eukaryote Nucleolus Organelle Cells: The smallest structural and functional unit of an organism. Cell…

    • 647 Words
    • 3 Pages
    Good Essays
  • Good Essays

    Associate Level Material Appendix B Fundamentals of Biology Worksheet You are beginning a journey in the world of biology. Completing this worksheet will prepare you with the background knowledge necessary for understanding this world! What Are the Major Theories of Biology? The major theories of biology have been tested over years and provide information helping you to understand the science of biology. For each theory, list the name of the person or persons known for scientifically…

    • 760 Words
    • 4 Pages
    Good Essays
  • Good Essays

    GRADE 8 BIOLOGY REVISION WORKSHEET a) Name the following: i) The process by which raisins swell up when placed in a beaker of water. ii) Non-infectious disease arising due to hypersensitiveness of an individual to a particular sustance. iii) Bone forming cells. iv) Diseases caused due to malfunctioning of organs…

    • 773 Words
    • 4 Pages
    Good Essays
  • Powerful Essays

    Biology and Behavior Worksheet Kyle R Friedman University of Phoenix PSY 201 University of Phoenix Material Biology and Behavior Worksheet Respond to the following questions in 150-200 words each. Select a hormone and describe how it affects the mind and body. Describe a situation where you experienced this effect. When a person becomes hungry they get a specific feeling in their stomach almost even painful at times. Normal human instinct would tell us that we are hungry and that we should…

    • 1371 Words
    • 4 Pages
    Powerful Essays
  • Better Essays

    Biology Worksheet 1

    • 2163 Words
    • 6 Pages

    understand. With science, we ask questions, seek answers, and prove or disprove our theories and speculations. According to the text on page 10 “Science is a way of knowing about the natural world.” (Citations will be provided at the end of the worksheet, rather than a continuous re-pasting each time.) 2. Define organism. Give an example of a unicellular organism. According to the text on page 3, “Organisms, such as trees and humans, are a collection of organ systems.” The Cardiovascular system…

    • 2163 Words
    • 6 Pages
    Better Essays
  • Satisfactory Essays

    Name _________________________________ ID number_________________ Date_________________ Invitation to Biology – small test 1 (due in class on Thu Sep 5th) This is a multiple choice test – please circle the letter corresponding to the most correct answer. 15 Qs. 1. The instructions in DNA are used to make a. carbohydrates b. lipids (fats) c. DNA d. energy e. proteins 2. The ability to maintain a constant internal environment is called a. metabolism…

    • 522 Words
    • 3 Pages
    Satisfactory Essays
  • Better Essays

    Biology 108 Worksheet

    • 1048 Words
    • 5 Pages

    1. Define science – Science is the development of concepts about the natural world , often by using the scientific method 2. Define multicellular organism - are those organisms containing more than one cell, and having differentiated cells that perform various functions. 3. Identify the 3 domains of living things. Which domains include one-celled organisms with no nucleus? a) Organized, Homeostatic & Reproduce. b) Bacteria & Archaea 4. Modern taxonomists (scientists…

    • 1048 Words
    • 5 Pages
    Better Essays
  • Better Essays

    Worksheet 31 answers: 1. a) Nostril _ nasal cavity _ pharynx _ larynx _ trachea _ bronchi _ bronchioles b) The lungs are efficient for gaseous exchange because: • The lungs are made of numerous alveoli which provide a large surface area for gaseous exchange • The surfaces of the alveoli are moist for gases to dissolve • The alveolar wall is thin consisting of one layer of epithelial cells • Each alveolus is surrounded by numerous capillary network c) i) Because they have an anti-sticking…

    • 1176 Words
    • 5 Pages
    Better Essays
  • Good Essays

    Definitions Alpha glucose- is an isomer. The hydroxyl group is attached facing down and away from the main structure. Beta glucose- is an isomer except the hydroxyl group is attached above the ring and on the first carbon. Fructose- a sugar of the hexose class, and is a simple ketonic monosaccharide found in many plants, where it is often bonded to glucose to form the disaccharide sucrose. Sucrose- Sucrose is a sugar, the organic compound commonly known as table sugar, cane sugar, beet sugar or…

    • 675 Words
    • 3 Pages
    Good Essays
  • Satisfactory Essays

    Asexual Reproduction Worksheet This worksheet accompanies Asexual Reproduction.ppt and Cloning.ppt 1. Explain what asexual reproduction is, using a spider plant as an example. ……………………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………..……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 2. Name two other organisms that reproduce asexually. …………………………………………………………………………………………… ……………..............…

    • 281 Words
    • 2 Pages
    Satisfactory Essays