Art History Chapter 15 Quiz

Topics: Mannerism, El Greco, The Ninety-Five Theses Pages: 5 (696 words) Published: December 2, 2014
CHAPTER 15
Multiple-Choice Questions

1.Mannerism involved
a.twisted forms.
b.strange colors.
c.ambiguous space.
d.All these answers are correct.
Answer: d

2.________ was NOT a Mannerist painter.
a.Pontormo
b.Parmigianino
c.Correggio
d.Michelangelo
Answer: d

3.Which is NOT a meaning related to the Mannerist style?
a.affectation
b.mannered
c.to the manner born
d.stylized
e.bizarre
Answer: c

4.“Indulgences” refer to
a.liberal child-rearing practices.
b.credits against one’s sins.
c.the 95 theses of Martin Luther.
d.the rules of the Council of Trent.
Answer: b

5.Which of the following correctly matches artist with work? a.Parmigianino – allegory called Venus, Cupid, Folly, and Time b.Bronzino – Madonna of the Long Neck
c.Cellini – saltcellar of Francis I
d.Giambologna – Palazzo del Tè
Answer: c

6.Who wrote “Self-Portrait in a Convex Mirror”?
a.Parmigianino
b.Ashbery
c.Clement VII
d.Carlo Ridolfi
Answer: b

7.The patron of Cellini’s gold and enamel saltcellar was
a.Francis I.
b.Cosimo I de’ Medici.
c.Eleonora of Toledo.
d.Federigo Gonzaga.
Answer: a

8.Serpentinata refers to
a.Cellini’s lizard.
b.the salamander of Francis I.
c.a Mannerist pose.
d.Bronzino’s iconography.
Answer: c

9.Vasari’s account of women artists is a reflection of
a.his feminism.
b.his humanism.
c.his patriarchal view of art.
c.his political correctness.
Answer: b

10.Tintoretto painted
a.dynamic compositions.
b.strong diagonals.
c.serpentine curves.
d.All these answers are correct.
Answer: d

11.Working in Spain from 1577 onward, this painter’s style was greatly affected by Byzantine influences. a.Tintoretto
b.Correggio
c.Michelangelo
d.El Greco
Answer: d

12.Giambologna was born in
a.Italy.
b.Germany.
c.Flanders.
d.France.
Answer: c

13.The exterior of the Palazzo del Tè contains
a.triglyphs.
b.metopes.
c.keystones.
d.rustication.
e.All these answers are correct.
Answer: e

14.Veronese satisfied the Inquisition by
a.repainting his picture.
b.renaming his picture.
c.putting his picture in storage.
d.destroying his picture.
e.sending his picture out of the country.
Answer: b

15.A significant influence on the development of El Greco’s style was a.Tintoretto.
b.Titian.
c.Byzantine style.
d.High Renaissance style.
Answer: c

16.Martin Luther was
a.an American civil rights leader.
b.a 16th-century monk.
c.an artist.
d.a member of the Council of Trent.
Answer: b

17.Important Counter-Reformation authors include
a.Ridolfi, Teresa, and Ignatius.
b.Luther, Clement VII, and Teresa.
c.Teresa, John of the Cross, and Clement VII.
d.John of the Cross, Teresa, and Ignatius.
Answer: d

18.El Greco was born
a.in Venice.
b.in Constantinople.
c.in Toledo.
d.in Crete.
Answer: d

19.Palladio studied Roman ruins and published an illustrated edition of ________ in 1556. a.Vitruvius.
b.the Four Books.
c.Martin Luther’s Ninety-Five Theses.
d.Plato’s Republic.
Answer: a

20.According to your text, who was the single most important architect of his generation and influenced subsequent generations of Western architects? a.Vasari
b.Cellini
c.Palladio
d.Vitruvius
e.Ridolfi
Answer: c

21.What problem did Palladio solve in the façade of San Giorgio Maggiore? a.how to deal with the fact that it is on an island
b.how to reconcile a high nave with lower side aisles
c.how to combine a dome with a Greek portico
d.how to relate the building to its environment
Answer: b

22.The design of the Church of Il Gesù was intended to
a.accommodate large congregations.
b.satisfy the humanist tastes of the patron.
c.reflect the Greek cross plan.
d.show the importance of Alberti’s churches.
Answer: a

23.Which of the following correctly matches work with patron? a.the design of the Church of Il Gesù – Palladio...
Continue Reading

Please join StudyMode to read the full document

You May Also Find These Documents Helpful

  • Art history Essay
  • Art History Chapter 20 Questions Essay
  • Art History Quiz 1 Essay
  • Chapter 15 Study Guide Essay
  • Chapter 15 The Muslim Empires151 The Essay
  • Art History Chapter 13 Quiz Essay
  • History Quiz 4 1 Essay
  • Art History

Become a StudyMode Member

Sign Up - It's Free